fbpx

05 lipca 2020

Pij z głową! Rozmowa z prof. Grzegorzem Gajosem

Czy abstynenci żyją krócej? Ile alkoholu jest w sam raz, a ile to już za dużo? Czy wino jest zdrowe? Przed jakimi chorobami może nas chronić? Co nam grozi gdy go nadużywamy i czy ma znaczenie jaki alkohol pijemy – wino, piwo czy wódkę…?

Spotkaliśmy się z ekspertem – można powiedzieć podwójnym – kardiologiem oraz dyplomowanym znawcą wina –  prof. dr hab. n. med. Grzegorzem Gajosem, wykładowcą krakowskiej Szkoły Sommelierów Moniki Bielki-Vescovi, żeby porozmawiać o tym – jak pić i cieszyć się winem by głowy nie stracić a PRZEDE WSZYSTKIM zdrowia.

A ponieważ chcemy rozmawiać w naszych podcastach m.in o winach, piwach rzemieślniczych, cydrach czy destylatach, to chcemy to robić w sposób odpowiedzialny, stąd jedną z pierwszych rozmów poświęciliśmy właśnie temu – jak pić wino mądrze.

Prof. dr hab. n. med. Grzegorz Gajos – kardiolog z zawodu i człowiek świata wina – winoznawca z zamiłowania.  
Profesor w Klinice Choroby Wieńcowej i Niewydolności Serca Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II.  Leczy chorych i pracuje naukowo. Posiada liczne publikacje. Był nagradzany za działalność naukową w dziedzinie chorób serca i naczyń oraz cukrzycy. Prodziekan Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum.

Prowadzi jedne z najlepszych czasopism medycznych w Polsce i na świecie – pełni funkcję Executive Editor w Polish Archives of Internal Medicine i Associate Editor w Polish Heart Journal.

Od lat naucza studentów zarówno w dziedzinie medycyny, jak i wiedzy o winie. Na kierunku Dietetyka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego stworzył przedmiot Enologia. Wielokrotnie otrzymywał tytuł Najlepszego Nauczyciela Akademickiego, zarówno w dziedzinie medycyny jak i enologii. 

Wykładowca w krakowskiej szkole „Monika Bielka-Vescovi Szkoła Sommelierów”. Jest  absolwentem Weinakademie Österreich w Rust. Posiada certyfikat WSET Diploma In Wines and Spirits z londyńskiej szkoły Wine and Spirits Education Trust (WSET). Jest także dyplomowanym trenerem tej szkoły przygotowującym kandydatów do londyńskiego egzaminu wiedzy o winie WSET Level 1-3.

Jest wykładowcą na Studiach Podyplomowych ”Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas w Warszawie oraz Podkarpackiej Akademii Wina (PAW). Współpracuje przy redagowaniu czasopisma winiarskiego Czas Wina.

Warto zajrzeć

Galeria

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego