fbpx

29 czerwca 2020

Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk. Gość Nestor Kościański i Marcin Kucharski

Podróżować jest bosko… Bo podczas podróży czułym się człowiek staje. Oczy otwiera szeroko i serce na naturę, na ludzi, na smaki. W ten sposób odkrywa się same skarby. To taki wstęp, by powiedzieć Wam, że zwiedzanie winiarskich miejscówek w Polsce to strzał w dziesiątkę.

W tym reportażowym podcaście spotkaliśmy z Nestorem Kościańskim z WINNICY MODERNA i Marcinem Kucharskim z WINNICY AGAT, żeby razem zabrać Was do winiarskiego i kulinarnego Dolnego Śląska.

Opowiedzieliśmy o Krainie Wygasłych Wulkanów. Dla Majki miłośniczki Tolkiena, hobbickich i krasnoludzkich opowieści – to była niezwykła przyjemność. Jeśli chcecie wiedzieć gdzie dokładnie znajduje się ta kraina posłuchajcie odcinka, który zarejestrowaliśmy podczas wizyty u Marcina Kucharskiego. Zanim do Sokołowca dotarliśmy – odwiedziliśmy Nestora Kościańskiego właściciela Winnicy Moderna, ulokowanej na Wzgórzach Trzebnickich, zaledwie pół godziny jazdy samochodem od Wrocławia.

Nestor Kościański jest prezesem Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie, który opowiedział nam o tym w jaki sposób współpracują ze sobą winiarze na Dolnym Śląsku. Jakie mają pomysły na rozwój. Ważne jest to, że wciąż wypracowują kompleksowe podejście do enoturystyki. 

Przydatne linki

Informacje enoturystyczne

  • WINNICA MODERNA
  • Położona na Wzgórzach Trzebnickich
  • Kontakt: Krakowiany, 55-095 Długołęka, email: nestarck@gmail.com
  • Dojazd samochodem z Wrocławia ok. 30 minut, z Krakowa i Warszawy ok. 3 godz.
  • Wizyta w winnicy i degustacja win – prośba o kontakt pod tel. kom. 502 337 570
  • Noclegi – polecamy nieduży, sprawdzony i komfortowy motel esbar8 oddalony 7 km od winnicy (dobry comfort food – sprawdzone, jedliśmy jest OK); istnieje również możliwość zorganizowania transportu do i z winnicy (trzeba porozmawiać w motelu)
  • WINNICA & AGROTURYSTYKA AGAT
  • Położona w Krainie Wygasłych Wulkanów, na stoku wygasłego wulkanu na wysokości 320-330 m n.p.m., we wsi Sokołowiec w Pogórzu Kaczawskim, na obszarze objętym ochroną przyrody, w ramach programu Natura 2000.
  • Kontakt: Sokołowiec 113, 59-540 Świerzawa, telefon 513 284 884, mail kontaktowy
  • Dojazd samochodem z Wrocławia 1 godz. 15 min, niecałe 4 godz. z Krakowa i 5 godz. z Warszawy
  • Noclegi na miejscu w zabytkowym, klimatycznym domu: do dyspozycji gości jest 14 pokoi, sala na ok. 50 osób, pokój zabaw z piłkarzykami oraz bilardem, wiata, grill (proszę sprawdzajcie dostępność i rezerwujcie poprzez stronę internetową )
  • Wizyta w winnicy i degustacja win – jeśli przyjedziecie na weekend lub na urlop na miejscu praktycznie cały czas jest Marcin – właściciel winnicy, który pokaże wam winnicę na zboczu i winiarnię; jeśli chcecie wpaść tylko na degustację win to zadzwońcie, żeby się umówić na spotkanie – telefon 513 284 884
  • Kuchnia domowa Pani Irenki – śniadania i obiadokolacje; produkty lokalne – jajka, sery, wędliny, warzywa
  • Atrakcje turystyczne – Geopark Kraina Wygasłych Wulkanów

ŻAR WINO to cykliczne wydarzenie odbywające się latem w plenerze za którym stoi Nestor Kościański z Winnicy Moderna i Marcin Kucharski z Winnicy Agat oraz kucharz Piotr Andruszko gotujący na żywym ogniu, a inspiracją do uruchomienia Żar Wino był działający w Małopolsce RestoBar Ogień. W sezonie 2020 do zespołu Żar Wino dołączyła Patrycja Walter (Fire Chef). Dwa razy w miesiącu, raz w jednej winnicy a raz w drugiej odbywa się gotowanie na żywym ogniu, wędzenie i pieczenie w piecu chlebowym połączone z degustacją win z Winnicy Moderna i Agat. Całodzienny relaks na trawie z kieliszkiem dolnośląskiego wina. Cóż chcieć więcej. Terminy poszczególnych edycji, menu i bieżące informacje organizacyjne na profilu FB Żar Wino.

Przykładowe menu Żar Wino (edycja z Winnicy Moderna)

  • Przystawki
    • Deska serów zagrodowych/ kiszony dereń/konfitura z rabarbaru
    • Deska wędlin regionalnych/ chrzan/ pesto z liści winogron
    • Bruschetta / ryba wędzona/ salsa z pomidorów i truskawek
  • Zupa
    • Gazpacho z pieczonych pomidorów i czereśni
  • Danie główne
    • Flinston stek/ mix kasz z kurkami/ sos bbq z czereśnią
    • Wersja bezmięsna: halloumi/mix kasz z kurkami/ sos bbq z czereśnią
    • Kofty wołowe na patyku/tzatziki z lazurem/ czereśnie/ chleb na zakwasie
  • Deser od Słodziej Smaku

Żar Wino korzysta z lokalnych produktów od:

Nasze rekomendacje – ulubione wina z Winnicy Moderna i Agat:

Winnica Moderna Riesling 2018 – białe wytrawne, aromaty grejpfruta, zielonych jabłek i lekko niedojrzałych mirabelek; w ustach kwaśne zielone jabłko, lekko mineralne

Winnica Moderna Chardonnay 2018 – białe wytrawne, w nosie melon, zielone jabłko, trochę kwiatów i pestki, w ustach jabłko, gruszka, wyraźne mineralne; lekkie wino do picia solo i jako dobry towarzysz do jedzenia

Winnica Agat Johannniter 2019 – białe wytrawne, aromaty cytryny, zielone kwaśne jabłko, mineralne, lekko wapienne, mocno orzeźwiające z bardzo wyraźną kwasowością- no i oczywiście dobre na upały.

Winnica Agat Johanniter 2019 – białe półsłodkie, dobrze zbalansowane – ta słodycz tutaj nie zabija (mamy dobrą kwasowość wina), w nosie i ustach brzoskwinia i dojrzała gruszka; jak będziecie mieli na talerzu coś pikantnego ten johanniter będzie w punkt.

Winnica Agat Cabernet Cortis 2017 – czerwone wytrawne dojrzewane w beczce dębowej; aromaty czerwonych wiśni, śliwki, trochę malin z nutami korzennymi; w ustach wyraźne taniny; sprawdzi się dobrze na wakacyjnym grillu.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego