O nas

Śledzie ze smażoną cebulą i rodzynkami. Pierwsza potrawa, którą zrobiliśmy wspólnie ponad ćwierć wieku temu, podczas pierwszych wspólnych świąt Bożego Narodzenia. Stołem była podłoga. Tych śledzi, od tamtej pory, zjedliśmy chyba kilka ton. To zamiast beczki soli 🙂 Na naszej podłodze stoi już duży stół. Na stole ważną rolę od zawsze pełni wino.

Gotujemy, ale najbardziej lubimy rozmawiać o procesie powstawania czegoś smacznego, czegoś niekoniecznie z przepisu (chyba że to receptura babcina). W ogóle to jesteśmy mistrzami w nie utrwalaniu naszych kulinarnych szaleństw w recepturach. I zawsze się zżymamy, że tego nie robimy, ale z drugiej strony jak uchwycić i zapisać nastrój tej chwili, porę dnia i własne samopoczucie, które to są taką wisienką na torcie każdego, najprostszego dania? Najlepiej smakują przecież wspomnienia. Jest wyjątek od reguły. Nalewki. One wymagają ścisłej receptury. Te zapisujemy. I to procentuje 🙂

Pijemy dużo polskiego wina. Podróżujemy za tym winem. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Każdy kto chociaż raz kupił od nich świeże warzywa, owoce, chleb, miód już wie że to najlepszy wybór. Nauczyliśmy się cierpliwości. Pomidory je się wtedy gdy dojrzewają w słońcu, podobnie jak truskawki. Awokado cały rok? Niekoniecznie. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem. Pytamy naukowców, o skomplikowane mechanizmy, które rządzą najprostszymi wydawałoby się zjawiskami.\

Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu

Maja Dutkiewicz – dziennikarka kulinarna i informacyjna. Od zawsze związana z radiem. Pomysłodawczyni i prowadząca w Radiu Kraków sobotni program „Przystanek Kulinarny” oraz piątkowy cykl radiowych felietonów „Z Mają przy stole”, poświęcone kulinariom, podróżom z jedzeniem w tle i kulturze jedzenia i stołu. Ambasadorka radiowej akcji #niemarnuj. Przez ponad 16 lat prowadziła Fakty w RMF FM, relacjonując najważniejsze wydarzenia w kraju i na świecie, w tym te które zapisały się w naszej najnowszej historii. Była autorką radiowej akcji charytatywnej skierowanej do chorych dzieci w szpitalach pt. „Bajki oparte na faktach”. Na starcie drogi zawodowej związana z mediami we Wrocławiu – tworzyła Radio Eska Wrocław, pracowała w Radiu Wrocław i Super Expressie. Przywiązuje wagę do słowa. Ceni tych, którzy encyklopedię mają w głowie. Lubi, gdy język giętki tłumaczy świat. Rozmawia z najlepszymi szefami kuchni, krytykami kulinarnymi, dziennikarzami, lokalnymi producentami i promotorami dobrego wina i jedzenia. Opowiada o trendach i nowościach, zjawiskach kulturowych i nowych projektach. Prowadzi spotkania autorskie. Nie wyrzuca i nie marnuje. Kocha to co kiszone i dobrze sfermentowane.

Bartosz Wilczyński Promotor Kulinarny – ambasador polskich win i cydrów autorskich, serów zagrodowych i farmerskich, polskiej kuchni oraz organicznych produktów lokalnych. Doradza na stałe najlepszym krakowskim szefom kuchni oraz pomaga im marketingowo i promocyjnie. Zaangażowany w rozwój polskiej enoturustyki i szkolenia marketingowe polskich winiarzy. Współtworzy m.in. Zaułek Małopolskiego wina. Wykłada w Podkarpackiej Akademii Wina. Współautor nagrodzonej przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina OIV publikacji „Winorośl i Wino. Wiedza i Praktyka” (Fundacja Galicja Vitis). Aktywny członek Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, gdzie prowadzi szkolenia i organizuje konkursy branżowe. Wspiera rozwój polskich cydrów rzemieślniczych (Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie i Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru). Przygotowuje i prowadzi eventy winiarskie, degustacje i kolacje komentowane. Opowiada historie o polskim winie i kuchni. Juror w konkursach winiarskich, cydrowych i serowarskich. Twórca, wspólnie z Radkiem Froniem (Paragraf w Kieliszku), marki mocnych alkoholi DESTYL, limitowanej serii destylatów kraftowych www.destyl.pl. W pierwszym życiu zawodowym marketingowiec z ponad 20 letnim doświadczeniem, Strateg w firmie komunikacyjnej Planet Partners GlobalCom PR Network, współautor wielu strategii dla firm komercyjnych oraz strategii dla miast i regionów.Od zawsze człowiek radia – w przeszłości współtworzył m.in. Radio Eska Wrocław i zarządzał Radiem Eska / Eska Rock Kraków. Oprócz wykształcenia biznesowego niedokończony lekarz weterynarii, dyplomowany aktor lalkarz i certyfikowany trener biznesowy.

Przyjaciele podcastu – to winiarze, cydrownicy, serowarzy, producenci produktów lokalnych, szefowie kuchni, naukowcy, dietetycy, pasjonaci i ideowcy… I jeszcze długo moglibyśmy wymieniać. To cała rzesza wspaniałych ludzi z misją, których podziwiamy i których wspieramy. Bo wierzymy, że warto.

Polecamy. Bo warto!

Wydarzenia. Degustacje. Miejsca. Produkty.