fbpx

21 grudnia 2022

Najlepsze książki kulinarne 2022

wg Pauliny Bandury

Wybór kilku z kilkudziesięciu książek kulinarnych, które w tym roku miałam w rękach byłby trudny, gdyby nie fakt, że dokonując go, kierowałam się sercem, a nie rozumem. Wybrałam książki, które opowiadają o kuchniach mi bliskich, łączą się z moimi wspomnieniami i planami i zostały napisane przez osoby, które cenię. Z częścią autorów miałam przyjemność i zaszczyt porozmawiać na falach Radia Kulinarnego, każdą z tych książek polecałam w mediach społecznościowych.

Tak – są dobrym pomysłem na prezenty. Najlepiej zróbcie ten prezent sobie, nawet jeśli (jak ja) nie gotujecie, bo to książki do czytania, oglądania i inspirowania się – nie tylko kulinarnie. Smacznego! PS Kolejność przypadkowa, bo każda ta książka jest inna i na swój sposób wspaniała.

„Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna (wydawnictwo Buchmann) – smakosz, podróżnik, erudyta zaprasza nas w kolejną kulinarną podróż, tym razem do Grecji. Jedźcie i jedzcie! 

Posłuchajcie rozmowy z Bartkiem – tutaj: Ateny do zjedzenia. Gość: Bartek Kieżun

„Farina. Kuchnia śródziemnomorska” Bartka Kieżuna i Moniki Turasiewicz (wydawnictwo Znak) – kiedy pasja Bartka łączy się z kulinarnym kunsztem Moniki, to powstać może tylko danie przewyśmienite. Starannie dobierzcie wino do lektury! Posłuchajcie rozmowy z Moniką – tutaj: Farina- śródziemnorska uczta w Krakowie. Gościni: Monika Turasiewicz

„Sielskie smaki” Oli Hercules (wydawnictwo Prószyński) – słoneczne przepisy z letniej kuchni Oli Hercules, szefowej kuchni, która dzieciństwo spędziła na Ukrainie i tam nas zabiera w kulinarną podróż tym razem. 

„Kuchnia towarzyska i uczuciowa” Andy Rottenberg (Wydawnictwo a5) – uwielbiam wszystko, co pisze Anda, więc jeśli napisała o kuchni, to muszę Wam tę książkę polecić. Współtwórcami są zacni przyjaciele krytyczki sztuki. 

„O pszczołach i ludziach” Lotte Moller (Wielka Litera) – takiej książki o pszczołach chyba jeszcze nie było. Autorka z pasją pisze o historii pszczelarstwa – tej na świecie i tej we własnej pasiece. Posłuchajcie podcastu Bookcast pszczeli – Lotte Möller „O pszczołach i ludziach. Od tańca zwiadowcy do pszczół zabójców, od Arystotelesa do Kubusia Puchatka” 

„Siga, Siga! Smak Grecji na twoim talerzu” Sabiny Francuz (wydawnictwo Znak) – znowu Grecja (tęsknię za tym upałem i smakiem ogórka!), tym razem w autorskim ujęciu Sabiny Francuz, której każdą książkę uwielbiam!

„Królik po islandzku” Grzegorza Kasdepke i Huberta Klimko-Dobrzanieckiego (Wielka Litera) – kiedy Twój ulubiony pisarz (Hubert) i ulubieniec polskich dzieci (Grzegorz) biorą się za książkę o jedzeniu i świntuszeniu, to przygotujcie porcję chusteczek, bo będziecie płakać ze śmiechu. 

„Kuchnia Dantego” Alfreda Boscoli i Leonardo Masiego (Nisza) – kiedy tytułowy Dante, znany do tej pory bardziej jako autor niż bohater, pojawia się w Warszawie, będzie z tego makaron. Ale nie tylko!

„Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie” Ani Brożyny (wydawnictwo Znak) to świetnie napisana opowieść o herbacie dla tych, którzy lubią wiedzieć, co mają w filiżance lub kubeczku. Posłuchajcie podcastu: Bookcast – Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie. Goście: autorka Anna Brożyna i Murat Kornaev – mistrz herbaciany

„Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli” Pawła Bravo (Wydawnictwo Wysoki Zamek) to trochę moja książka, bo miałam przyjemność wybrać felietony, które się na nią złożyły. Polecam! Do karmelizowania cebuli, na podróż, do poduszki – smaczne felietony o kuchni, sztuce i literaturze. Posłuchajcie podcastu: Bookcast – Czekolada i kapuśniak. Rozmowa z autorem Pawłem Bravo

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego