fbpx

01 sierpnia 2022

Trybuszon – nowy do poczytania i spróbowania

Od pierwszych dni lata dostępny jest w salonach prasowych i miejscówkach winiarskich, pierwszy numer kwartalnika Trybuszon – LATO 2022. Wydawcą i redaktorem naczelnym tytuły jest Wiesław Polakiewicz (Akademia Wina, wydawca m.in. takich publikacji jak “Wina naturalne” Isabelle Legeron , “Atlas win świata” Hugh Johnsona i Jancis Robinson czy “Atlas Wina Polska” Mariusza Kapczyńskiego), sekretarzem redakcji – Łukasz Klesyk, a sekretarzem panelu degustacyjnego Tomasz Szmajter.

Trybuszon jest skierowany szczególnie do miłośników wina, jedzenia, podróżowania, dla których te wymienione przyjemności są hobby, sposobem spędzania czasu z przyjaciółmi, kluczem do udanych wakacji.

Z zainteresowaniem przeczytaliśmy całego Trybuszona i chcemy się z wami podzielić naszymi poleceniami – na które artykuły i dlaczego warto szczególnie zwrócić uwagę. O pierwszym numerze Trybuszona rozmawiają Paulina Bandura i Maja Dutkiewicz. Są też goście: Mariusz Kapczyński -dziennikarz winiarski (Vinisfera.pl) i nasz redakcyjny kolega Bartosz Wilczyński

Podróże enoturystyczne, spora dawka wiedzy winiarskiej, panel degustacyjny z bąblami i historie opowiadane przez znanych polskich winiarzy – to tylko niektóre z tematów z pierwszego numeru. “Lista płac autorów” poniżej – w grafice wprost z Trybuszona – to dziennikarze winiarscy i kulinarni, sommelierzy, promotorzy, blogerzy winiarscy i winiarze.

Jak napisał we wstępniaku wydawca Wiesław Polakiewicz ” … uważamy, że dla wysiłku ludzi wina (czy też wina i jego przyległości) należy podjąć trud zrozumienia, posiąść niezbędną wiedzę pozwalającą świadomie uczestniczyć w uczcie życia, na którą mam przyjemność Was wszystkich na łamach Trybuszona zaprosić“. Zapraszamy do słuchania podcastu i lektury Trybuszona

W pierwszym numerze m.in:

  • Apele o apelacje – Mariusz Kapczyński (który również często gości w naszym Radiu)
  • Wina normalne, prawdziwe, niepodległe Czyli naturalne. Czyli …jakie- Marcin Krzystolik
  • Biały Kruk Sonoma stawia na różnorodność – Monika Bielka-Vescovi
  • Błękit, biel i czerwień Santoryn: oszałamiające widoki i mineralność level master Małgorzata Sułek
  • Felietony Małgorzaty Sułek i Michała Bardela, Łukasza Klesyka i Irka Wisa
  • a także temat kulinarny: Jak smakuje prawdziwa kawa Kawowe terroir bez tajemnic – Mateusz Jonkowski

a także:

  • Panel degustacyjny: Polskie wina musujące wytwarzane metodą klasyczną
  • Okiem winiarza: Michał Pajdosz (Winnica Jakubów), Kamil Barczentewicz (Winnica Kamil Barczentewicz) i Krzysztof Fedorowicz (Winnica Miłosz)
  • Akademia wina – m.in Wino im starsze tym … gorsze? Rzecz prawidłowym przechowywaniu, Skąd te bąble – w szampanie, pet-nacie prosecco, Primitivo Kartoteka szczepu.

W pierwszym numerze polecamy również artykuły naszego autorstwa:

Maja Dutkiewicz i Paulina Bandura przygotowały “Kraków na Kieliszki” czyli subiektywny przewodnik gdzie pić i jeść.

Bartosz Wilczyński zabiera was na enoturystyczny rajd po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. ” Wino ze skały”to polecenia miejscówek winiarskich wartych odwiedzenia podczas wypadów turystycznych z winem w tle. Również w tym numerze przepytuje znawcę tematu i lokalsa Wojciecha Bosaka.

W pierwszym numerze Trybuszona wystąpili:

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego