26 maja 2024
Kisi Kisi Kisi czyli Wina Z Gruzji w edycji: Tydzień Kisi
Gruzja – kraj niezwykle przyjazny Polakom. Polubiliśmy podróże do Gruzji – podziwiamy góry, zabytki, kochamy gruzńskie jedzenie, ucztowanie i wino. Wino, które stanowi bardzo ważną część kultury i tradycji gruzińskiej. Warto poznawać tę kulturę i wina z gruzińskich endemicznych odmian. Temu przyświeca nowa akcja “WINO z GRUZJI”. Jej pierwsza edycja jest dedykowana winom z odmiany KISI. O tej akcji, o tym dlaczego właśnie KISI, jak smakują wina z tej odmiany i gdzie możecie spróbować takich win rozmawiamy w podcaście z gośćmi:
- Mariuszem Kapczyńskim– dziennikarzem i redaktorem naczelnym portalu Vinisfera.pl
- Marcinem Świątkowskim – organizatorem wielu akcji promocyjnych poświęconym wino gruzińskim.
Chcecie bliżej poznać i spróbować KISI?
Zapraszamy na Tydzień KISI do wybranych winebarów i restauracji w wybranych miastach Polski. Spróbujcie win z odmiany KISI zrobionych metodą klasyczną, europejską i tych naturalnych, powstałych w tradycyjnych gruzińskich amforach czyli w qvevri. Wina, które możecie spróbować w czasie akcji nigdy wcześniej nie były dostępne na rynku polskim.
Na Tydzień KISI zapraszamy do:
POZNAŃ:
KRAKÓW:
- Ciut Ciut wine Bar i Sklep z Winem
- Dzikie Wino Wine Bar
- Delta Dietla
- Ferment Krakowski
- Trzy Cztery Wino
- Wino Kawa Oliwa
WARSZAWA:
KATOWICE:
- Amfora Restaurant & Coctail Bar
- Krzywa sztuka wina
- Whisky and Spirit House
- Winna – Winoteka
- Vinoteka Katowice
Akcja KISI TYDZIEŃ trwa od 27 maja do 9 czerwca
Patronat nad akcją objęła Narodowa Agencja Wina z Gruzji
PATRONAT MEDIALNY:
ODMIANA WINOROŚLI KISI
Źródło informacji i foto https://wine.gov.ge/En/VarietyWhite
Kisi is indigenous to Kakheti. Notwithstanding the high quality of wine it can produce, it became almost extinct by the 2000, a result of the Soviet preference for Rkatsiteli and the decline of Georgian vineyard land following the Soviet collapse. Further, it is bit trickier to grow. Fortunately, some 50-60 year old vines still exist in the Telavi district, with more being planted. A late-budding variety, Kisi is relatively resistant to frost, drought and downy mildew, but susceptible to powdery mildew and black rot. It ripens before Rkatsiteli, typically in the last 2 weeks of September, and is made both in the European and Georgian manner. Occasionally it is fortified. A straw-colored wine when produced in the European style, the nose is quite floral with flavors of pear, citrus and green tea on the palate; the amber qvevri wines reveal more apricot, mango, lime, orange and walnut character. Some producers believe it to be capable of producing finer, more expressive wines than Rkatsiteli.
There were 20 hectares planted as of 2004, all on family farms, of which 18 lie in the Akhmeta district of Kakheti. Earlier commentators believed Kisi to be a younger variety than Rkatsiteli, but in fact the evidence to support this is insufficient.
Zobaczcie jak powstaje gruzińskie wino bursztynowe z qvevri (opracowanie Radio Kulinarne Wine Podcast)