fbpx

24 stycznia 2022

Wyróżnienia Radia Kulinarnego POLSKIE WINO 2021

Tak jak w tamtym roku postanowiliśmy i w tym przyznać nasze radiowe “WYRÓŻNIENIA POLSKIE WINO 2021” dla najciekawszych wydarzeń, inicjatyw i projektów winiarskich realizowanych zarówno przez winiarzy jak i ludzi, którzy wspierają polskie wino.

Rok 2021 był dla polskiego wina, mimo pandemii, bogaty w wydarzenia, inicjatywy, dobre debiutów i zaskoczeń. To już ustaliliśmy w rozmowie wspólnie z naszymi gośćmi z ostatniego odcinka RK – corocznego podsumowania „Polskie Wino 2021 & 2022 – podsumowanie i prognozy. Goście: Dzierżawska, Kolecki, Kapczyński, Nowicki”

Patrząc na to co się dzieje w polskim winie, jak się rozwija – postanowiliśmy tak jak rok temu docenić kilka ważnych naszych zdaniem projektów, wydarzeń, inicjatyw winiarskich za którymi stoją polscy winiarze i ludzie którzy wspierają ten rozwój.

W tamtym roku w kategorii „WYDARZENIE WINIARSKIE” wyróżniliśmy Festiwal Polskie Wino On line i Polską Enoturystykę. Następnej edycji festiwalu nie było, za to polska enoturystyka ma się cały czas bardzo dobrze. Mieliśmy w tamtym roku znów prawdziwą eksplozję imprez winiarskich i własnych inicjatyw winiarzy skierowanych dla każdego kto chciałby poznać rodzime winnice, a nie koniecznie chce jechać do winiarskich Włoch czy Hiszpanii. Stąd w tym roku utworzyliśmy nową kategorię „ENOTURYSTYKA”, o której za chwilę.  

W pierwszej kategorii za rok 2021 tj. „WYDARZENIE WINIARSKIE” chcemy wyróżnić dolnośląski FESTIWAL WINIARZE I PRZYJACIELE NA PARTYNICACH. To był bardzo dobry pomysł promocji polskiego wina z tego regionu. Takiego rozmachu mogą winiarzom dolnośląskim pozazdrościć wszyscy.  O tym finale opowiadał nam w Kurierze Winiarskim nr 5 Marcin Kucharski – winiarz z Winnicy Agat, Wiceprezes Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie oraz Patrycja Nawrocka z Wine Thinking.

Byliśmy na finale tego całego projektu „Winiarze i Przyjaciele” i te kilkanaście tysięcy gości to był widok bardzo budujący. Gorące dyskusje z winiarzami, możliwość zdegustowania – nie liczyliśmy ale pewnie grubo ponad 100 win a do tego program towarzyszący w postaci 7 komentowanych degustacji, gra terenowa, bąbelkowe śniadanie i regionalne produkty.

Przed tym finałem winiarze zorganizowali trzy wydarzenia w winnicach – podzielili się na trzy grupy tak aby każda z winnic się zaprezentować szerokiej publiczności. Trzeba przyznać, że te otwarte pikniki bardzo „zaskoczyły”- możliwość spotkania kilku winiarzy w jednym miejscu w „naturalnym środowisku – nie jest wprawdzie niczym nowym ale skomponowanie tego w cykl z wielkim finałem na Torze Wyścigów Konnych na Partynicach to już było coś! Słowem nasze uznanie i wyróżnienie dla Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie

380 winnic – tyle mamy zarejestrowanych winnic w Polsce – tempo rozwoju moglibyśmy powiedzieć zabójcze, a skądinąd wiemy że jeszcze kolejne projekty czekają na odpalenie. Przyglądając się tak dynamicznemu rozwojowi postanowiliśmy spojrzeć na debiuty winiarskie – na tych który pokazali swoje wina po raz pierwszy i którzy od razu pokazali klasę. Chociaż mamy świadomość, że o klasie danego winiarza pewnie będziemy powiedzieć więcej na naszej emeryturze czyli pewnie po jakiś 25 pierwszych rocznikach jego i jego następców.

W nowej Kategorii czyli „DEBIUT ROKU” postanowiliśmy wyróżnić KAMILA BARCZENTEWICZA z Winnicy Kamil Barczentewicz, który pokazał się od razu w dość nietypowy sposób bo zadebiutował dwoma rocznikami swoich win.

