fbpx

30 czerwca 2021

Prawdziwie włoskie!

Polacy kochają włoską kuchnię i kochają włoskie produkty. Ale czy zawsze kupujemy te najlepsze i te prawdziwe? – stworzone we Włoszech, zgodnie z tradycją i przepisem i w miejscu pochodzenia? Jak nie dać się nabrać i co to jest italian sounding. To tylko jeden z ważnych aspektów związanych z teraźniejszą kulturą kulinarną Włoch.

Drugi niezwykle ważny – to konieczność ochrony i wspierania rodzimych, małych producentów, którzy stanowią niezwykły i jedyny w swoim rodzaju „magazyn pamięci kulinarnej” – wytwarzają produkty często ręcznie w małych ilościach, naturalnie, zgodnie z wielowiekową tradycją. Włochy niewątpliwie zasługują tutaj na nasz podziw – to właśnie tu zrodził się słynny ruch obrony i ochrony tego co tradycyjne naturalne i nieprzemysłowe SLOW FOOD.

Przy okazji degustacji świetnych, włoskich serów farmerskich spod znaku Slow Food w ramach akcji „True Italian Taste”  zorganizowanej przez Włoską Izbę Handlowo- Przemysłową w Polsce rozmawialiśmy z Tessą Capponi-Borawską o tożsamości kulinarnej Włoch i włoskim Slow Food, Tessa poprowadziła bardzo interesujące i pełne smaku spotkanie degustacyjne wraz Tomaszem Prange – Barczyńskim dziennikarzem winiarskim i redaktorem naczelnym magazynu “Ferment – Pismo o winie”. Wino i ser to nieodłączna para – tak było i w tym przypadku.  

Zapytaliśmy również Emiliano Castagna – Wiceprezesa Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce jak rozpoznać prawdziwe i jakościowe produkty włoskie, gdzie je kupować a także o akcję certyfikowania małych sklepów, które oferują w Polsce oryginalne włoskie produkty.

W tym włoskim podcaście dowiecie się:

  • Co na temat aktualnej kultury kulinarnej Włochów sądzi Tessa Capponi-Borawska
  • Jak ruch Slow Food ratuje ginącą tradycję kulinarną we Włoszech
  • Co to jest italian sounding
  • Jak firmy wykorzystują naszą miłość do kuchni włoskiej i produktów i wprowadzając konsumentów w błąd
  • Jak można być pewnym, że produkt, który kupujemy jest oryginalnie włoski
  • Gdzie kupować oryginalne produkty włoskie

Tessa Capponi-Borawska to znawczyni kulinariów włoskich. Od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez lata była wykładowczynią w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka kulinarna pisząca m.in. dla „Twojego stylu”, „Elle”, „Kuchni”, „Gazety Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”. Jest autorka książek – „Moja kuchnia pachnąca bazylią”, „Dziennik toskański”, Smak kwiatów pomarańczy (wraz z Agnieszką Drotkiewicz)

Emiliano Castagna – Wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce odpowiedzialny za sektor spożywczo-winiarski i turystyczny. Emiliano mieszka od lat w Polsce. Kocha jeść i gotować. Jest zapalonym kucharzem amatorem dzielącym się swoim doświadczeniem i wiedzą kulinarną, którą otrzymał od swojej babci i rodziców. To oni nauczyli go prostoty w kuchni i korzystania z najlepszych włoskich, tradycyjnych produktów.

W degustacji serów i win włoskich uczestniczyliśmy na zaproszenie La Camera di Commercio e dell’​Industria Italiana in Polonia (CCIIP) – Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce .

Warto zajrzeć

Gdzie kupić oryginalne włoskie produkty?

Najważniejsze jest to, żeby były oryginalne, ale jak to sprawdzić?

Z pomocą przychodzi Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce, która rozpoczęła  w maju 2021 proces certyfikowania małych sklepów, które oferują oryginalne włoskie produkty. Pierwsza faza projektu objęła punkty w Warszawie i okolicach. Certyfikacja polegała na weryfikacji sklepów i spełnienia wymogów ustalonych przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej.

W ciągu ostatnich miesięcy w czasie pandemii przybyło na mapie stolicy butikowych sklepów, jakie oferują jakościowe produkty, w tym również wyroby z Włoch – wina, sery, wędliny, makarony, oliwy, słodycze i inne pyszne włoskie jedzenie. Camera di Commercio e dell’Industria Italiana in Polonia zdecydowało, że w tak trudnym czasie należy się podziękowanie i wsparcie sklepom poprzez certyfikację. Chcieliśmy również dać konsumentom pewność, że kupując w sklepach  z certyfikatem nadanym przez CCIIP, mają pewność jakości i autentyczności włoskich wyrobów. – mówi Elisabetta Caprino, sekretarz generalny Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce.

Jak poznać sklepy?

Na stronie internetowej Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce https://www.cciip.pl/  konsumenci znajdą listę certyfikowanych sklepów. Ponadto każdy taki sklep będzie miał umieszczoną na witrynie specjalną naklejkę: Tu kupisz oryginalne produkty Made in Italy. Naklejka stanowi potwierdzenie przejścia procesu certyfikacji przez sklep.

Certyfikat, który nadaje sklepom La Camera di Commercio e dell’Industria Italiana in Polonia to jasna informacja dla konsumenta, że kupując w danym sklepie ma gwarancję autentyczności włoskich produktów, a co za tym idzie – potwierdzenie wysokiej jakości, smaku i niepowtarzalnego związku miedzy jedzeniem a terytorium pochodzenia. – mówi Stefano Zedde, wice sekretarz generalny Włoskiej Izby Handlowo- Przemysłowej w Polsce.

Galeria foto Slow Food Italian – degustacja serów i wina

Warto również posłuchać odcinków o polskich serowarach farmerskich

SERial w Wańczykowce

Kim są ludzie, którzy robią te świetne sery? Posłuchajcie historii rodziny Wańczyków i razem z nami odwiedźcie ich gospodarstwo, dom i serowarnię, położone w Krzeszowie na Dolnym Śląsku w Sudetach, w Górach Kamiennych. Roztacza się stamtąd widok na Śnieżkę. Z gospodarzami tego miejsca – serowarami Lucyną i Sylwestrem Wańczykami oraz ich rodziną spędziliśmy cały dzień. Rozmawialiśmy i o życiu i o serach. POSŁUCHAJCIE

Kozłonoga. Życie na wypasie!

Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – w Klecinie, niedaleko Świdnicy na Dolnym Śląsku. Kozy są całym życiem Joanny Maślukiewicz, która to gospodarstwo prowadzi. Poznajcie świat kobiety, która zmaga się życiem na wsi. Chociaż zmaga nie jest dobrym słowem, ona to kocha robić i z wielką pasją o tym opowiada. Pokazała nam swoje gospodarstwo, po drodze opowiadając o filozofii życia opartej na prostocie. Poznajcie jej świat.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego