30 kwietnia 2021
Jestem z Gruzji. Jestem z qvevri
czyli opowieść o trwaniu.
Obowiązkiem i przywilejem młodych jest burzyć stary porządek świata i wprowadzać zmiany. Czy jednak jest tak zawsze? Czym dla młodych winiarzy gruzińskich jest ich wielowiekowa tradycja. Czym się kierują w swoim życiu i pracy winiarskiej. Czy może mają pokusę robienia win w stylu i sposobem znanym w innych krajach. Czy nie ciągnie ich do „szybciej i prościej, za łatwiejsze pieniądze”.
Posłuchajcie naszych rozmów z młodymi winiarzami gruzińskimi: Davidem Pakhuridze i Tornike Minadze. Chcemy Wam przybliżyć tę niezwykłą kulturę wina i namówić Was do próbowania win bursztynowych, robionych właśnie przez takich winiarzy jak bohaterowie naszego podcastu.
Oto bohaterowie drugiego odcinka w cyklu gruzińskim Radia Kulinarnego:
David Pakhuridze Tornike Minadze
David Pakhuridze – przewodnik turystyczny oraz winemaker, współtworzy dwa winne projekty Lagazi w Kahetii oraz Doctor’s Wine w Imeretii. Przez Przez lata z godnym podziwu zaparciem uczył języka polskiego mieszkając w Gruzji . Efekty usłyszycie w tym podcaście.
Tornike Minadze – winiarz, który prowadzi wspólnie z bratem Irakli rodzinną winnicę – ფერსვი/phersvi we wsi Persati w dystrykcie Baghdati w regionie Imereti. Nauczył się polskiego podczas rocznego pobytu na wolontariacie w Polsce.
Irakli Minadze Tornike Minadze i Michał Pajdosz
Michał Pajdosz – młody polski winiarz z Winnicy Jakubów, który podjął się u siebie zrobienia wina w oryginalnej qvevri. Uczestniczący w projekcie Made in Qvevri. Michał wspomina w tym podcaście spotkanie w winiarni u Tornike. Jeszcze nie mówi po gruzińsku
W tym podcaście usłyszycie:

- Czy młodzi winiarze robią wino dokładnie tak samo jak 100 – 200 lat temu
- Jak powinno smakować dobre wino gruzińskie z qvevri
- Czym tak naprawdę jest dla nich qvevri
- Na czym polega jego magia i fenomen
- Ilu jest jeszcze dobrych mistrzów, którzy potrafią zrobić dobre qvevri
- Czy dzieci gruzińskie znają smak wina
- Jaka jest ta nowa fala młodych, gruzińskich winiarzy
- Czego Tornike życzy polskim winiarzom w przygodzie z qvevri
- Co dla siebie ze spotkań gruzińskich przywiózł Michał Pajdosz – polski winiarz z Winnicy Jakubów
W podcaście wykorzystano utwór Georgian State Folk Song and Dance Ensemble – Chakrulo (na licencji CC BY-NC 4.0)
Warto zajrzeć
- Strona Projektu Poznaj Smak Gruzji
- Informacje bieżące – wydarzenia organizowane w Polsce przez ekipę Poznaj Smak Gruzji profil na FB
- Kanał na You Tube – filmy z przebiegu projektu MADE IN QVEVRI – sezon 1 i 2, a tu zapowiedź tego co się wydarzy w sezonie 3 czyli w roku 2021

Dziękujemy Marcinowi Świątkowskiemu z Poznaj Smak Gruzji za pomoc w realizacji podcastu. Marcin to lider projektu, od kilku lat niestrudzony propagator win i kultury gruzińskiej w Polsce.
Galeria foto z qvevri cz.2
Wszyscy jesteśmy znajomymi winiarzami – Baia Abuladze z ბაიას ღვინო /Baia’s Wine, koleżanka Tornike Minadze
Baia’s Wine – rodzinna trzypokoleniowa winnica w Obcha w Imereti , której twarzą jest Baia Abuladze. Po studiach w Tbilisi wróciła w miejsce w którym się wychowała. W 2015 założyła oficjalnie Baia’s Wine. Pierwsze organiczne wino – białe wytrawne Tsolikouri zostało zabutelkowane w 2015 roku. Wkrótce rodzinna firma stała się jednym z pierwszych producentów wina ekologicznego w gminie Bagdati. Baia jest ambasadorem młodej gruzińskiej fali winiarskiej, aktywnie wspiera kobiety w winiarstwie i biznesie. W 2019 roku znalazła się na liście „30 przed 30” Magazynu FORBES. Dziś wspólnie z siostrą Gvanca i bratem Giorgi produkują wina z imeretańskich odmian winorośli, takich jak Tsolikouri, Tsitska, Krakhuna, Aladasturi, Otskhanuri Sapere.
Zobaczcie rekomendację Food&Wine „The 12 Best Orange Wines to Buy Right Now”
Obejrzyjcie również filmy z drugiej serii Made in Qvevri pt. „Wino we krwi” z udziałem bohaterów podcastu:
Warto również posłuchać pierwszego odcinka z naszego gruzińskiego cyklu „Z miłości do qvevri”