Kiedy go odwiedzaliśmy jesienią , po dłuuugim winiarskim wieczorze spędzonym przy kolejno testowanych winach m.in. z legendarnych już betonowych jaj utwierdziliśmy się w przekonaniu: Kamil mimo młodego wieku to winiarz świetnie przygotowany i wykształcony (m.in. studia winiarskie w Bordeaux), z bardzo dużą wiedzą merytoryczną  i kilkuletnia praktyką zdobytą m.in. w Austrii, Chile i Francji.  Kamil – winiarz pokorny , precyzyjny do bólu  i do tego z ogromnym szacunkiem do miejsca w którym tworzy swoje wina:

Wszystko zaczyna się i zależy od terroir. Tożsamość moich win to skrupulatnie wykalkulowana przez naturę suma wyjątkowego podłoża, specyficznego mikroklimatu uzupełniona o precyzyjnie dobrane szczepy szlachetnych winorośli. Na 12 hektarach wapiennego wzgórza o południowej wystawie, odnalazłem jedno z najlepszych siedlisk w Polsce do uprawy winogron. Z szacunku do miejsca, w którym mieszkam, jak i ze względu na samą naturę – moją sojuszniczkę – uprawiam winorośl z najwyższą troską o środowisko naturalne. Przepływająca trzy kilometry stąd Wisła łagodzi zmieniający się nieokiełznany klimat, a zróżnicowane, mineralne gleby wpływają na kompleksowość smaku win ze szczepów: Chardonnay, Bläufrankisch, Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc i Pinot Noir

To właśnie ten kapryśny pinot noir stał się praktycznie natychmiast jego znakiem rozpoznawczym. Nie musimy niczego ukrywać – jesteśmy fanami dobrych pinotów i w tym przypadku radość była podwójna. Bardzo dobry polski pinot spod Kazimierza Dolnego!

Wierzę, że ekstremalne położenie siedliska na winiarskiej mapie świata w dobie zmieniającego się dynamicznie klimatu, pozwala tworzyć unikalne wina” – mówi Kamil – „Choć nad parcelą niknie gwar artystycznego życia miasteczka, można odczuć, że każdego dnia w ciszy wapiennego wzgórza dojrzewa dzieło sztuki, owoc tutejszej ziemi.

Naszym zdaniem WYRÓŻNIENIE bezdyskusyjne – kto jeszcze z was nie próbował win od Kamila Barczentewicza koniecznie musi nadrobić te winne zaległości.

Tak się składa, że kolejne nasze wyróżnienie też jest związane z okolicami Kazimierza Dolnego czyli z Małopolskim Przełomem Wisły. To nowa kategoria o której wspominaliśmy na początku czyli „ENOTURYSTYKA”. To wyróżnienie za rok 2021 – wędruje do WINNICY KAZIMIERSKIE WZGÓRZA do Bogumiły i Marka Rak.

To pięknie urządzone siedlisko enoturystyczne – w prawdziwie zachodnim, winiarskim stylu. Bardzo dobrze przemyślany koncept biznesowy i marketingowy. Trudno się dziwić – Marek Rak absolwent Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle przyszedł do świata wina z dużego biznesu , w którym zarządzał sprzedażą. Wszystkie te doświadczenia sprawnego zarządzania widać było od początku działania winnicy. Jeszcze zanim powstały pierwsze wina – praktycznie trzy lata przed oficjalnym startem Marek z żoną Bogumiłą (również związaną z winem) powołali do życia markę Winnica Kazimierskie Wzgórza, zaczęli nam opowiadać historię, prowadząc w świetnym stylu media społecznościowe. Ich aktywność i piękne zdjęcia cały czas budzą nasz szacunek – zwłaszcza dla Bartosza zajmującego się marketingiem dla polskich winiarzy. Do tego od razu bardzo przemyślana koncepcja na przyjmowanie gości i wina, które spodobają się i będą smakować ich enoturystom. W takim stopniu, że w pewnym momencie ich popularność spowodowała braki w piwnicach.  

Marek i Bogumiła to mistrzowie w kreacji własnych imprez enoturystycznych – praktycznie tydzień w tydzień organizowali coś nowego, niezależnie od pogody i pory roku – a to kazimierskie winobranie, a to weekendowe degustacje a to koncerty na własnej scenie czy wspólne oglądanie perseidów. Nie mamy wątpliwości – my na pewno tam wrócimy w tym sezonie i was zapraszamy oczywiście – odwiedzajcie ich jak tylko będziecie mieli okazję – a w mediach społecznościowych śledźcie ich aktywności.

O tym, że trzeba mówić cały czas o polskim winie nie musimy was przekonywać. Zabieramy was od początku działalności RK w świat polskiego wina i przekonujemy, że warto. Stąd doceniamy ważne inicjatywy promocyjne i edukacyjne. W kategorii „INICJATYWA” mamy dwa wyróżnienia. Oba zupełnie  nowe w swoim stylu:

Wyróżnienie „PRZEWODNIK POLSKIE WINA 2021” – długo wyczekiwany,   napisany i wydany przez Winicjatywę /Ferment. Pismo o Winie. To jest przegląd polskiego winiarstwa, omówienie regionów winiarskich, porady enoturystyczne i wiele innych cennych informacji. O przewodniku rozmawialiśmy z okazji premiery z autorami: Maciejem Nowickim, Tomaszem Prange-Barczyńskim i Wojciechem Bońkowskim. Pozycja jak najbardziej potrzebna każdemu który choć trochę interesuje się polskim winem

Jako drugie wyróżnienie – również wydawnictwo – prawdziwy rarytas autorstwa cenionego przez nas dziennikarza winiarskiego Mariusza Kapczyńskiego z Vinisfery. To „ATLAS WINA – POLSKA”. Pięknie wydany w szacie graficznej nawiązującej do równolegle wydanego polskiego wydania „ATLASU ŚWIATA WINA” autorstwa dwóch autorytetów winiarskich – Hugh Johnsona i Jancis Robinson. Tu brawa należą się również Wiesławowi Polakiewiczowi z Akademii Wina – wydawcy za sprawą którego możemy się cieszyć tą publikacją.

Mariusz Kapczyński bardzo skrupulatnie opisał i zaprezentował polskie regiony winiarskie, ciekawostki, wskazał na zjawiska i kierunki (do posłuchania “Bookcast – Atlas Świata Wina & Atlas Wina Polska. Goście Wiesław Polakiewicz (Akademia Wina) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera)” Bardzo potrzeba pozycja na rynku. „Atlas Wina – Polska” – polecamy raz jeszcze!

Warto docenić jeszcze jeden projekt tym razem w KATEGORII „POMYSŁ MARKETINGOWY / SOCIAL MEDIA” . To wyróżnienie przyznajemy KURSOWI WINIARSKIEMU pt. „NAUCZ SIĘ WINA” – to kompleksowe, winiarskie szkolenie online stworzyli – Piotr Pietras Master Sommelier i Karol Nizio, winiarz Nizio Naturals. 

“Naucz się wina” to w sumie 7 godzin materiałów, 14 modułów i 72 lekcje nagrane w najwyższej jakości przekazu. Profesjonalna realizacja filmowa. Klasa! Szkolenie stworzone zarówno dla amatorów jak i osób, które pracują w branży gastronomicznej. Najważniejsze szczepy , sztuka serwowania i degustacji, powstawanie wina i wiele, wiele innych tematów. Kto jeszcze się chciałby skorzystać z tego kursu – z naszych informacji – będzie okazja jeszcze w tym roku. Gratulacje przy tej okazji również dla Piotra Glinkowskiego – zarządzającego multitematyczną platforma szkoleniowa online „QULLA – The Quallity Lab”, która zrealizowała i promowała w mediach społecznościowych ten kurs.

W kategorii „WINO PONAD PODZIAŁAMI” w tamtym roku nagrodziliśmy Projekt MADE IN QVEVRI czyli projekt łączący dwa światy wina – polski i tradycyjny gruziński.  W tej edycji chcemy docenić połączenie trzech „światów fermentacyjnych” –  WINA, CYDRU i PIWA. Wyróżniamy wspólny projekt Browaru Przystanek Tleń, Cydru Ignaców i Winnicy Jakubów – z tego na pierwszy rzut oka egzotycznego mariażu powstało piwo ALE FUSION przy produkcji którego użyto moszcz winogronowy i jabłkowy.

źródło: fot. FB Przystanek Tleń

Brawa Michał Semrau, Tomek Porowski i Michał Pajdosz. No i dla Mariusza Kapczyńskiego – dziennikarza winiarskiego, który dołożył „swoje” w postaci nazwy tego piwa. Takie koalicje przeciwko złej jakości to my bardzo cenimy!

Na deser mamy bardzo ważną dla nas kategorię – to kategoria „NAGRODA SPECJALNA – RADIOWY KORKOCIAG”. Kategoria otwarta, w której doceniamy zarówno samych winiarzy, jak i ważne projekty czy przedsięwzięcia, które odbiły się głośnym echem w polskim winie w danym roku.

W tamtym roku był to MARCIN FURTAK WINNICA SAGANUM, którego nagrodziliśmy za to, że odczarował słodkie wina w Polsce i rozłożył na łopatki najważniejsze konkursy i w tej kategorii nie ma sobie równych.

Za rok 2021 to najważniejsze wyróżnienie postanowiliśmy przyznać Krzysztofowi Fedorowiczowi za książkę „ZAŚWIATY. OPOWIESCI O NIEPRZEMIJANIU”. Pisarz, poeta, eksplorator historii Zielonej Góry, winiarz właściciel Winnicy Miłosz w Łazach. Jego książka “Zaświaty opowieści o nieprzemijaniu” została nominowana do Finału 25 edycji Nagrody Literackiej Nike 2021.

To niezwykła wyprawa w przeszłość – w czasy świetności winiarskiej Grünbergu  (dziś – Zielonej Góry) – kiedy to tutaj funkcjonowało 700 ha winnic otaczając miasto, czasy czarownic i epidemii i pożarów, czasy opowiedziane przez bohaterów, którzy odcisnęli swoje osobiste piętno na tym mieście – Friedricha Seydela, Augusta Gremplera i wielu innych.

Krzysztof i jego książka byli bohaterami naszego podcastu przygotowanego z okazji Nocy Księgarń pt. „Zaświaty – podróż sentymentalna z Krzysztofem Fedorowiczem”- to był spacer śladami bohaterów książki wraz z czytanymi jej fragmentami. Książka została wydana przez Wydawnictwo Zamek

Wszystkim wyróżnionym GRATULUJEMY!

Jesteśmy mimo tego trudnego pandemicznego czasu optymistami. Do zobaczenia w polskich winnicach w tym roku, a za rok następne wyróżnienia Radia Kulinarnego.

POLSKIE WINO 2021 – WYRÓŻNIENIA RADIA KULINARNEGO

  • KATEGORIA “WYDARZENIE WINIARSKIE ROKU”: FESTIWAL WINIARZE I PRZYJACIELE STOWARZYSZENIE WINNICE DOLNOŚLĄSKIE
  • KATEGORIA “DEBIUT ROKU”: KAMIL BARCZENTEWICZ / WINNICA BARCZENTEWICZ
  • KATEGORIA “ENOTURYSTYKA ROKU”: WINNICA KAZIMIERSKIE WZGÓRZA BOGUMIŁA I MAREK RAK
  • KATEGORIA “INICJATYWA ROKU”: “ATLAS WINA – POLSKA” MARIUSZ KAPCZYŃSKI I “PRZEWODNIK POLSKIE WINA 2021 “- AUTORZY WINICJATYWA/FERMENT
  • KATEGORIA “POMYSŁ MARKETINGOWY / SOCIAL MEDIA ROKU”: “NAUCZ SIĘ WINA” – KURS WINIARSKI PIOTRA PIETRASA I KAROLA NIZIO
  • KATEGORIA “WINO PONAD PODZIAŁAMI“: ALE FUSION projekt wspólny BROWAR PRZYSTANEK TLEŃ, CYDR IGNACÓW I WINNICA JAKUBÓW.
  • KATEGORIA “NAGRODA SPECJALNA RADIOWY KORKOCIĄG”: KRZYSZTOF FEDOROWICZ “ZAŚWIATY. OPOWIEŚCI O NIEPRZEMIJANIU”

SŁOWEM ROKU RADIA KULINARNEGO “MUSUJĄCE”

O “WYRÓŻNIENIACH RADIA KULINARNEGO Polskie Wino 2021” posłuchacie również na Spotify.

a także na Google i Apple Podcats

Podcast do bezpośredniego pobrania tutaj

Poprzednia edycja czyli “WYRÓŻNIENIA RADIA KULINARNEGO Polskie Wino za rok 2020” do posłuchania tutaj

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego