fbpx

16 stycznia 2023

Askaneli. Gruzińska historia wina toczy się dalej

Askaneli – to jeden z największych i najnowocześniejszych producentów wina w Gruzji. Tych win nie ma jeszcze w Polsce. W silnej ekipie winiarskiej mieliśmy pod koniec 2022 roku okazję odwiedzić winnice i wytwórnie Askaneli, zdegustować ich wina i spotkać się z właścicielem Gochą Chkhaidze.

Naszą ekipę tworzyli:

  • Mariusz Kapczyński – dziennikarz winiarski redaktor naczelny portalu Vinisfera ,
  • Anna Smolec – redaktorka naczelna pisma Restauracja,
  • Eduardo Brethauer – chilijski dziennikarz  winiarski i kulinarny,
  • Justyna Szczurek – sommelierka i blogerka C’est le vin,
  • Kasia Puk – sommelierka,
  • Marcin Świątkowski – propagator od lat win gruzińskich w Polsce twórca m.in. projektu Made in Qvevri
  • i ja Bartosz z Radia Kulinarnego – Promotor Kulinarny i winiarski – zakręcony na punkcie wina gruzińskiego.

W tym odcinku podcastu:

  • Wywiad z Gochą Chkhaidze – właścicielem Askaneli
  • Rozmowa z Mariuszem Kapczyńskim na temat degustowanych win Askaneli i winiarstwa gruzińskiego
  • Jak pogodzić produkcję na dużą skalę z tradycją i dbałością o jakość
  • Historia 8 tysięcy lat wina – ta tradycja zobowiązuje!
Gocha Chkhaidze -Askaneli i Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny, Radio Kulinarne

Winnice i fabryka wina w Kachetii

Krótka historia Askaneli

Firma „Askaneli” została założona w 1998 roku przez braci Chkhaidze. Nazwa „Askaneli” związana jest z małą, magiczną wioską Askana, położoną w pięknym regionie Guria, gdzie do dziś stoi stara piwnica, zbudowana przez ich przodka – Antimoza Chkhaidze. Antimoz i cała jego rodzina zakochani byli w winorośli i boskim płynie uzyskiwanym z winogron. Swoje wino robili według starej gruzińskiej metody w glinianych naczyniach kwewri. Wszyscy członkowie rodziny byli zaangażowani w tę działalność, zwłaszcza wnuki.

We wsi Askana do dziś zachowała się piwnica Antimoza Chkhaidze i kilka dzbanów z 1880 roku. Tradycję tej pięknej rodziny wskrzesili bracia Chkhaidze. Założyciel firmy Gocha Chkhaidze od lat pracuje nad ożywieniem gruzińskiego winiarstwa, zachowaniem i odzyskaniem unikalnych odmian winogron.

Firma posiada setki hektarów winnic, dwa zakłady winiarskie w Kachetii i Tbilisi oraz jedną destylarnię owoców w Gurii. Oprócz produkcji ponad 60 rodzajów win, firma produkuje wiekowe brandy, chacha i brut.

Askaneli jest jedną z największych organizacji w Gruzji, która znajduje się w pierwszej trójce rankingów firm winiarskich w zakresie produkcji wina i uprawy winorośli.

na podstawie www.askaneli.ge/story

Degustujemy wina Askaneli:

Nasze rekomendacje:

Muza Qvevri – białe wytrawne wino wytwarzane według tradycyjnej gruzińskiej technologii w amforze qvevri i fermentowane na skórkach, łączy pięć wschodnio- i zachodnio-gruzińskich szlachetnych odmian białych winogron: Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane, Kisi, Krakhuna, Mtsvivani. Wybór określonych proporcji i mieszanek winogron różnych odmian odgrywa ważną rolę w skomplikowanej technologii tworzenia wina. Po wytłoczeniu moszcz jest natychmiast umieszczany w qvevri, a po pewnym czasie gotowe wino dojrzewa w dębowych beczkach. To jasnozłote o bogatych aromatach białej śliwki, konfitury z białej wiśni i tymianku z lekkimi nutami dębowymi. Średnia kwasowość, delikatne taniny, średnie ciało i aksamitnie długi finisz.

Prima Chardonnay-Rkatsiteli – białe wytrawne wino wyprodukowane z wyselekcjonowanych gron z odmiany chardonnay i gruzińskiego rkatsiteli Wino stworzona dzięki burgundzkiej metodzie fermentacji w beczce i bordoskiej metodzie kupażowania win (wina są fermentowane w beczkach, następnie mieszane i starzone w beczkach przed butelkowaniem.) Wino o jasnozłotym kolorze, nasycone aromatami cytryny, zielonego jabłka, białej wiśni, zielonej gruszki, wanilii i dymu, z dobrą kwasowością, pełnym ciałem z długim, aksamitnym finiszem.

Tsinandali – białe wytrawne wino Tsinandali stworzone jest z odmian winogron Rkatsiteli i Kakhuri Mtsvane z najlepszych winnic z apelacji Tsinandali. Wino to powstaje według ściśle kontrolowanej technologii zapoczątkowanej w XIX wieku przez Aleksandra Chavchavadze, znaną osobistość publiczną, poetę i winiarza. Wino pełne aromatów kwiatów migdałowca, zielonego jabłka i cytryny. Lekkie ciało, orzeźwiająca chrupiąca kwasowość i średni finisz.

Do Gruzji podróżowaliśmy na zaproszenie firmy Askaneli. Dziękujemy również naszemu przewodnikowi Giorgiemu Dartsimelia  za opiekę i opowieści winiarskie i Alexandrowi Vashalomidze z Askaneli za pomoc w organizacji naszego pobytu. #zaproszenie #askaneli

Podcast do posłuchania również tutaj:

Odcinek również do ściągnięcia bezpośrednio na swój komputer tutaj

Posłuchajcie naszych innych podcastów o gruzińskich winach:

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego