fbpx

30 kwietnia 2021

Jestem z Gruzji. Jestem z qvevri

czyli opowieść o trwaniu.

Obowiązkiem i przywilejem młodych jest burzyć stary porządek świata i wprowadzać zmiany. Czy jednak jest tak zawsze? Czym dla młodych winiarzy gruzińskich jest ich wielowiekowa tradycja. Czym się kierują w swoim życiu i pracy winiarskiej. Czy może mają pokusę robienia win w stylu i sposobem znanym w innych krajach. Czy nie ciągnie ich do “szybciej i prościej, za łatwiejsze pieniądze”.

Posłuchajcie naszych rozmów z młodymi winiarzami gruzińskimi: Davidem Pakhuridze i Tornike Minadze. Chcemy Wam przybliżyć tę niezwykłą kulturę wina i namówić Was do próbowania win bursztynowych, robionych właśnie przez takich winiarzy jak bohaterowie naszego podcastu.

Oto bohaterowie drugiego odcinka w cyklu gruzińskim Radia Kulinarnego:

David Pakhuridze – przewodnik turystyczny oraz winemaker, współtworzy dwa winne projekty Lagazi w Kahetii oraz Doctor’s Wine w Imeretii. Przez Przez lata z godnym podziwu zaparciem uczył języka polskiego mieszkając w Gruzji . Efekty usłyszycie w tym podcaście.

Tornike Minadze – winiarz, który prowadzi wspólnie z bratem Irakli rodzinną winnicę – ფერსვი/phersvi we wsi Persati w dystrykcie Baghdati w regionie Imereti. Nauczył się polskiego podczas rocznego pobytu na wolontariacie w Polsce.

Michał Pajdosz – młody polski winiarz z Winnicy Jakubów, który podjął się u siebie zrobienia wina w oryginalnej qvevri. Uczestniczący w projekcie Made in Qvevri. Michał wspomina w tym podcaście spotkanie w winiarni u Tornike. Jeszcze nie mówi po gruzińsku 😉

W tym podcaście usłyszycie:

  • Czy młodzi winiarze robią wino dokładnie tak samo jak 100 – 200 lat temu
  • Jak powinno smakować dobre wino gruzińskie z qvevri
  • Czym tak naprawdę jest dla nich qvevri
  • Na czym polega jego magia i fenomen
  • Ilu jest jeszcze dobrych mistrzów, którzy potrafią zrobić dobre qvevri
  • Czy dzieci gruzińskie znają smak wina
  • Jaka jest ta nowa fala młodych, gruzińskich winiarzy
  • Czego Tornike życzy polskim winiarzom w przygodzie z qvevri 
  • Co dla siebie ze spotkań gruzińskich przywiózł Michał Pajdosz – polski winiarz z Winnicy Jakubów

W podcaście wykorzystano utwór Georgian State Folk Song and Dance Ensemble – Chakrulo (na licencji CC BY-NC 4.0)

Warto zajrzeć

Dziękujemy Marcinowi Świątkowskiemu z Poznaj Smak Gruzji za pomoc w realizacji podcastu. Marcin to lider projektu, od kilku lat niestrudzony propagator win i kultury gruzińskiej w Polsce.

Galeria foto z qvevri cz.2

Wszyscy jesteśmy znajomymi winiarzami – Baia Abuladze z ბაიას ღვინო /Baia’s Wine, koleżanka Tornike Minadze

Baia’s Wine – rodzinna trzypokoleniowa winnica w Obcha w Imereti , której twarzą jest Baia Abuladze. Po studiach w Tbilisi wróciła w miejsce w którym się wychowała. W 2015 założyła oficjalnie Baia’s Wine. Pierwsze organiczne wino – białe wytrawne Tsolikouri zostało zabutelkowane w 2015 roku. Wkrótce rodzinna firma stała się jednym z pierwszych producentów wina ekologicznego w gminie Bagdati. Baia jest ambasadorem młodej gruzińskiej fali winiarskiej, aktywnie wspiera kobiety w winiarstwie i biznesie. W 2019 roku znalazła się na liście “30 przed 30” Magazynu FORBES. Dziś wspólnie z siostrą Gvanca i bratem Giorgi produkują wina z imeretańskich odmian winorośli, takich jak Tsolikouri, Tsitska, Krakhuna, Aladasturi, Otskhanuri Sapere. 

Zobaczcie rekomendację Food&Wine “The 12 Best Orange Wines to Buy Right Now”

Obejrzyjcie również filmy z drugiej serii Made in Qvevri pt. “Wino we krwi” z udziałem bohaterów podcastu:

Odcinek 9 z udziałem Davida Pakhuridze
Odcinek 10 z udziałem Tornike Minadze

Warto również posłuchać pierwszego odcinka z naszego gruzińskiego cyklu “Z miłości do qvevri”

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego