Polityka Prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES

Miło Cię widzieć! 

Poniższy dokument powstał przede wszystkim dlatego, że cenimy sobie Twoją prywatność. Chcemy poinformować Cię o tym jak zbieramy Twoje dane osobowe i co z nimi robimy. Przy okazji napisaliśmy też kilka słów o tajemniczych ale przydatnych zarówno dla Ciebie jak i dla nas, plikach cookies.

Jak już wiesz, nasza strona (którą dla porządku będziemy nazywać Serwisem) znajduje się pod adresem www.radiokulinarne.pl i została przygotowana po to by informować Cię o miejscach, produktach i wydarzeniach kulinarno-winiarskich oraz umożliwić przesyłanie informacji marketingowych dotyczących produktów i usług polecanych przez nas a potencjalnie pomocnych dla Ciebie.  

Administratorem Serwisu będącym formalnie Administratorem Danych Osobowych a jednocześnie podmiotem zamieszczającym na Twoim urządzeniu pliki cookies jest Bartosz Wilczyński, adres Szuwarowa 5/106 , 30-384 Kraków.  

Jeśli chcesz się z nami skontaktować, prosimy o maila na adres naszej poczty elektronicznej: kontakt@radiokulinarne.pl 

Zachęcamy do lektury naszych najważniejszych zasad:

JAKIE DANE OSOBOWE SĄ PRZEZ NAS GROMADZONE?

Dane osobowe to wszelkie informacje, które można wykorzystać do pośredniej lub bezpośredniej identyfikacji konkretnej osoby.

Pamiętaj, że nie masz obowiązku udostępniać nam swoich danych osobowych. Jeśli jednak tego nie zrobisz, możemy mieć problem z zapewnieniem Ci odpowiedniej jakości naszych usług czy odpowiedzią na Twoje pytanie.

Dane osobowe, które przetwarzamy, pochodzą z różnych źródeł. Są to zarówno dane osobowe przekazywane nam bezpośrednio przez użytkowników Serwisu jak i dane osobowe, które gromadzimy automatycznie.

Dla codziennego przeglądania zasobów naszej strony, nie musisz podawać nam żadnych danych. W pewnych sytuacjach, takich jak wysłanie zapytania, zapisanie się do naszego newslettera zostaniesz poproszony o podanie swoich danych osobowych.

SPOSOBY GROMADZENIA TWOICH DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe przekazywane nam bezpośrednio.

Gromadzimy informacje o tym w jaki sposób korzystasz z naszego Serwisu, takich jak interesujące Cię treści, częstotliwość i czas Twojej aktywności w serwisie. Gromadzimy również dane osobowe (imię i adres email) niezbędne przy subskrypcji naszego Newslettera  Dane osobowe, które gromadzimy automatycznie.

Otrzymujemy i przechowujemy określone rodzaje danych osobowych za każdym razem, gdy kontaktujesz się z nami online. Na przykład używamy plików cookie (o czym przeczytasz jeszcze w dalszej części). Dane osobowe są również gromadzone podczas Twojego wyszukiwania w naszym serwisie. W serwisie możemy również używać narzędzi programowych do mierzenia i gromadzenia informacji o sesji, w tym czasu reakcji strony, błędów pobierania, długości odwiedzin na niektórych stronach, informacji o interakcji na stronie oraz metod używanych do przeglądania strony. Gromadzimy też dane pochodzące od naszych partnerów zewnętrznych oraz platform zewnętrznych, w takich jak serwis społecznościowy Facebook.

W JAKIM CELU WYKORZYSTUJEMY TWOJE DANE?

Wiedz, że gromadzimy i przetwarzamy Twoje dane osobowe tylko w konkretnych celach.

W celu odpowiedzi na Twoją wiadomość

Kontaktując się z nami za pomocą poczty email, co oczywiste, przekazujesz nam jednocześnie swój adres e-mail. Jest to dobrowolne ale z przyczyn technicznych konieczne abyś mógł nawiązać z nami kontakt.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane jedynie w celu kontaktu z Tobą. Przyjmujemy, że zgodziłeś się na to inicjując samemu kontakt. Po zakończeniu naszego kontaktu będziemy jednak archiwizować naszą korespondencję na potrzeby wykazania jej przebiegu w przyszłości. Masz oczywiście prawo do domagania się w każdej chwili przedstawienia historii naszej korespondencji, jak również domagać się jej usunięcia. Odmówimy Ci wyłącznie jeśli jej dalsza archiwizacja jest uzasadniona i oparta na odrębnych przepisach prawa.

W celu dostarczenia Ci Newslettera Radia Kulinarnego

Jeśli chcesz zamówić subskrypcję naszego Newslettera, musisz przekazać nam oczywiście swój adres e-mail oraz imię.  Także w tym przypadku, podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne.

Dane przekazane podczas zamówienia subskrypcji naszego Newslettera będą służyły do przekazywania Ci Newslettera (w formie nieregularnego biuletynu), oraz informowania Cię w inny sposób o wydarzeniach i inicjatywach, ważnych dla Ciebie terminach oraz przydatnych usługach i produktach.

Zapisując się nasz Newsletterwyrażasz zgodę na przetwarzanie przez nas swoich  danych osobowych w postaci adresu poczty elektronicznej w celu: informowania, komunikowania i przesyłania informacji marketingowych dotyczących produktów i usług polecanych przez nas za pomocą środków komunikacji elektronicznej, stosownie do treści przepisu art. 10 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Dane będą przetwarzane przez cały czas trwania subskrypcji. Po rezygnacji z otrzymywania Newslettera (wypisaniu się z subskrypcji) Twoje dane zostaną skasowane. W każdej chwili możesz też sprostować swoje dane.

KOMU BĘDĄ UDOSTĘPNIANE TWOJE DANE?

Twoje dane mogą być przetwarzane przez naszych partnerów oraz podmioty, z których usług korzystamy przy przetwarzaniu Twoich danych oraz świadczeniu na Twoją rzecz usług. Są to:

  1. Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA – usługi Google, w tym usługi Google Analytics, serwisu YouTube oraz poczty e-mail.
  2. Facebook Inc., 1601 S. California Ave. Palo Alto, CA 94304, USA – serwis społecznościowy Facebook.
  3. Freshmail Sp. z o.o., Al. 29 Listopada 155 c, 31-406 Kraków – w tym systemie przetwarzamy Twoje dane jeśli zamówisz u nas subskrypcję Newslettera.

Z uwagi na korzystanie z usług Google i Facebook, Twoje dane mogą być przekazywane do Stanów Zjednoczonych  i przechowywaniem na amerykańskich serwerach.

JAK DŁUGO PRZECHOWUJEMY TWOJE DANE?

Twoje dane będziemy przechowywać przez możliwie najkrótszy czas, tak długo jednak, jak długo będziemy ich potrzebować do celów, do których są przetwarzane. 

JAKIE SĄ TWOJE PRAWA?

Pamiętaj, że dzięki wprowadzeniu przepisów RODO, przysługuje Ci wiele praw związanych z ochroną Twoich danych. Są to:

  • prawo do otrzymania informacji o przetwarzaniu danych
  • prawo dostępu do danych osobowych
  • prawo do sprostowania danych osobowych
  • prawo do bycia zapomnianym
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych
  • prawo wniesienia sprzeciwu oraz do niepodleganiu decyzji opartych na zautomatyzowanym przetwarzaniu
  • prawo do przenoszenia danych
  • prawo złożenia skargi do organu nadzorczego
  • prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś

PLIKI COOKIES

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że zbieramy automatycznie jedynie tylko te dane, które zawarte są w plikach cookies.

Pliki cookies (czyli tzw. ciasteczka) stanowią dane informatyczne, które przechowywane są w Twoim urządzeniu są zazwyczaj plikami tekstowymi, które zawierają nazwę naszego Serwisu, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies wykorzystywane są przez Serwis głównie dla Twojej wygody i służą przede wszystkim dostosowaniu zawartości serwisu do Twoich osobistych preferencji. Ciasteczka w szczególności pozwalają rozpoznać Twoje urządzenie odpowiednio wyświetlić Ci naszą stronę internetową, dostosowaną już do Twoich indywidualnych potrzeb, utrzymać sesję jeśli będziesz korzystać z opcji logowania oraz tworzyć statystyki, które pomagają nam lepiej zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z Serwisu.

Podczas pierwszej wizyty na stronie zobaczysz zapewne informację o stosowaniu plików cookies. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (czyli Twoja przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies. W każdym czasie możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w Twoim urządzeniu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach Twojego oprogramowania (przeglądarki internetowej). Pamiętaj jednak proszę, że wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może powodować trudności w korzystaniu z naszego Serwisu oraz wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Powinieneś też wiedzieć, że w wirtualnym świecie istnieją różne rodzaje ciasteczek. Cookies własne wykorzystujemy w celu zapewnienia prawidłowego działania naszego Serwisu, w szczególności do obsługi składanych przez Ciebie zamówień. Cookies podmiotów trzecich, to pliki, które nie pochodzą od nas a od innych stron i aplikacji internetowych.

Pliki cookies zamieszczane w Twoim urządzeniu, wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów o których wspominaliśmy Ci powyżej.

Jeśli nie chcesz, aby wyszukiwarka lub serwisy społecznościowe przypisywały dane zebrane w trakcie Twoich odwiedzin w naszym Serwisie do Twojego profilu, to musisz wylogować się z nich prze wejściem do naszego Serwisu.

WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI

Tworzymy nasze treści, publikacje i produkty, które mogą ułatwić Ci codzienne wybory w życiu dotyczące zagadnień kulinariów, jedzenia, zdrowego odżywania czy alkoholi.  Mimo, że prezentujemy wiele treści oraz praktyczne rozwiązania różnego rodzaju problemów to nie są one jednakowo skuteczne i odpowiednie dla wszystkich. Treści zamieszczone w tym serwisie mają siłą rzeczy charakter ogólny i abstrakcyjny. Powinny być jedynie wskazówką dla czytelnika. Rzetelna odpowiedź na konkretne pytania wymagają bowiem zawsze dokładnej analizy konkretnego przypadku i odpowiedzi specjalistów np. dyplomowanych dietetyków. Nasze odpowiedzi nie stanowią zatem porad. Tym samym nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe przez zastosowanie publikowanych w Serwisie porad i wskazówek.  

Dotarłeś aż tutaj? Gratulacje! 

Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości napisz do nas na adres: kontakt@radiokulinarne.pl Będziemy aktualizować niniejszą politykę prywatności gdy będzie to konieczne. Jeśli tak się stanie zostaniesz o tym oczywiście poinformowany.

Początek formularza

Polecamy. Bo warto!

Wydarzenia. Degustacje. Miejsca. Produkty.