14 grudnia 2021
NaGrzane w Krakowie. Goście od wina – Anna Bocheńska, Szymon Rzeźniczek, Kuba Janicki i Wojciech Bosak
To Mocno Nagrzany podcast – pierwszy podcast w Polsce o grzańcach, grzanym winie, przez jednych wychwalanych, przez drugich krytykowanych, a jednak pitych z dużą przyjemnością… z pojemnych kubków i szklaneczek.
Czy sommelierzy – ludzie od wina lubią grzane wino? Co oni właściwie myślą o tym gorącym kubku aromatycznego napoju. Na słodko czy na wytrawnie z odrobiną słodyczy? Czerwone czy białe?
Myśleliście, że grzańce to wynalazek naszych czasów? Gdzie w Europie w zamierzchłych czasach pijało się grzane wino?
Zapraszamy na spacer po mroźnym Krakowie. Serwujemy NaGrzany podcast Radia Kulinarnego.
Anna Bocheńska – Dzikie Wino, Dzikie Wino na Kleparzu Szymon Rzeźniczek – Wine bar Lustra Kuba Janicki – Chabry z poligonu Wojciech Bosak – winologia.pl
O grzanych winach opowiadają ludzie wina z zaprzyjaźnionych krakowskich wine barów:
- Anna Bocheńska (Dzikie Wino, Dzikie Wino na Kleparzu)
- Szymon Rzeźniczek (Wine bar Lustra)
- Kuba Janicki (Chabry z poligonu)
Historię grzańców podgrzewa mocno Wojciech Bosak – dziennikarz winiarski, znawca historii wina (winologia.pl)
W tym podcaście:
- Czy sommelierzy lubią grzane wino,
- Co lubią ich goście
- Na czym polega tajemnica dobrego grzanego wina
- Jakie grzańce serwują nasi rozmówcy z winebarów
- Czy grzane wino to pomysł komercyjny ostatnich lat
- Czy te starożytne grzańce bardzo różnią się od tych współczesnych
- Na co radzono w dawnych czasach spożywanie grzanego wina
- Jaki był polski grzaniec historycznie
Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY
również w Apple Podcats i Google Podcats oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj,
Zapraszamy również do posłuchania podcastu o słonecznej, winiarskiej Kalifornii – spotkanie z Moniką Bielką-Vescovi.