10 listopada 2020
Świętujemy z Marcinem – winnie, gęsinowo i warzywnie
Listopad – czas złotej, polskiej jesieni, albo słoty, krótkich dni i ogólnej niechęci do życia. Zwłaszcza w tym pandemicznym roku. Listopad nie musi być jednak taki zły, bo mamy dzień św. Marcina, obchodzony 11 listopada, który zbiega się w Polsce z naszym świętem narodowym. Ale listopad to też tradycyjny czas radości z powodu końca winobrania, jak również czas kiedy jemy gęsinę. Co cieszy jeszcze bardziej, ta gęsina staje się coraz bardziej popularna i po prostu zaczęła nam smakować, a gdy gęsina spotka się na dodatek z młodym czyli świętomarcińskim winem to mamy parę idealną.
I to wszystko powoduje, że listopad da się lubić… To kolejny rok, mimo trudniejszego sezonu i opóźnionych zbiorów, kiedy możemy spróbować kilku „młodziaków” z polskich winnic. I to naprawdę całkiem fajnych. Mimo tego trudnego czasu pandemii, którego wciąż doświadczamy, postanowiliśmy się nie poddawać i zaproponować Wam świętowanie i świętomarcińskie menu – oczywiście oparte na gęsinie, polecimy też kilka młodych, świętomarcińskich win. Jednak by świętowanie było naprawdę dla każdego to mamy również propozycje dla ludzi „niegęsinowych”, czyli tych którzy są weganami lub wegetarianami.
W tym odcinku:
- Kto to był św. Marcin i co ma wspólnego z gęsiami?
- Czy tradycja wina świętomarcińskiego to pomysł naszych czasów?
- Przepytywanki krakowskich szefów kuchni – restauratorów na temat zalet gęsiny w kuchni polskiej, patentów jak ją najlepiej przyrządzić oraz ich autorskie przepisy na gęsinę przygotowane specjalnie z okazji naszego świętomarcińskiego spotkania:
- Łukasz Cichy z Restauracji Biała Róża – czy Polacy polubili gęsinę i o potrawach przyrządzanych z okazji święta 11 listopada przygotowywanych na podstawie zrekonstruowanych przepisów
- Janusz Fic z Dworu Sieraków – czy przyrządzenie gęsiny jest trudne, jak zrobić w domu idealne udko gęsie i jak upiec całą gęś, z czym można ją podawać oraz co zrobić z pozostałym po pieczeniu tłuszczu gęsim?
- Grzegorz Fic z Albertina Restaurant & Wine na czym polega fenomen półgęska i jaki jest jego osobisty patent na ten delikates?
- Rozmowa z Agnieszką Rousseau z Winnicy Wieliczka o gęsinie z Gaskonii i młodym winie świętomarcińskim
- Świątecznie ale nie gęsinowo czyli propozycje menu wegetariańskiego / wegańskiego od Kasi Pilitowskiej z Hummus Amamamusi & Ranny Ptaszek
- no i oczywiście coś na deser czyli słodkie propozycje od Iwony i Michała Cienkich z Assiette Pracowni Cukierniczej
A do tego mamy dla was gotowe przepisy gęsinowe i wege a także zestaw win świętomarcińskich z kilku polskich winnic.
Tutaj znajdziecie kilka przepisów z menu świętomarcińskiego do samodzielnego wykonania przygotowane przez gości naszego podcastu – kliknij

Kontakty do restauracji – wynosy i donosy, również listopadowe menu gęsinowe i wege. Pomagajcie im w tych trudnych czasach. Zamawiajcie. Pamiętajcie o hasztagu #wspieramgastro
- RESTAURACJA BIAŁA RÓŻA
- ALBERTINA RESTAURANT &WINE
- DWÓR SIERAKÓW
- HUMMUS AMAMAMUSI I RANNNY PTASZEK
- ASSIETTE PRACOWNIA CUKIERNICZA
Młode wina 2020 polecane przez Radio Kulinarne – linki do informacji jak kupić:

- Winnica Turnau – do kupienia w sklepie online na stronie winnicaturnau.pl oraz w wybranych winiarniach – sklepach w całej Polsce
- Wino Świętomarcińskie – białe wino z odmiany seyval blanc
- Winnica Wieliczka – dla frajdy do samodzielnego zabutelkowania na miejscu w winnicy lub kupienia „gotowych butelek; również stacjonarnie w Krakowie w Wine Concept i sklepie on line
- młode wino Świętomarcińskie – białe wino, kupaż z odmian chardonnay, sauvignon blanc i pinot gris czyli „młody Cuvee Seraf”
- młode wino Świętomarcińskie – różowe wino z odmiany pinot noir
- Winnica Srebrna Góra – do kupienia stacjonarnie w sklepiku przy Winnicy oraz wysyłkowo a także w wybranych punktach współpracujących
- Wino Świętomarcińskie białe, wino z odmiany siegerrebe i solarisa
- Wino Świętomarcińskie czerwone, wino z odmiany rondo
- Winnica Kresy – do kupienia na miejscu w winnicy oraz w Enotece Kazimierz w Krakowie – firmowy sklep producencki i wine bar
- Solaris 2020 – wino białe z odmiany solaris
- Winnica Miłosz – zamawiajcie w sklepie on line
- Pandemiczna Pomarańcza Bio 2020 kupaż macerowanego traminera i pinot blanc
- Łazole Bio 2020 białe wino z charakterystyczna etykietą zrobione z solarisa
- Pandemiczny Pét-nat 2020 Bio musujące białe wino który powstał z odmiany pinot blanc
Pijemy wasze zdrowie młodym winem! Na pohybel tym złym czasom! Jeszcze będzie przepięknie!
Grzegorz Fic – Albertina Restaurant & Wine Janusz Fic – Dwór Sieraków Michał Cichy –
Biała RóżaKasia Pilitowska
Ranny PtaszekIwona i Michał Cienki
Assiette Pracownia CukierniczaAgnieszka Rousseau
Winnica Wieliczka