fbpx

24 maja 2022

Bookcast pszczeli – Lotte Möller „O pszczołach i ludziach. Od tańca zwiadowcy do pszczół zabójców, od Arystotelesa do Kubusia Puchatka” – z cyklu TRÓJNIAK RADIA KULINARNEGO

Zapraszamy na kolejny odcinek bookcastu kulinarnego. W maju rozmawiamy o pszczołach i miodach … pitnych. Także dlatego, że 20 maja obchodzimy co roku Światowy Dzień Pszczół.

Dziś na trzy głosy – Maja, Paulina i nasza gościni Magdalena Petryna znana jako Wilczy las. Magdalena jest redaktorką i przewodniczką beskidzką, promotorką lokalnej i świadomej turystyki, edukatorką przyrodnicza i blogerką. Kilka miesięcy temu postanowiła, że zostanie także właścicielką mikro pasieki. Łąka na trzy pierwsze ule już wybrana!

Pretekstem do rozmowy jest książka „O pszczołach i ludziach. Od tańca zwiadowcy do pszczół zabójców, od Arystotelesa do Kubusia Puchatka” autorstwa szwedzkiej pisarki, historyczki ogrodnictwa, pasjonatki pszczelarstawa Lotte Moller. Książkę wydało Wydawnictwo Wielka Litera.

W tym odcinku:

  • o mitach i stereotypach na temat pszczół
  • czemu służy pszczelarstwo miejskie
  • jak ważne jest sadzenie roślin miodostytnich tylko w mieście
  • po co apelujemy by nie strzyc miejskich trawników
  • rozprawiamy się z legendami dotyczącymi patronów pszczelarzy (np. św. Ambroży)
  • mówimy również o najbardziej niezwykłych, kontrowersyjnych sposobach radzenia chronienia sprzed użądleniami pszczół
  • mówimy też o tym, że pszczoły jak ludzie, mają różne charaktery
  • jak wybrać najlepsze miejsce na swoją pasiekę

Od wydawcy:

“Najlepszy przyjaciel człowieka ma sześć nóg! Niezwykła panorama relacji pszczół i ludzi. Między pszczołami a ludźmi panuje dziś napięcie. Wszyscy słyszeli już chyba o katastrofalnych skutkach, jakie może przynieść wyginięcie tych owadów. Okazuje się jednak, że łączą nas tysiące lat wspólnych losów. Warto odkryć niezwykłą historię ludzko-pszczelich relacji. Poznać życie w ulu czy sekrety pszczelej mowy. Zastanowić się nad tym, co stosunek ludzi do pszczół mówi o nas samych. Czy są dla nas obiektem kultu, cudem natury, czy przedmiotem przemysłowej hodowli i produkcji? Albo dowiedzieć się choćby, na czym polega wyrafinowana sztuka rozróżniania setek rodzajów miodu?”

Książka nagrodzona prestiżową Swedish Book Design Award 2019.

Tego odcinka możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

również w Apple i Google Podcast oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *