24 maja 2022

Bookcast pszczeli – Lotte Möller „O pszczołach i ludziach. Od tańca zwiadowcy do pszczół zabójców, od Arystotelesa do Kubusia Puchatka” – z cyklu TRÓJNIAK RADIA KULINARNEGO

Zapraszamy na kolejny odcinek bookcastu kulinarnego. W maju rozmawiamy o pszczołach i miodach … pitnych. Także dlatego, że 20 maja obchodzimy co roku Światowy Dzień Pszczół.

Dziś na trzy głosy – Maja, Paulina i nasza gościni Magdalena Petryna znana jako Wilczy las. Magdalena jest redaktorką i przewodniczką beskidzką, promotorką lokalnej i świadomej turystyki, edukatorką przyrodnicza i blogerką. Kilka miesięcy temu postanowiła, że zostanie także właścicielką mikro pasieki. Łąka na trzy pierwsze ule już wybrana!

Pretekstem do rozmowy jest książka „O pszczołach i ludziach. Od tańca zwiadowcy do pszczół zabójców, od Arystotelesa do Kubusia Puchatka” autorstwa szwedzkiej pisarki, historyczki ogrodnictwa, pasjonatki pszczelarstawa Lotte Moller. Książkę wydało Wydawnictwo Wielka Litera.

W tym odcinku:

  • o mitach i stereotypach na temat pszczół
  • czemu służy pszczelarstwo miejskie
  • jak ważne jest sadzenie roślin miodostytnich tylko w mieście
  • po co apelujemy by nie strzyc miejskich trawników
  • rozprawiamy się z legendami dotyczącymi patronów pszczelarzy (np. św. Ambroży)
  • mówimy również o najbardziej niezwykłych, kontrowersyjnych sposobach radzenia chronienia sprzed użądleniami pszczół
  • mówimy też o tym, że pszczoły jak ludzie, mają różne charaktery
  • jak wybrać najlepsze miejsce na swoją pasiekę

Od wydawcy:

„Najlepszy przyjaciel człowieka ma sześć nóg! Niezwykła panorama relacji pszczół i ludzi. Między pszczołami a ludźmi panuje dziś napięcie. Wszyscy słyszeli już chyba o katastrofalnych skutkach, jakie może przynieść wyginięcie tych owadów. Okazuje się jednak, że łączą nas tysiące lat wspólnych losów. Warto odkryć niezwykłą historię ludzko-pszczelich relacji. Poznać życie w ulu czy sekrety pszczelej mowy. Zastanowić się nad tym, co stosunek ludzi do pszczół mówi o nas samych. Czy są dla nas obiektem kultu, cudem natury, czy przedmiotem przemysłowej hodowli i produkcji? Albo dowiedzieć się choćby, na czym polega wyrafinowana sztuka rozróżniania setek rodzajów miodu?”

Książka nagrodzona prestiżową Swedish Book Design Award 2019.

Tego odcinka możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

również w Apple i Google Podcast oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego