fbpx

29 grudnia 2021

Szampan – król win musujących. Gościni Anna Météyer z Winnicy Champagne Météyer Père et Fils

Szampan, najsłynniejsze wino musujące świata. Przez wieki symbol luksusu i wyrafinowanego smaku. Wytwarzane w zimnej Szampanii, która do dziś surowo strzeże swojej marki i prawa do nazwy, nie pozwalając nic a nic uszczknąć ze swojej legendy. Szampan jest od lat wiernym towarzyszem wieczoru sylwestrowego, premiery w operze ale również ostatnimi czasy sobotniego spotkania z przyjaciółmi. Podawany już nie tylko do kawioru czy owoców morza ale również na przykład do sushi, burgera czy po prostu z frytkami (sic!).

Gościnią w podcaście jest Anna Météyer, która wraz z mężem Franckiem prowadzi rodzinną winnicę w Szampanii – Champagne Météyer Père et Fils.

Anna i Franck Météyer

W tym podcaście:

  • Czy wino musujące rzeczywiście narodziło się w Szampanii
  • Jakie zasługi dla winiarstwa ma legendarny francuski mnich Don Pierre Perrignon i angielski lekarz i przyrodnik Christopher Merret
  • Na czym polega metodą szampańska

i rozmowa z Anną Météyer

  • Czy Szampania jako region posiada wyjątkowe warunki do uprawy winorośli
  • Jak wygląda droga od winnicy do butelki szampana w sklepie lub wine barze
  • Jak długa jest historia produkcji szampanów w Champagne Météyer Père et Fils
  • Co jest najważniejsze w produkcji szampanów dla Francka i Anny i na co szczególnie zwracają uwagę
  • Czym jest dla niej wielopokoleniowa tradycja winiarska
  • Co jest źródłem sukcesów ich szampanów
  • Czy szampan to tylko wino na specjalne okazje
  • Jakich atrakcji enoturystycznych możecie się spodziewać w ich winnicy i okolicy
  • Z jakim jedzeniem Anna lubi łączyć szampana

Champagne Météyer Père et Fils to rodzinna firma istniejąca od sześciu pokoleń. W roku 1860, Pierre Clément, winiarz w Trelou-sur-Marne odziedziczył jeden hektar winnic od teścia Arthura Narcy, który mieszkał w Montigny-sous-Châtillon. Pierre Clément jako pierwszy w Trélou-sur-Marne zainstalował, w 1929 roku, własną wyciskarkę o pojemności 2000kg. W tym samym roku wycisnął dla winiarzy z okolicy 156 beczek wina (około 32000 litrów), co było olbrzymią ilością w tych latach.

Syn Pierra – Jean Clément przejmuje winnice i powiększa eksploatację poprzez wymiany i wykup działek, następnie wydzierżawia winnice swojemu zięciowi – METEYER Jacky, który wraz z żoną Annette przyczynia się do zwiększenia obszaru winnic Szampana METEYER.
Dzisiaj właścicielem winnicy jest Franck METEYER, (syn Annette i Jacky Météyer i prawnuczek Pierra Clément), który prowadzi rodzinną firmę z żoną Anną (źródło: www.champagne-meteyer.com)

Champagne Météyer Père et Fils położone jest w wiosce Trélou sur Marne, znajdującej się na Trasie Turystycznej Szampana, w samym centrum Doliny rzeki Marny. Wioska położona jest pomiędzy Reims (miasto koronacji królów), Epernay (stolica Szampana) i Château-Thierry (rodzinne miasto Jean de La Fontaine), tylko 100 km od Paryża. Miejscowość o małej powierzchni 2,035 ha i niewielkiej liczbie mieszkańców (903) otwiera swoje podwoje na historię, turystykę, winnice i gastronomię.

Jeśli zechcecie odwiedzić Winnicę Champagne Météyer Père et Fils to zajrzyjcie na stronę www.champagne-meteyer.com i skontaktujcie się z Anną Météyer

Zapraszamy do galerii foto Champagne Météyer Père et Fils

Wszystkie fotografie na podstronie z kolekcj Anny Météyer

La Saint Vincent (Święty Wincenty)

to francuska tradycja istniejąca od średniowiecza – święto winiarzy – obchodzone 22 stycznia. Winiarze z każdej winiarskiej miejscowości, często zrzeszeni w bractwach, spotykają się, aby podziękować swemu Patronowi za minione zbiory i oddać się pod Jego opiekę na nadchodzący rok 22 styczna wszystkie prace w winnicach zatrzymują się.

Winiarze, rodzina, sąsiedzi, przyjaciele (czasami z daleka), uczestniczą w uroczystościach organizowanych z okazji Saint-Vincent.
Winiarze, ubrani w stroje z epoki, idą w procesji do kościoła. Parada jest bardzo radosna i kolorowa: narzędzia pracy są z tej okazji przystrojone, niektórzy młodzi obracają beczki, inni tańczą i śpiewają, jeszcze inni niosą rzeźby św. Wincentego. Winiarze niosą do kościoła beczułkę młodego wina i brioche. Wino zostanie ofiarowane kapłanowi jako wino mszalne, a poświęcona brioche zostanie podzielona podczas nabożeństwa.

Dlaczego św. Wincenty został patronem winiarzy? Kilka mniej lub bardziej oryginalnych hipotez próbuje to wyjaśnić:

  • jego imię można rozumieć jako „wino” „krew”, wiec niektórzy znaleźli powiązanie pomiędzy winem a krwią Chrystusa w Eucharystii.
  • Saint Vincent był rzekomo torturowany przy użyciu narzędzi podobnych do prasy do wina,
  • inna legenda mówi, że Vincent zatrzymał się pewnego dnia w winnicy, aby zamienić kilka słów z pracującymi winiarzami. W tym czasie jego osioł, być może znudzony, podgryzł młode pędy winorośli. Ta winorośl była w tym roku bardziej produktywna niż inne. W ten sposób winiarze odkryli znaczenie przycinania
  • Ale najprawdopodobniejsza wersja taka, że 22 stycznia – dzień Saint-Vincent, przypada na idealny dzień dla winiarzy. To koniec zimowego odpoczynku i powrót pracy w winnicach. Rodzaj winiarskiego Nowego Roku!”- napisała Anna Météyer

Szampania w skrócie:

(źródło wybranych informacji: Atlas Świata Wina – Hugh Johson & Jancis Robinson, Wydawnictwo Akademia Wina 2021)

  • Terroir: Kreda – to najsłynniejszy i najważniejszy element szampańskiego krajobrazu, zarówno ze względu na swoje właściwości odprowadzania wody , jak i możliwość drążenia głębokich piwnic , znanych jako crayeres
  • Klimat: Chłodny i północny, stopniowo jednak coraz łagodniejszy
  • Odmiany winorośli: pinot noir, pinot meunier (czerwone), chardonnay
  • Region znajduje się dostatecznie blisko morza, by czerpać stamtąd atalntycki klimat, zachmurzone niebo i zrównoważony przebieg pór roku. Zmiany klimatyczne przynoszą ostatnio nieco bardziej dojrzałe owoce, niższą kwasowość i lepsze wyważenie w przeciętnym sezonie wegetacyjnym. Względna bliskość morza zawsze pozwalała tu na dojrzewanie gron, przy tak dużej odległości od równika
  • Prawo do wytwarzania szampana ma obecnie 320 miejscowości. Ziemia w tym regionie. Ziemia w tym regionie należy do najdroższych na świecie, jednak tylko jedna dziesiąta część jest własnością dużych domów, eksportujących szampana na cały świat i de facto odpowiedzialnych za jego globalną reputację. Ich działalność opiera się głównie na mieszaniu składników z całego regionu. Reszta pozostaje w rękach ponad 15 tysięcy właścicieli- plantatorów.

Podcast do słuchania również na:

również w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego