fbpx

11 marca 2024

Winne Morawy z Filipem Hlavinką

Na dźwięk języka czeskiego każdemu Polakowi się rodzi uśmiech na twarzy. Co mają takiego nasi sąsiedzi co sprawia, że tak ciepło myślimy o tym kraju i jego mieszkańcach. Czy to kraj piwem czy winem płynący i dlaczego warto zaplanować wyjazd co Czech. Wszak to bardzo blisko. Z naszego Krakowa czy Katowic to kilka godzin i jesteśmy na czeskiej ziemi. Do naszego kolejnego przewodnika enoturystycznego – zaprosiłem naszego czeskiego kolegę – Filipa Hlavinkę – przewodnika enoturystycznego, wielbiciela Moraw i win czeskich a zwłaszcza morawskich, do tego duszę towarzystwa i śpiewaka operowego.

W tym odcinku:

  • Jak to jest z tymi mitami na temat Czechów
  • Gdzie w Czechach mamy regiony winiarskie i czym one się różnią
  • Co regiony morawskie mają do zaoferowania turystom  
  • Jak wygląda ta enoturystyka na Morawach i czego możemy się tam spodziewać
  • Gdzie szukać informacji o wydarzeniach enoturystycznych
  • Czy czescy winiarze lubią polskich enoturystów
  • Co Filip sądzi o winach morawskich
  • Skąd wino w życiu Filipa Hlavinki
Filip Hlavinka (po lewej) & Bartosz Wilczyński (Radio Kulinarne)

Jeśli chcesz skorzystać z pomocy Filipa Hlavinki jako przewodnika enoturystycznego po Morawach Południowych zajrzyj na stronę internetową GRONO TOUR

WINIARSTWO W CZECHACH w pigułce

(źródło poniższych informacji z portalu: https://www.vinarskecentrum.cz/pl/o-vine/vinarske-regiony-v-cr )

Republika Czeska posiada dwa regiony winiarskie – Morawy (Morava) i Czechy (Čechy), podzielone do 6 subregionów. Znajduje się w nich 383 gmin winiarskich z 18 067,93 hektarami winnic, z 1313 parcelami winiarskimi (viniční tratě). Na tej powierzchni winnic gospodaruje łącznie 18 399 zarejestrowanych winiarzy. Większość winnic (96%) leży na Morawach, 4% w Czechach. Z ogólnej powierzchni winnic jest 70% posadzona odmianami na wina białe.  Działa tu ponad 1000 zarejestrowanych firm winiarskich-winnic, a to od tych wielkich, aż po małe firmy rodzinne.

źródło mapy: https://www.vinarskecentrum.cz/pl/o-vine/vinarske-regiony-v-cr

Region winiarski Morawy w pigułce

Najważniejszy region winiarski w Republice Czeskiej rozciąga się od Znojma do Uherské Hradiště. Składa się z czterech subregionów: znojemskiego, mikulovskiego, velkopavlovickiego i slovackiego. Obejmuje 17 091 hektarów winnic, co stanowi 96% powierzchni zarejestrowanych winnic w całej Republice Czeskiej.
Według legend i źródeł archeologicznych region winiarski na Morawach to obszar o najstarszej tradycji winogrodniczej i winiarskiej w RC. Leży wokół 49. równoleżnika, podobnie jak region Champagne lub najlepsze regiony winiarskie w Niemczech. Składa się z 308 gmin winiarskich z 1141 parcelami winiarskimi, którymi zarządza ponad 18 000 uprawców. Większość gmin i winogrodników można znaleźć w subregionie slovackim, największy obszar winnic znajduje się w subregionie mikulovskim, w ścisłym kontakcie z velkopavlovickim. Największe gminy winiarskie to Velké Bílovice, Valtice i Čejkovice. Według sześcioletnich pomiarów w stacji uprawy wina w Wielkich Pavlovicach średnia roczna temperatura wynosi tutaj 12,4 ° C, średnie roczne opady wynoszą 463 mm, a średnia roczna długość nasłonecznienia wynosi 1700 godzin. Chociaż sezon wegetacyjny jest krótszy niż w Europie Zachodniej, w większości lat wyróżnia się wyższą intensywnością nasłonecznienia w miesiącach letnich, co pozwala na uprawę odmian z późnym dojrzewaniem winogron. Dojrzewanie przebiega wolniej, dlatego też w winogronach koncentruje się większa ilość substancji aromatycznych. Reprezentacja odmianowa prawie kopiuje ogólne statystyki Republiki Czeskiej – jest zdominowana przez veltlínské zelené i müller thurgau, pozostałe odmiany podzielone są równomiernie podzielone między ryzlink vlašský, ryzlink rýnský, co do odmian ciemnych to tu dominuje frankovka i svatovavřinecké.

Region winiarski Czechy w pigułce

Region winiarski Czechy ze swoimi dwoma subregionami jest jedną z najbardziej na północ wysuniętych wysp europejskiego winiarstwa. Obejmuje 637 hektarów winnic, co stanowi 4% powierzchni zarejestrowanych winnic w całej Republice Czeskiej. Pozostałe 96% znajduje się w regionie winiarskim Morawy. Uprawa winorośli w Czechach przeżywała swój złoty wiek przed wojną trzydziestoletnią, kiedy to winnice osiągały powierzchnię około 15 000 hektarów, a w szczególnie urodzajnych latach krajowy rynek był dla win czeskich zbyt mały.
Obecny region winiarski Czechy obejmuje 75 wiosek winiarskich i 168 parcel winiarskich. Region uprawy winorośli w Czechach jest podzielony na dwa subregiony: mělnicki i litoměřicki. Są prawie identyczne pod względem wielkości, ale w subregionie mělnickim winnice uprawia prawie dwukrotnie więcej winiarzy. Większość winnic w subregionie mělnickim położona jest na glebach o podłożu wapiennym lub na żwirowo-piaskowych aluwiach. Gleby są lżejsze, cieplejsze i zapewniają doskonałe warunki do uprawy odmian białych i ciemnych. W subregionie litoměřickim większość winnic znajduje się na południowych stokach Średniogórza Czeskiego, na ciemnych glebach zwietrzałego bazaltu, które nadają winom szczególny, mineralny charakter. Zestaw uprawianych odmian różni się nieco od Moraw, uprawia się tu nieco więcej odmian do produkcji win czerwonych. Już w średniowieczu lokalni winiarze na większą skalę uprawiali odmianę pinot noir, czyli rulandské modré. Czołowe pozycje w nasadzeniach zajmują pozostałe odmiany burgundzkie, na wiodących pozycjach jest również müller thurgau, ryzlink rýnský, svatovavřinecké i modrý portugal. Największymi gminami winiarskimi są miasta Mělník i Most.

Wino w Czechach – przydatne linki

Zapraszamy do galerii zdjęć z Moraw Południowych autorstwa Filipa Hlavinki

Jeśli chcesz skorzystać z pomocy Filipa Hlavinki jako przewodnika enoturystycznego po Morawach Południowych zajrzyj na jego stronę internetową GRONO TOUR

O Morawach Południowych przeczytasz również w artykule naszego kolegi Łukasza Ostrowskiego w TRYBUSZONIE Lato 2023 – Morawy Południowe. Dwie drogi, wiele ścieżek

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego