29 czerwca 2020
Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk. Gość Nestor Kościański i Marcin Kucharski
Podróżować jest bosko… Bo podczas podróży czułym się człowiek staje. Oczy otwiera szeroko i serce na naturę, na ludzi, na smaki. W ten sposób odkrywa się same skarby. To taki wstęp, by powiedzieć Wam, że zwiedzanie winiarskich miejscówek w Polsce to strzał w dziesiątkę.
W tym reportażowym podcaście spotkaliśmy z Nestorem Kościańskim z WINNICY MODERNA i Marcinem Kucharskim z WINNICY AGAT, żeby razem zabrać Was do winiarskiego i kulinarnego Dolnego Śląska.
Opowiedzieliśmy o Krainie Wygasłych Wulkanów. Dla Majki miłośniczki Tolkiena, hobbickich i krasnoludzkich opowieści – to była niezwykła przyjemność. Jeśli chcecie wiedzieć gdzie dokładnie znajduje się ta kraina posłuchajcie odcinka, który zarejestrowaliśmy podczas wizyty u Marcina Kucharskiego. Zanim do Sokołowca dotarliśmy – odwiedziliśmy Nestora Kościańskiego właściciela Winnicy Moderna, ulokowanej na Wzgórzach Trzebnickich, zaledwie pół godziny jazdy samochodem od Wrocławia.
Nestor Kościański jest prezesem Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie, który opowiedział nam o tym w jaki sposób współpracują ze sobą winiarze na Dolnym Śląsku. Jakie mają pomysły na rozwój. Ważne jest to, że wciąż wypracowują kompleksowe podejście do enoturystyki.
Przydatne linki
- Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie i akcja #pijdolnoslaskiewino
- Profil FB Stowarzyszenia Winnice Dolnosląskie
- Winnica Moderna
- Winnica & Agroturystyka Agat
- Profil FB Winnica & Agroturystyka Agat
- Profil FB ŻAR WINO – projekt wakacyjny, który odbywa się naprzemienne w obu winnicach
- Afisz Enoturystyczny – Wyjedź do polskiej winnicy
Informacje enoturystyczne

- WINNICA MODERNA
- Położona na Wzgórzach Trzebnickich
- Kontakt: Krakowiany, 55-095 Długołęka, email: nestarck@gmail.com
- Dojazd samochodem z Wrocławia ok. 30 minut, z Krakowa i Warszawy ok. 3 godz.
- Wizyta w winnicy i degustacja win – prośba o kontakt pod tel. kom. 502 337 570
- Noclegi – polecamy nieduży, sprawdzony i komfortowy motel esbar8 oddalony 7 km od winnicy (dobry comfort food – sprawdzone, jedliśmy jest OK); istnieje również możliwość zorganizowania transportu do i z winnicy (trzeba porozmawiać w motelu)

- WINNICA & AGROTURYSTYKA AGAT
- Położona w Krainie Wygasłych Wulkanów, na stoku wygasłego wulkanu na wysokości 320-330 m n.p.m., we wsi Sokołowiec w Pogórzu Kaczawskim, na obszarze objętym ochroną przyrody, w ramach programu Natura 2000.
- Kontakt: Sokołowiec 113, 59-540 Świerzawa, telefon 513 284 884, mail kontaktowy
- Dojazd samochodem z Wrocławia 1 godz. 15 min, niecałe 4 godz. z Krakowa i 5 godz. z Warszawy
- Noclegi na miejscu w zabytkowym, klimatycznym domu: do dyspozycji gości jest 14 pokoi, sala na ok. 50 osób, pokój zabaw z piłkarzykami oraz bilardem, wiata, grill (proszę sprawdzajcie dostępność i rezerwujcie poprzez stronę internetową )
- Wizyta w winnicy i degustacja win – jeśli przyjedziecie na weekend lub na urlop na miejscu praktycznie cały czas jest Marcin – właściciel winnicy, który pokaże wam winnicę na zboczu i winiarnię; jeśli chcecie wpaść tylko na degustację win to zadzwońcie, żeby się umówić na spotkanie – telefon 513 284 884
- Kuchnia domowa Pani Irenki – śniadania i obiadokolacje; produkty lokalne – jajka, sery, wędliny, warzywa
- Atrakcje turystyczne – Geopark Kraina Wygasłych Wulkanów

ŻAR WINO to cykliczne wydarzenie odbywające się latem w plenerze za którym stoi Nestor Kościański z Winnicy Moderna i Marcin Kucharski z Winnicy Agat oraz kucharz Piotr Andruszko gotujący na żywym ogniu, a inspiracją do uruchomienia Żar Wino był działający w Małopolsce RestoBar Ogień. W sezonie 2020 do zespołu Żar Wino dołączyła Patrycja Walter (Fire Chef). Dwa razy w miesiącu, raz w jednej winnicy a raz w drugiej odbywa się gotowanie na żywym ogniu, wędzenie i pieczenie w piecu chlebowym połączone z degustacją win z Winnicy Moderna i Agat. Całodzienny relaks na trawie z kieliszkiem dolnośląskiego wina. Cóż chcieć więcej. Terminy poszczególnych edycji, menu i bieżące informacje organizacyjne na profilu FB Żar Wino.
Przykładowe menu Żar Wino (edycja z Winnicy Moderna)
- Przystawki
- Deska serów zagrodowych/ kiszony dereń/konfitura z rabarbaru
- Deska wędlin regionalnych/ chrzan/ pesto z liści winogron
- Bruschetta / ryba wędzona/ salsa z pomidorów i truskawek
- Zupa
- Gazpacho z pieczonych pomidorów i czereśni
- Danie główne
- Flinston stek/ mix kasz z kurkami/ sos bbq z czereśnią
- Wersja bezmięsna: halloumi/mix kasz z kurkami/ sos bbq z czereśnią
- Kofty wołowe na patyku/tzatziki z lazurem/ czereśnie/ chleb na zakwasie
- Deser od Słodziej Smaku
Żar Wino korzysta z lokalnych produktów od:
- Sernica Dolnośląska (sery)
- Sery Ślubowskie (sery)
- Nowicki Naturalnie (wędliny i schab ze złotnickiej)
- Oleje Milo (oleje zimnotłoczone)
- Pan Kłos (pieczywo)
- Owoce, sezonowe warzywa i zioła własne lub od miejscowych rolników
Nasze rekomendacje – ulubione wina z Winnicy Moderna i Agat:

Winnica Moderna Riesling 2018 – białe wytrawne, aromaty grejpfruta, zielonych jabłek i lekko niedojrzałych mirabelek; w ustach kwaśne zielone jabłko, lekko mineralne
Winnica Moderna Chardonnay 2018 – białe wytrawne, w nosie melon, zielone jabłko, trochę kwiatów i pestki, w ustach jabłko, gruszka, wyraźne mineralne; lekkie wino do picia solo i jako dobry towarzysz do jedzenia
Winnica Agat Johannniter 2019 – białe wytrawne, aromaty cytryny, zielone kwaśne jabłko, mineralne, lekko wapienne, mocno orzeźwiające z bardzo wyraźną kwasowością- no i oczywiście dobre na upały.
Winnica Agat Johanniter 2019 – białe półsłodkie, dobrze zbalansowane – ta słodycz tutaj nie zabija (mamy dobrą kwasowość wina), w nosie i ustach brzoskwinia i dojrzała gruszka; jak będziecie mieli na talerzu coś pikantnego ten johanniter będzie w punkt.
Winnica Agat Cabernet Cortis 2017 – czerwone wytrawne dojrzewane w beczce dębowej; aromaty czerwonych wiśni, śliwki, trochę malin z nutami korzennymi; w ustach wyraźne taniny; sprawdzi się dobrze na wakacyjnym grillu.