fbpx

23 listopada 2022

Ateny do zjedzenia. Gość: Bartek Kieżun

To jest odcinek wyjątkowy pod każdym względem – poświęcony niesamowitej kuchni, niezwykłemu miastu, wspaniałej książce i ze wspaniałym gościem. Rozmawiamy z Barkiem Kieżunem o kuchni ateńskiej i jego najnowszej książce “Ateny do zjedzenia”.

Czytelnicy książek Bartka odwiedzili i zasmakowali już z nim : Italii, Portugalii, Stambułu i Hiszpanii, a teraz wyruszają do greckiej stolicy. Bartek po raz pierwszy gości w Radiu Kulinarnym jako autor i cieszymy, że w końcu to się stało! Wybierzemy się z Bartkiem do Aten, skosztujemy miasta a przy tej okazji zapytamy go o to jak podróżować świadomie i slow.

Zapraszamy do słuchania!

z Bartkiem Kieżunem rozmawiały Maja i Paulina – Radio Kulinarne

W tym odcinku m.in.:

  • Czy dzisiejsza kuchnia ateńska ma swoje korzenie aż tak daleko w przeszłości
  • Bez jakich produktów nie obejdziemy się w ateńskiej kuchni
  • Czym kuchnia stolicy różni się od reszty kraju
  • Jakie posiłki jada się w Grecji i co się na nie składa
  • Jakie są świąteczne greckie dania
  • Od kogo Bartek uczył się greckiej kuchni
fot. Przemek Krupski

Bartek był już naszym gościem jako ekspert od oryginalnych produktów włoskich – bo zajęć, pasji, zawodów i zobowiązań ma sporo. Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych.

Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.

„Ateny do zjedzenia” – Bartek Kieżun

Nota od wydawcy: „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także  – a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.

„Ateny do zjedzenia to niemała igraszka. Lektura tej pełnej smakowitych ciekawostek książki momentalnie zabiera w podróż do Grecji. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę próbować smaków oraz potraw opisywanych przez Bartka Kieżuna, który serwuje je obficie jak Dionizos nektar i ambrozję na boskim olimpie.”– Michał Korkosz, autor książek kucharskich i bloga rozkoszny.pl

„Przed wiekami mieszkańcy Aten otrzymali od córy Zeusa drzewo oliwne. Dziś inny wspaniały dar trafia w nasze ręce: niezawodny Bartek Kieżun pisze dla nas o najpiękniejszych smakach i zapachach tego miasta. Szykujmy się na prawdziwie boską ucztę!” – Julia Wollner, redaktorka naczelna magazynu śródziemnomorskiego „Lente”

Po przeczytaniu tej książki nabrałam apetytu na Ateny, miasto które bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu. Świetna lektura dla osób poszukujących podróżniczo-kulinarnych inspiracji.” – Agnieszka Franus, redaktorka naczelna „National Geographic Polska”

Powyższy opis pochodzi od wydawcy – Wydawnictwo Buchmann

Zapraszamy na kulinarną podróż z Bartkiem – fotografie autorstwa Przemka Krupskiego i Bartka Kieżuna

Podcast do posłuchania również na Spotify

https://open.spotify.com/episode/2sMAhOTeCFMVHnepoz4nc5?si=gURowwNLRlmWWbb3614x6A

a także w Apple i Google Podcasts, Empik Go oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj

Posłuchajcie również innych odcinków udziałem Bartka Kieżuna

Farina – śródziemnomorska uczta w Krakowie. Gościni: Monika Turasiewicz

BUY ITALY! Prawdziwe Włochy w Waszej kuchni. Goście: Bartek Kieżun i Stefano Zedde

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego