31 marca 2021
Z miłości do qvevri
A czy Wy już poznaliście Gruzję i jej magię? Kraj bardzo bliski sercu wielu Polaków, popularny ostatnimi laty kierunek wakacyjnych podróży, kraj niezwykle gościnnych ludzi i niezwykle bogatej smakowo kuchni. Wreszcie kraj z wielowiekową historią wina, pielęgnowaną przez gruzińskich winiarzy z pokolenia na pokolenie. Fascynująca kultura tworzenia wina w glinianych amforach czyli qvevri.
W Radiu Kulinarnym Gruzja ma swoje specjalne miejsce – Projekt Made in Qvevri otrzymał od nas wyróżnienie w kategorii “WINO PONAD PODZIAŁAMI“, za działania tworzące rodzaj mostu łączącego winiarską Gruzję i winiarską Polskę.
Zapraszamy Was na rozmowy z kieliszkiem bursztynu, o tym jak te niezwykłe wina gruzińskie zagościły na polskich stołach i w polskich winnicach. Porozmawiamy z naszymi gośćmi o projekcie MADE IN QVEVRI, który promuje tradycyjny gruziński sposób wyrobu wina wśród polskich winiarzy i przybliża wina wyrabiane w qvevri Polakom.
Oto bohaterowie podcastu – pierwszego z całego cyklu gruzińskiego:
- Marcin Świątkowski – spiritus movens MADE IN QVEVRI, od kilku lat niestrudzony propagator win gruzińskich i organizator wielu eventów w Polsce, współautor wielu filmów z Gruzji i o Gruzji, wulkan energii zawsze w charakterystycznej czapce niezależnie do pory roku
- Mariusz Kapczyński – dziennikarz winiarski, redaktor naczelny portalu VINISFERA, miłośnik win gruzińskich, związany z projektem Made in Qvevri od początku
- Kuba Lorek – winiarz prowadzący z ojcem Marcinem Lorkiem winnicę Smykań w Pogorzanach – znani ze swoich projektów winiarskich i kulinarnych (m.in. Restobar Ogień)
- Maciej Popek – winiarz hobbysta, wielbiciel win bursztynowych, który zrobił wino w qvevri w swoim biurze w centrum Krakowa!
W podcaście wykorzystano utwór Georgian State Folk Song and Dance Ensemble – Chakrulo (na licencji CC BY-NC 4.0)
Z tym podcaście usłyszycie:
- Na czym, według Mariusza Kapczyńskiego, polega gruziński fenomen qvevri
- Czym różni się proces wytwarzania wina w qvevri od procesu wytwarzania wina w stalowych zbiornikach i dojrzewanych w beczkach
- Jak to się stało, że świat polubił te wina
- Jaka jest idea projektu MADE IN QVEVRI i co w tym pionierskim projekcie jest najważniejsze
- Jak przebiegała współpraca z winiarzami gruzińskimi?
- Kto z polskich winiarzy bierze udział w projekcie?
- Czy Polska to podatny grunt by zaszczepiać tu tradycję robienia wina w qvevri
- Dlaczego Kuba i Marcin Lorkowie i Maciej Popek podjęli wyzwanie
- Skąd czerpali wiedzę jak tworzyć wina w qvevri
Winnice polskie zaproszone do projektu:
- Winnica Srebrna Góra – prowadzona przez Mikołaja Tyca i Mirosława Jaxę Kwiatkowskiego, https://winnicasrebrnagora.pl/
- Winnica Lorków – prowadzona przez Kubę i Marcina Lorków więcej na http://www.ekoagro.pl/Winnica
- Winnica Jakubów – prowadzona przez Michała Pajdosza
- Projekt Macieja Popka – wino z qvevri robione w biurze na Wrocławskiej, szalony projekt w centrum Krakowa
QVEVRI czyli 8 TYSIĘCY ROCZNIKÓW
„(…) To u nas narodziło się wino…” lubią powtarzać Gruzini. Mają ku temu podstawy. Winiarska historia sięga tu 8 tysięcy lat. A produkcja wina w glinianych amforach coraz szerzej doceniana jest dziś na całym świecie. Ten sposób produkcji nie zmienił się od wieków. Jak widać, Gruzja naprawdę ma do opowiedzenia kawał winiarskiej historii. Kwewri trwale wpisane są w winiarską kulturę tego kraju. Trudno wyobrazić sobie wina produkowane w bardziej naturalny i “starodawny” sposób. Unikalność tej produkcji została zresztą zauważona przez specjalistów – niedawno ogłoszono, że ta metoda wpisana ma zostać na listę światowego dziedzictwa UNESCO (Intangible Cultural Heritage). Mariusz Kapczyński- portal VINISFERA:
Polecamy artykuły Mariusza Kapczyńskiego o winach z qvevri na portalu Vinisfera
Warto zajrzeć
- Strona Projektu Poznaj Smak Gruzji
- Informacje bieżące – wydarzenia organizowane w Polsce przez ekipę Poznaj Smak Gruzji profil na FB
- Kanał na You Tube – filmy z przebiegu projektu MADE IN QVEVRI – sezon 1 i 2 , a tu zapowiedź tego co się wydarzy w sezonie 3 czyli w roku 2021