fbpx

30 maja 2023

W drodze na szczyt czyli relacja z Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Posłuchajcie relacji z Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023, które odbyły się w dniach 26 – 28 maja w Hotelu Airport Okęcie.

W naszej radiowej relacji wystąpili (w kolejności pojawiania się)

  • Tomasz Kolecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Maciej Łyko – Mistrz Polski Sommelierów 2019, Head sommelier Kontakt Wino & Bistro
  • Łukasz Modelski – dziennikarz radiowy Droga przez Mąkę Polskie Radio Program 2
  • Jarosław Baranowski – Head Sommelier w Restauracji Kuchnia Otwarta Lublin, najlepszy zagraniczny sommelier w zawodach Trophée Raventos i Blanc Estonia’s Best Sommelier 2023
  • TOMASZ ŻAK – Mistrz Polski Sommelierów 2023, sommelier Kontakt Wino & Bistro
  • Tomasz Kamecki Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Trójka finalistów

Zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023 został Sebastian Giraldo Makovej z Węgier, ambasador winiarni Sauska.

Tegorocznym Mistrzem Polski został Tomasz Żak
z warszawskiego Kontaktu, który zajął w zawodach drugie miejsce.

Tomasz Żak startował po raz drugi w Mistrzostwach Polski. Przy ubiegłorocznym debiucie zajął 🥈 miejsce, a tym samym tytuł wicemistrza Polski. Jego motto to “always earned, never given”. Poza winem pasjonuje się koszykówką i filmem. Pracuje jako sommelier w kontakt wino&bistro w Warszawie. Osiągnięcia: WSET 3, CMS Certified

Na trzecim, zamykając listę finalistów zawodów, znalazł się Bartosz Nowakowski, sommelier bydgoskiej restauracji Czosnek
i oliwa.

Mistrzostwa Polski odbywały się po raz pierwszy w formule międzynarodowej, a w jury znaleźli się sędziowie z Węgier, Islandii, Mołdawii i Litwy. W zawodach startowało łącznie 37 zawodników, w tym pięciu sommelierów z zagranicy: Dumitru Coslet z Mołdawii, Edgaras Kazokaitis z Litwy, Manuel Schembri z Islandii, Taku Iguro z Japonii i Sebastian Giraldo Makovej z Węgier.

Konkurs miał trzy etapy: w eliminacjach startowali wyłącznie polscy zawodnicy, do półfinału awansowało siedmiu z nich i na tym etapie dołączyli do nich uczestnicy z zagranicy. Trzech najlepszych sommelierów walczyło o tytuł mistrza na scenie przed publicznością.

Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino i alkohole w ciemno, mieli za zadanie dobrać pasujące do win regionalne dania. Sporą trudnością był też serwis małej butelki wina tak, by całe wino zostało rozlane równo na trzy kieliszki. Zadania półfinałowe sprawdzały wszystkie umiejętności sommeliera. Oprócz 60 pytań teoretycznych zawodnicy musieli się zmierzyć z opisową degustacją jednego wina, a następnie trzech różnych win i znalezieniem dla nich punktu wspólnego, a także degustacją pięciu bezbarwnych alkoholi. Mieli też znaleźć błędy w liście win, a z tych zapisanych poprawnie stworzyć adekwatne pięciodaniowe menu. Część serwisowa dotyczyła podania wina musującego i lekkiego czerwonego, schłodzonego w coolerze z lodem, a także pomysłu na organizację koktajlu dla francuskich turystów.  

W finale podczas degustacji w ciemno zawodnicy mieli za zadanie rozpoznać wybitne Château Latour (Pauillac) i Château Haut-Brion – oba z rocznika 1999 i trzy gewürztraminery. Mimo szczegółowych
i poprawnych opisów w wykonaniu wszystkich trzech finalistów, żadnemu nie udało się zgadnąć, co dokładnie znajduje się w kieliszkach, choć Tomasz Żak jako jedyny rozpoznał bordeaux w zadaniu z czerwonymi winami.

W części praktyczniej finaliści musieli w ciągu niespełna kwadransa obsłużyć na scenie cztery stoliki gości, przy których zasiedli sędziowie i goście specjalni. Każdy z zawodników miał do pomocy początkującego sommeliera, w którego rolę wcielił się Mistrz Polski z 2019 roku, Maciej Łyko. Sędziowie sprawdzali więc umiejętność współpracy, delegowania zadań, a także zachowanie przed gośćmi w zaskakujących sytuacjach, związanych m.in. z błędami niedoświadczonego commis sommeliera. Jedynie Sebastiano Giraldo udało się zmieścić w czasie i obsłużyć wszystkie stoliki, sprawnie zarządzając pomocnikiem. 

Gratulacje od naszego Radia dla całego zespołu organizacyjnego kierowanemu przez Dawida Sojkę – DOBRA ROBOTA !

RADIO KULINARNE JEST PARTNEREM Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i PATRONEM MEDIALNYM Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Zawodników oceniało profesjonalne Jury w składzie:

  • Tomasz Kolecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Alba E H Hough – Pani Prezydent Vínþjónasamtök Íslands – Islandia
  • Gábor Kovács – Prezydent Węgierskiego Stowarzyszenia Sommelierów
  • Druta Mihai – Prezydent Asociatia de Sommelier din Republica Moldova
  • Martynas Pravilonis – Reprezentant Lietuvos someljė asociacija
  • Grzegorz Jach – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Adam Tomczak – Mistrz Polski Sommelierów 2021
  • Maciej Sokołowski – Wicemistrz Polski Sommelierów 2018
  • Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018
  • Piotr Kamecki– Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Maciej Łyko – Mistrz Polski Sommelierów 2019
  • Paweł Demianiuk – Mistrz Polski Sommelierów 2011
  • Adam Pawłowski – Mistrz Polski Sommelierów 2014
  • Piotr Pietras – Mistrz Polski Sommelierów 2015 i 2016

Lista win w konkursie

ELIMINACJE

Degustacja w ciemno
Chablis 1er Cru Fourchaume, La Chablisienne, Francja 2014

Alkohole
Calvados D’Estou Fine, Francja
Cydr Wytrawny, Filomelos, Polska
Sherry Oloroso, Almirante, Marques del Real Tesoro, Jerez, Hiszpania
Pisco Reservado, Malpaso, Chile
Armagnac VS, Havion-Ehny, Francja

Degustacja w ciemno, łączenie wina i jedzenia
Barolo Castellero, Barale Fratelli, Włochy 2011
Amarone della Valpolicella Classico, Vigneto Monte Sant’Urbano, Speri, Włochy 2012
Cepparello, Isole e Olena, Rosso Toscana, Włochy 2010

PÓŁFINAŁ

Degustacja w ciemno – jedno wino
Reserva, Evento, Bodegas Castillo de Mendoza, Rioja, Hiszpania 2010

Degustacja w ciemno – trzy wina
Fine White Port, Dow’s, Portugalia NV
Alvarinho, Soalheiro, Vinho Verde, Portugalia 2021
Sercial 10YO, Barbeito, Madeira, Portugalia

Alkohol
ouzo, Tirnavou, Katsaros, Grecja
sambuca, Luxardo, Włochy
gin, Bombay Sapphire, Anglia
wódka Młody Ziemniak, Chopin, Polska
rum Bank’s 5, Bacardi, Trinidad & Tobago

Zadania serwisowe
wino czerwone:
Pinot Nero, Abbazia di Novacella, Alto-Adige, Włochy 2021

wino musujace:
Cuvee de Puracri, Chateau Purcari, Moldawia, Brut 2019

FINAŁ

Degustacja w ciemno – dwa wina
Chateau Latour, Pauillac, Francja 1999
Chateau Haut-Brion, Pessac-Leognan, Francja 1999

Degustacja w ciemno – trzy wina
Gewürztraminer, Classic, Hugel, Alsace, Francja 2018
Gewürztraminer, Alois Lageder, Südtirol-Alto Adige, Wlochy 2021
Gewürztraminer, Soljans Estate, Gisborne, Nowa Zelandia 2021

Serwis wina musującego
Chardonnay – Pinot Noir, Reserva, Marevia, DO Cava, Hiszpania Brut, 2019

Serwis białego wina
Bianka, Piwnice Półtorak Wines & Spirits, Podkarpacie, Polska 2018

Serwis porto
Porto, Quinta Vale d. Maria, Portugalia 2017

Wina rekomendowane na przyjęcie weselne
Sauvignon Blanc, Cool Coast Casa Silva, Colchagua Valley, Chile 2021
Chardonnay, Gran Terroir Angostura Casa Silva, Colchagua Valley, Chile 2021
Malbec, Generations, Bleasdale, Langhorne Creek, Australia 2019
Pinot Noir, Better Half, Jules Taylor, Marlborough, Nowa Zelandia 2021
Late Harvest, Casa Santos Lima, Lisboa, Portugalia 2017
Blanco Dulce de Corte, Bodegas Amalaya, Salta, Argentyna 2022

Emocje, stres, radość – do zobaczenia za rok !

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego