fbpx

23 lutego 2021

SERial w Wańczykówce

Polskich serowarów zagrodowych i farmerskich nie ma aż tak wielu, a zostanie mistrzem serowarskim jest dużym wyzwaniem. Jednak są tacy, dla których serowarstwo stało się sposobem na życie i powodem do radości. Lucyna i Sylwester Wańczykowie oraz ich rodzina należą właśnie do tej elity – jednych z najlepszych serowarów w Polsce. Wiele lat ciężkiej pracy, uczenia się i wręcz pochłaniania wiedzy przyniosło efekty w postaci pięknej serowarni, świetnych serów, rzeszy fanów smakoszy i wielu, wielu nagród.

Kim są ludzie, którzy robią te świetne sery? Posłuchajcie historii rodziny Wańczyków i razem z nami odwiedźcie ich gospodarstwo, dom i serowarnię, położone w Krzeszowie na Dolnym Śląsku w Sudetach, w Górach Kamiennych. Roztacza się stamtąd widok na Śnieżkę. Z gospodarzami tego miejsca – serowarami Lucyną i Sylwestrem Wańczykami oraz ich rodziną spędziliśmy cały dzień. Rozmawialiśmy i o życiu i o serach.

W tym podcaście rozmawiamy o:

  • Jak się robi sery farmerskie
  • Jaka jest historia pionierów polskiego serowarstwa farmerskiego
  • Ile wyrzeczeń kosztuje zostanie serowarem pełną gębą i jaką sprawia to przyjemność
  • Dlaczego sery farmerskie są droższe od tych marketowych
  • Czym różni się gouda przemysłowa od farmerskiej
Drużyna z Wańczykówki

Przydatne linki

Informacje turystyczne i kulinarne

  • Gospodarstwo Ekologiczne “Wańczykówka” to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne. Obecnie w gospodarstwie prowadzona jest hodowla zwierząt oraz uprawa roślin w systemie ekologicznym, bo Lucyna i Sylwester wyznają zasadę, że jakość surowca ma ogromne i fundamentalne znaczenie dla jakości, smaku i walorów zdrowotnych ich serów. Gospodarstwo położone jest w miejscowości Krzeszów w Sudetach – w Górach Kamiennych z pięknym widokiem na Śnieżkę.

Kontakt: ul. Św. Anny 9, 58-405 Krzeszów, tel. 75 742 30 76

Dojazd samochodem z Wrocławia ok.1 godz. 40 min. minut, z Krakowa ok. 4 godz. 20 min., z Warszawy ok. 4 godz. 50 min.

Nasze rekomendacje – ulubione sery z Wańczykówki

To tylko mały wycinek tego się wytwarza w Wańczykówce

  • Gouda farmerska – ser o którego na dobre zaczęła się przygoda Wańczyków jako serowarów. Ser oparty na tradycyjnej recepturze holenderskiej goudy – jest wytwarzana z pełnego nienormalizowanego mleka. Dojrzewa minimum 3 tygodnie. Ser jest delikatny, ma łagodny smak o zmiennym bukiecie zapachu: początkowo bardzo delikatny, prawdziwie mleczny, potem dojrzewając zmienia się i staje wyrazisty i aromatyczny. Bardzo nam smakuje ta wersja co najmniej 6 miesięcznej Goudy Farmerskiej – głębokiej w smaku i pełnej aromatu. Gouda jest tutaj robiona z licznymi dodatkami takimi jak: kozieradka, czarnuszka, marchewka, pieprz, kminek, czosnek niedźwiedzi, bazylia. Gouda od Wańczyków to dla nas taki wzór prawdziwej, polskiej farmerskiej goudy.
  • Myster Wańczyk – ser typu Munster, z mleka krowiego, dojrzewający min. 4 tygodnie. Produkt dla smakoszy – o bardzo wyrazistym aromacie uzyskiwanym dzięki maziowaniu sera tzw. czerwoną mazią (linburskimi bardzo aromatycznymi kulturami) – taki sposób dojrzewania daje również głęboki, mocno wyrazisty smak. Ser lekko kwaskowy, miękki. Wielokrotnie nagradzany – duma Wańczyków. Od kilku lat dalej nas fascynuje smakowo i się nie nudzi – to jeden z naszych ulubionych wańczykowych serów.
  • Górski Sudecki – ser długodojrzewający z z niepasteryzowanego mleka krowiego w formie wielkich kręgów. Lekko pikantny, głęboki w aromacie i smaku, najlepszy taki w wieku 12 miesięcy a do tego jego kuzyn Kozi Grzbiet – długodojrzewający z koziego mleka również pielęgnowany czerwoną mazią
  • Modra Owieczka – ser z przerostem niebieskiej pleśni, jeden z najbardziej wyrazistych serów w kolekcji Wańczyków- pikatny, grzybowy , bardzo aromatyczny, idealny na zakończenie degustacji.

Lista produktów i serów z Wańczykówki:

  • Krowie: Gouda Farmerska, Górski Sudecki, Kamyk Sudecki, Myster Wańczyk, Winowajca, Ser Samiego, Talar Sudecki, Rapsodia, Sudetia, Ser Lanselot, Sonata, Tłuścioch, Luzik, Twarożek Le Kusi, Podchmielony, Kąsek Sudecki, Blu Wańczyk, Lajcik, Fetka, Luzio
  • Kozie – Kozi Grzbiet, Kaszmirek, Niebiańsko Pyszny, Ser Rogaty, Kożlak, Ko-ziołek
  • Owcze: Krasna Owieczka, Modra Owieczka, Kosmata Owieczka
  • Jogurty i masło: Jogurt Naturalny, Jogurt Owocowy, Masło z pasteryzowanej śmietanki

Gdzie możecie kupić sery z Wańczykówki:

  1. “Na Zdrowo” sklep ze zdrową żywnością – wyroby Wańczyków do kupienia bezpośrednio na miejscu w gospodarstwie. Oferta produktów najwyższej jakości pochodzących z serowarni i gospodarstwa ekologicznego oraz zdrowe produkty innych regionalnych producentów np. chleb na zakwasie, oleje tłoczone na zimno, konfitury i soki, przetwory owocowe i warzywne, wędliny, ekologiczne zioła, wyroby konopne. Czynne cały tydzień w godzinach 9.00-20.00 i także wysyłkowo – piszcie do Ani na adres: aniaw@wanczykowka.pl
  2. Wrocławski Bazar Smakoszy – Wrocław ul. Paczkowska 26, w każdą sobotę w godzinach 10.00-15.00
  3. Krótka Droga – Bazar Ekologiczny – Wrocław ul. Tęczowa 81, w każdą sobotę w godzinach 10.00-14.00
  4. Dolnośląski Targ Rolny – Wrocław ul. Tęczowa ul. Zwycięska 4 na terenie hotelu Agro, w każdą ostatnią sobotę miesiąca w godzinach od 11.00-15:00
  5. Targ Ziemi 124 (z powodu pandemii wstrzymany do odwołania)
  6. Lista sklepów na terenie Polski na stronie internetowej
  7. Zamówienia wysyłkowe serów – jeśli nie macie możliwości zakupu stacjonarnie to skontaktuj się z Wańczykówką – wysyłka do zamówionych produktów za pośrednictwem kuriera, mail: zamowienia@wanczykowka.pl tel. 75 742 30 76, 509 051 522
  8. Oferta hurtowa dla sklepów, restauracji, vine barów i winnic dostępna po wcześniejszym kontakcie:

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego