16 stycznia 2024
Polecamy: Targi Polskich Win i Winnic i Konkurs WINOPL
Targi Polskich Win i Winnic to wydarzenie poświęcone wyłącznie polskiemu winiarstwu. Przez trzy dni najlepsi producenci win, cydrów, a także dostawcy technologii i sprzętów winiarskich zaprezentują swoje produkty i rozwiązania. Całość dopełnią komentowane degustacje, prelekcje i warsztaty.
Targi Polskich Win i Winnic WINO odbędą się 21–23 marca 2024 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

O wzrostach w polskim winiarstwie dobitnie świadczą liczby. W 2022 r. w ewidencji winnic widniało 468 podmiotów. Obecnie są tam 562. Ta liczba ma ogromną szansę zaowocować rekordową frekwencję targów WINO oraz już przełożyła się na liczbę win nadesłanych na poprzedzający je konkurs WINOPL.
Winne rozpoczęcie wiosny…
Wiele spośród medalowych win publiczność spróbuje miesiąc po rozstrzygnięciu konkursu. Targi Polskich Win i Winnic WINO, rozpoczną się w czwartek, 21 marca 2024. Przez trzy dni, w klimatycznej Iglicy – charakterystycznym budynku Międzynarodowych Targów Poznańskich – czekać będzie kilkudziesięciu lokalnych producentów win z całej Polski. Co ważne, w cenie biletów można próbować niemal każdego wina ze wszystkich zakątków naszego kraju.
W roku 2023 targi odwiedziło ponad 2,5 tys. gości, co stanowiło ewidentny rekord. Jednak wiele wskazuje, że uda się go pobić, także ze względu na nowości.
…i rzemieślnicze nowości
Jedną z nich będzie Salon Polskich Alkoholi Rzemieślniczych. W pawilonie nr 10, sąsiadującym z Iglicą, swoje produkty zaprezentują producenci wódek, ginów, destylatów, miodów, okowit i nalewek. Na gości czeka zatem prawdziwa uczta smaków. Co ważne, do wstępu na Salon Polskich Alkoholi Rzemieślniczych uprawnia bilet zakupiony na targi WINO.
Targom i salonowi towarzyszyć będą pokazy przygotowania i degustacje polskich tapasów, idealnie dobieranych do mocniejszych alkoholi i (oczywiście) polskich win.

Wybrane punkty programu Targów
Czym jeszcze targi WINO wyróżniają się na tle innych wydarzeń, na których można spotkać producentów win i degustować rodzime trunki. Dobrze wyjaśnia to Wojciech Kokotek, dyrektor targów WINO.
– Na naszych targach coraz częściej goszczą przedstawiciele sieci handlowych, gastronomii, hotelarstwa, zainteresowani kontraktami na zakup wina z polskich winnic. Wielu winiarzy chciałoby sprzedawać właśnie do tych restauracji, sklepów i hoteli, ale nie zawsze ma biznesowe doświadczenie. Ma więc obawy przed negocjacjami – zauważa. – Nam doskonale udaje nam się połączyć fantastyczne, pełne radości spotkanie dla publiczności, z biznesowym podejściem i łączeniem pomocy dla winiarzy i potencjalnych kupców – podkreśla.
źródło: informacja prasowa Targów Polskich Win i Winnic
RADIO KULINARNE JEST PATRONEM MEDIALNYM WYDARZENIA
KONKURS WINOPL

Oceną zgłoszonych win zajęli się jurorzy i jurorki, którzy i które tym razem pracowali w dwudziestoosobowym składzie.
Liczba win zgłoszonych w ubiegłym roku do konkursu WINOPL przerosła najśmielsze oczekiwania. Przez dwa dni jury oceniło ponad 430 butelek. Dlatego zdecydowano o poszerzeniu składu jurorskiego. 12 i 13 lutego zasiadło w nim 20 osób.
TUTAJ NASZE DŹWIĘKOWE PODSUMOWANIE KONKURSU
Jury WINOPL 2024 przewodniczył Maciej Sokołowski. To czterokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów (wicemistrz 2017, 2018, zdobywca trzeciego miejsca w latach 2016 i 2019), Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma. To także edukator i popularyzator wiedzy o winie, który wprowadza w świat wina miłośników tego trunku.
Laureaci mistrzostw sommelierów
Podobnie jak przed rokiem, jurorem WINOPL był Adam Tomczak. To jeden z najbardziej utytułowanych polskich sommelierów, Mistrz Polski Sommelierów z roku 2021, CMS Certified Sommelier, posiadacz ASI Diploma i certyfikatu WSET 3. To też członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, szef komisji egzaminacyjnej stowarzyszenia koordynującej przyjęcia nowych członków i przeprowadzającej egzaminy sommelierskie.
W składzie jury konkursowego znalazł się też Arkadiusz Kurowski, wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Certified Sommelier, WSET 3, członek SSP, Sommelier of the year 2022 – Prix au Sommelier.
Wzorem ubiegłego roku, polskie wina ocenili też Marcin Krzystolik, II Wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Introductory Sommelier, posiadacz WSET 3 i członek SSP oraz Daria Majchrzak – sommelierka, CMS Certified Sommelier, posiadaczka certyfikatu WSET 3, uczestniczka Mistrzostwach Polski Sommelierów 2018 oraz Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2017.
Jurorzy z północy i z południa
W konkursie WINOPL województwo zachodniopomorskie reprezentował Damian Orlik, czyli jeden z założycieli Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego, autor bloga „WspółWinny”, certyfikowany sommelier.
Do grona oceniających w konkursie WINOPL dołączył Jacek Rusiecki – sommelier, członek SSP, organizator degustacji komentowanych, wine-tastingów i kursów wina oraz były dolnośląski koordynator Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Z Trójmiasta przyjechał Paweł Zduniak, sommelier z wieloletnim doświadczeniem w prestiżowych hotelach i restauracjach. Zdobywca nagrody Prix au Sommelier 2016, przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Zduniak to sommelier Stowarzyszenia Sommelierów Polskich; Head Sommelier JRE Polska; absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust.
Propagatorzy polskiego wina
W składzie jury znaleźli się też Patrycja Racinowska-Kołłątaj, sommelierka, promotorka lokalnych produktów, w tym wina, a także Przemysław Karwowski – promotor polskiego wina, autor publikacji winiarskich, organizator konkursów winiarskich w Zielonej Górze.
Kolejna z jurorek, Kaja Piątkowska, winem i winiarstwem interesuje się od 2020 r. Posiada certyfikat WSET 2. Wspiera Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jako członkini Komisji Organizacyjnej, w której pełni rolę koordynatorki grafiki. Promotorką wina jest także Marta Pasierbiewicz, sommelierka certyfikowana przez Cape Wine Academy, posiadająca certyfikat WSET 2.
W skład jury wszedł także Błażej Dudziak – sommelier, winem zajmujący się od ponad ośmiu lat, pracujacy aktualnie w restauracji Opasły Tom (w roku 2022 znalazła się na światowej liście 50 Best Discovery). Dołączył do niego również Kajetan Zalewski – sommelier, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier, członek SSP.
Jurorzy ze świata gastronomii
Kolejny w jurorów to Łukasz Głowacki. W świecie gastronomii działa od 2005 r., a obecnie pracuje w poznańskiej restauracji Muga (w 2023 r. restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina) oraz sklepie specjalistycznym. Tworzy własną selekcję win w oparciu portfolio kilkudziesięciu importerów i własny import. Jest wicemistrzem Polski i posiadaczem ASI Diploma.
Z kolei Jacek Kulza to sommelier i manager innej poznańskiej restauracji Conncordia, w której jest autorem karty win, a tym jednej z największych kart win polskich. To szkoleniowiec, prowadzący degustacje, znawca i miłośnik polskich win.
Następny z jurorów WINOPL 2024 to Jakub Małecki – na początku swojej gastronomicznej drogi barista, później barman, obecnie sommelier, posiadacz certyfikatu WSET 3, członek SSP.
Znani w winiarskim świecie debiutanci
Katarzyna Solańska zawodowo zajmuje się edukacją z zakresu wina, prowadzeniem degustacji oraz organizacją wydarzeń związanych z winem. Prowadzi szkolenia z serwisu dla restauracji. Jest jurorką międzynarodowych konkursów winiarskich, posiadaczką certyfikatów WSET in Wine – poziom 3, WSET in Spirits – poziom 1 i WSET in Sake. Od 2023 roku pełni funkcję prezeski Stowarzyszenia Kobiety i Wino.
Do grona jury WINOPL dołączyli Bartosz Wilczyński – ekspert marketingowy wine & food, szkoleniowiec w Podkarpackiej Akademii Wina w zakresie brandingu, zarządzania marketigiem winiarskim i enoturystyką, dziennikarz winiarski i współtwórca Radia Kulinego Wine Podcast oraz przedstawiciel mediów Wiesław Polakiewicz – wydawca, dziennikarz, redaktor naczelny magazynu winiarskiego, kulinarnego i podróżniczego „Trybuszon” oraz wydawca kilku książek winiarskich.