fbpx

30 marca 2021

Jakie wino na Wielkanoc? Polecamy z Wojciechem Giebutą

Żurki i chrzanówki, jaja faszerowane, pasztety mięsne i wege, baby wielkanocne i mazurki oraz serniki, tak najczęściej wygląda polski stół wielkanocny. Zaczynamy od śniadania, które płynnie przechodzi w obiad, by chwilę później zaskoczyć, jak co roku słodkościami. Potem jest jeszcze Poniedziałek Wielkanocny i znów zasiadamy do stołu. My do tego rodzinnego spotkania chcemy Wam zaproponować wino, które może stać się znakomitym towarzystwem dla wielkonocnych specjałów. Jakie wino na Wielkanoc? To bardzo częste pytanie które słyszymy, a odpowiedź na nie jest i prosta i trudna, bo wybór jest ogromny. Podejmujemy więc to wyzwanie – ale nie sami.

Naszym gościem w tym przedświątecznym podcaście jest Wojciech Giebuta – dziennikarz i sommelier z ponad 20 letnim doświadczeniem w podróżach winiarskich.

WINO NA WIELKANOC – o czym usłyszysz w tym odcinku:

  • Jaka jest najważniejsza zasada doboru wina do danej potrawy
  • W jaki sposób poszukiwać własnego połączenia
  • Jaką metodę zastosować – ile win przygotować na wielkanocny stół
  • Jakie wino na Wielkanoc proponuje Wojtek
  • Jakie wino będzie pasowało do mazurków, bab i serników
  • Co do tradycyjnego menu wielkanocnego z polskich win dodał Bartosz

WSZYSTKIEGO DOBREGO! BĄDŹCIE ZDROWI!

Wojciech Giebuta - dziennikarz winiarski, przewodnik enoturystyczny z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich na całym świecie, sommelier. Rozmowa w Radiu Kulinarnym.

Wojciech Giebuta – dziennikarz winiarski, przewodnik enoturystyczny z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich na całym świecie, sommelier. Wykładowca wiedzy o winie. Od lat związany z miesięcznikiem “Czas Wina” gdzie pisze o kulinariach i połączeniach wina z potrawami. Prowadzi autorskie kolacje z cyklu “wino & jedzenie” łącząc je z ciekawymi opowieściami o winnicach, kulinariach i operze. Gotuje bardzo dobrze często eksperymentując we własnej kuchni.

Wojciech Giebuta "Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami" Radio Kulinarne poleca.

Polecamy książkę Wojciecha Giebuty “Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami”

Książka Wojtka – przyjęta świetnie w ostatnich tygodniach przez czytelników – to praktyczny poradnik jak łączyć wino z jedzeniem. Napisana jasnym, zrozumiałym dla każdego językiem – dla tych, którzy jeszcze nigdy nie odważyli się sami na dobranie wina do kolacji z przyjaciółmi, jak i profesjonalistów – np. sommelierów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat wine pairingu. W książce znajdziecie praktyczne ABC jakimi zasadami kierować się przy łączeniu jedzenia z winem oraz ponad 100 pomysłów na kolację z winem. Te pomysły to zapis wielu autorskich podróży winiarskich i kolacji współtworzonych przez Wojtka . Trzeba mieć tę książkę! Kupicie ją tu

Warto zajrzeć:

Zajrzyjcie również na nasz blog

Wielkanocne zapachy w Krakowie. Przepis na chrzanówkę

(ale nie na nalewkę) tylko na wielkanocną zupę popularną w całej Małopolsce – jadaną zazwyczaj na obiad i nazywaną również w zależności od regionu i użytych ostatecznie składników: sodrą, chrzonicą, krzonowiną, święceliną, żurem chrzanowym. Jedno jest zawsze wspólne dla miejscowych wersji –  tarty chrzan!

WARTO RÓWNIEŻ POSŁUCHAĆ

Wino tak – ale oczywiście z umiarem! Posłuchajcie

Polecamy. Bo warto!

Wydarzenia. Degustacje. Miejsca. Produkty.