fbpx

14 lutego 2025

Zbijaj bąble z Trybuszonem!

Zapraszamy na przegląd prasy! Możecie już kupić najnowszy numer kwartalnika Trybuszon – numer 11, zima 2025. Maja i Paulina przeczytały go od deski do deski i dzielą się z Wami swoimi wrażeniami po lekturze. Polecimy Wam świetne teksty o podróżach, winie i kuchni!

Posłuchaj podcastu

Trybuszona przeczytały i polecają:

Paulina Bandura i Maja Dutkiewicz z prasówką Trybuszona nr 11 zima 2025

W tym numerze autorzy i autorki Trybuszona zabiorą czytelników m. in. do Rzymu, Portugalii, słowackiego Tokaju i Wielkiej Brytanii. Głównym tematem numeru są wina musujące – bo przecież trwa karnawał! Polecamy lekturę tekstów, które powstały na panelach degustacyjnych musiaków:”Prosecco – w poszukiwaniu ideału”;, „Polskie wina musujące – odsłona druga (Degustacja polskich bąbli 2,5 roku po tej pierwszej); “Peniny, czyli musowanie po słoweńsku” i “Trento z Trentino, czyli szlachetne musowanie po włosku.”
Wiesław Polakiewicz, red nacz. Trybuszona rozmawia z Dirceau Vianna Juniorem, Master of wine z Brazylii – także o polskich winach! Świętujemy 20-lecie filmu „Sideways”, który zmienił podejście do Merlota i wynalazł enoturystykę. Polecamy także felietony winiarzy Kamila Barczentwicza i Marka Janiaka.

PS i oczywiście polecamy artykuł – przewodnik enoturystyczny po regionie Alentejo w Portugalii autorstwa naszego dziennikarza Bartosza Wilczyńskiego https://www.trybuszon.pl/alentejo-skrywany-skarb-portugalii/

Link do pobrania podcastu

Do posłuchania również w aplikacji Spotify

nr 11 Zima

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego