fbpx

14 grudnia 2021

NaGrzane w Krakowie. Goście od wina – Anna Bocheńska, Szymon Rzeźniczek, Kuba Janicki i Wojciech Bosak

To Mocno Nagrzany podcast – pierwszy podcast w Polsce o grzańcach, grzanym winie, przez jednych wychwalanych, przez drugich krytykowanych, a jednak pitych z dużą przyjemnością… z pojemnych kubków i szklaneczek.

Czy sommelierzy – ludzie od wina lubią grzane wino? Co oni właściwie myślą o tym gorącym kubku aromatycznego napoju. Na słodko czy na wytrawnie z odrobiną słodyczy? Czerwone czy białe?

Myśleliście, że grzańce to wynalazek naszych czasów? Gdzie w Europie w zamierzchłych czasach pijało się grzane wino?

Zapraszamy na spacer po mroźnym Krakowie. Serwujemy NaGrzany podcast Radia Kulinarnego.

O grzanych winach opowiadają ludzie wina z zaprzyjaźnionych krakowskich wine barów:

Historię grzańców podgrzewa mocno Wojciech Bosak – dziennikarz winiarski, znawca historii wina (winologia.pl)

W tym podcaście:

  • Czy sommelierzy lubią grzane wino,
  • Co lubią ich goście
  • Na czym polega tajemnica dobrego grzanego wina
  • Jakie grzańce serwują nasi rozmówcy z winebarów
  • Czy grzane wino to pomysł komercyjny ostatnich lat
  • Czy te starożytne grzańce bardzo różnią się od tych współczesnych
  • Na co radzono w dawnych czasach spożywanie grzanego wina
  • Jaki był polski grzaniec historycznie

Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

również w Apple Podcats i Google Podcats oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj,

Zapraszamy również do posłuchania podcastu o słonecznej, winiarskiej Kalifornii – spotkanie z Moniką Bielką-Vescovi.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego