fbpx

14 sierpnia 2023

Odkryj świat win Portugalii – Tomasz Prange-Barczyński & Bartosz Wilczyński. Przewodnik cz. 1

To dźwiękowy przewodnik enoturystyczny w 3 odsłonach, który Bartosz nagrywał codziennie wieczorem wspólnie z Tomaszem Prange Barczyńskim – dziennikarzem winiarskim, redaktorem naczelnym FERMENTU w czasie wyjazdu prasowego na zaproszenie WINES OF PORTUGAL. Czas na Portugalię!

Dzień 1

Winnica Quinta da Aveleda Vineyards

Aveleda S.A jest własnością tej samej rodziny Guedes od 5 pokoleń.
Od momentu założenia w 1870 roku, pasja do produkcji wina, do
zrównoważonego traktowania otaczającego środowiska, bioróżnorodności
i dbałość o szczegóły są nadal naczelnymi zasadami grupy.
Filary te leżą u podstaw produkcji wysokiej jakości win i tworzenia renomowanych marek, takich jak Aveleda, Casal Garcia, Adega
Velha, Quinta Vale D. Maria, Quinta D’Aguieira, Villa Alvor, Mandriola de
Lisboa i 12 Knights. Grupa produkuje obecnie wina w 5 regionach Portugalii: Douro, Vinho Verde, Bairrada, Algarve i Lizbona. Firma jest największym producentem i eksporterem Vinho Verde w Portugalii, eksportując do ponad 80 krajów na całym na całym świecie.

Region winiarski VINHO VERDE

Jest to największa denominacja w Portugalii, o powierzchni około 24 000 hektarów, zajmująca ogromny obszar w północno-zachodniej części kontynentalnej Portugalii, z własnością rozłożoną na tysiące małych działek, czasem niewiele większych niż małe podwórka.

Znajduje się na skrajnej północy kontynentalnej Portugalii, ograniczonej od północy rzeką Minho, rozciągającą się wzdłuż wybrzeża Atlantyku aż do miasta Porto, a na południu aż do brzegów rzeki Vouga.

Winnice koncentrują się wzdłuż dolin głównych rzek. Gleby są jednorodne i w większości granitowe, żyzne do bardzo żyznych, o wysokiej kwasowości.

Niektórzy twierdzą, że nazwa “Verde” (zielony) wynika z kwasowości i świeżości charakterystycznej dla Vinho Verde i że przypomina niedojrzałe owoce. Inni twierdzą, że pochodzenie “Verde” (zielone) tłumaczy się faktem, że wino jest produkowane w regionie bardzo bogatym w roślinność i dlatego jest bardzo zielone nawet zimą.

Denominacja jest podzielona na dziewięć odrębnych podregionów: Monção e Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa i Paiva. Monção e Melgaço to najbardziej wyjątkowy z podregionów, jedyny chroniony przed bezpośrednim wpływem Atlantyku, z klimatem morskim i kontynentalnym, produkujący pełniejsze wina o wyższej zawartości alkoholu.

Dominujące białe odmiany winogron to Alvarinho, Arinto (lokalnie znane jako Pedernã), Avesso, Azal, Loureiro i Trajadura, podczas gdy czerwone odmiany to Borraçal, Brancelho, Espadeiro i Vinhão.

Białe wina są szczególnie aromatyczne, klarowne i orzeźwiające. Od 1999 roku region produkuje również wina musujące, zapowiadając się jako jedno z najbardziej obiecujących miejsc dla jakościowych win musujących.

Z historii: W XII wieku istniała wielka zachęta do uprawy winorośli. W statucie przyznanym przez D. Afonso Henriquesa mieszkańcom Bouças (1172 r.) zadeklarowano, że plantacja winorośli była zwolniona z wszelkich podatków przez pięć lat, a po tym okresie podatek odpowiadał szóstej części zebranego wina.

Od XVII wieku eksport “Vinho Verde” do Anglii stał się regularny. Pierwsze eksportowane wina pochodziły prawdopodobnie z obszaru Monção, a transakcja została dokonana za pośrednictwem portu Viana de Castelo.

(Źródło: https://www.winesofportugal.com/en/discover/wine-regions/vinho-verde/)

Winnica Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa należy do rodziny Bergqvist od 1906 roku, chociaż od 1815 r. działa w handlu portowym jako spedytor pod rodzinnym nazwiskiem Feueheerd, od 1815 roku. Obecnie ma około 55 hektarów winorośli i produkuje około 80 000 litrów porto i 300 000 litrów wina stołowego rocznie wina stołowego każdego roku.

Quinta de la Rosa została podarowana na chrzciny Claire Feueheerd.
(prezent dla Claire Feueheerd, babci Sophii, w 1906 roku). Ojciec Claire- Albert prowadził rodzinną firmę żeglugową Feueheerds.
Albert był prawdziwym pionierem i jednym z pierwszych spedytorów, który wyprodukował porto “Single Quinta” z winogron La Rosa. Był odpowiedzialny za budowę winnic Vale do Inferno z jednymi z najwyższych i najbardziej imponującymi murami w Douro. Zbudował również adegę (piwnicę winiarską) z 8 lagares (kamienne zbiorniki) i zaczął kupować winogrona od lokalnych producentów produkując porto w La Rosa. Umożliwiło to Albertowi utrzymanie wysokiej jakości produkcji. W tym czasie większość porto była produkowana przez drobnych rolników w ich własnych lagares. Począwszy od wczesnych lat 90-tych, rodzina Bergqvist jest jednym z pionierów pionierami w produkcji czerwonego wina w regionie Douro. Wina Quinta de la Rosa, zarówno czerwone, jak i białe, zdobyły wiele wyróżnień i są sprzedawane w wielu prestiżowych restauracjach i sklepach z winami na całym świecie.

Od 2002 roku Jorge Moreira, jeden z najlepszych producentów wina w Portugalii, produkuje wina w La Rosa.
La Rosa świętowała swoją 30. rocznicę od wznowienia działalności w 2018 r. wraz z wprowadzeniem na rynek 30-letniego Tawny. Niestety Tim, założyciel, zmarł w tym samym roku, ale był w stanie zobaczyć i docenić ostatnie sukcesy La Rosy.

Quinta de la Rosa znajduje się w północnej Portugalii, 100 km w głąb lądu od Porto. Leży w samym sercu obszaru uprawy porto Alto Douro A grade , wzdłuż brzegów rzeki, w pobliżu Pinhão

Region winiarski PORTO E DOURO

Douro to jeden z najbardziej dzikich i surowych regionów Portugalii, wyrzeźbiony przez dolinę rzeki Douro i ubóstwo łupkowych gleb.
Nigdzie indziej w Portugalii ingerencja człowieka w krajobraz nie jest tak widoczna, widoczna w tysiącach tarasów rozrzuconych po całym regionie, przeciwstawiających się grawitacji stromych zboczy, na których sadzi się winorośl. Ze względu na swoje piękno i monumentalność region ten został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Region Douro biegnie wzdłuż osi rzeki Douro, rozciągając się od granicy z Hiszpanią do około dziewięćdziesięciu kilometrów od miasta Porto.

Wysoce górzysty region jest chroniony przed wpływem Atlantyku przez Serra do Marão. Klimat jest zwykle suchy, z mroźnymi zimami i bardzo gorącymi latami, od umiarkowanych opadów na zachodzie do niemal pustynnej suchości ziemi w pobliżu granicy.

To właśnie w Douro narodziło się wino porto, główny ambasador win narodowych, wspierany w ostatnich dwóch dekadach przez wina spokojne z Douro, które zyskały uznanie i niezależność, stając się dziś źródłem podwojonej sławy regionu.

Douro dzieli się na trzy podregiony: Baixo Corgo, Cima Corgo i Douro Superior. Baixo Corgo, pod bezpośrednim wpływem Serra do Marão, jest najchłodniejszym i najbardziej deszczowym podregionem, najbardziej żyznym i o największej gęstości winorośli.

Cima Corgo jest znana jako serce Douro, gdzie rodzi się wiele win z wyższego segmentu wina porto. Douro Superior, największy podregion, jest najgorętszy, najbardziej suchy i ekstremalny, ale także najmniej nierówny, charakteryzujący się suchością i piekielnymi latami.

Jest to jeden z najbogatszych regionów pod względem rodzimych odmian winorośli, z setkami unikalnych odmian i rozległym obszarem starych winorośli, czasami obsadzonych dziesiątkami odmian zmieszanych razem.

Wśród setek odmian wyróżnia się pięć czerwonych odmian: Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca i Touriga Nacional, wybranych ze względu na ich doskonałość w produkcji wina porto. Wyróżniają się również białe odmiany Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel, Rabigato i Viosinho oraz czerwone odmiany Sousão i Tinta Amarela (Trincadeira).

Z historii: Wraz ze wzrostem eksportu wina porto, zaczęto dodawać do niego brandy. W ten sposób wino przetrwało podróż morską w niezmienionym stanie, a zatrzymanie procesu fermentacji za pomocą brandy sprawiło, że wino było słodsze i bardziej odpowiadało gustom rynku angielskiego.

W 1756 roku utworzono Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro. Głównymi kompetencjami tej organizacji było ograniczenie regionu i rejestracja winorośli, klasyfikacja win według ich jakości oraz ustanowienie pewnych praktyk winiarskich w regionie. W ten sposób narodził się jeden z pierwszych na świecie wydzielonych regionów.

Nazwa “do Porto” pochodzi od faktu, że wino było przechowywane i sprzedawane z portu znajdującego się między miastem Porto a Vila Nova de Gaia. Wino spływało rzeką Douro w łodziach rabelo i dojrzewało w magazynach w Vila Nova de Gaia, ponieważ obszar ten charakteryzuje się niewielkimi wahaniami temperatury w ciągu roku.

Najrzadsze wino porto – Najdroższe i najrzadsze wino porto na świecie produkowane jest przez Quinta do Noval. Jej National Vintage Port jest produkowane rzadko i zawsze w ograniczonej liczbie (od 200 do 250 przypadków). Jedną z jego cech szczególnych jest fakt, że winogrona pochodzą z winorośli posadzonych bez podkładek, bardzo starych i rzadkich w regionie.

Hotel Vila Galé Douro Vineyards

Quinta do Val Moreira – Marmelal – Sto Adrião
Z zapierającym dech w piersiach widokiem na rzekę Douro i Tedo w samym sercu regionu winiarskiego Douro znajduje się winnica Vila Galé Douro Vineyards wraz pięknym hotelem. Rozciąga się wzdłuż wielowiekowej posiadłości Quinta do Val Moreira, która była już obecna na słynnej mapie barona Forrestera, stworzonej w XIX wieku, która przyniosła mu reputację kartografa.

WINA PORTUGALII W SKRÓCIE

90% portugalskiej produkcji wina to wina gatunkowe:

  • Ponad połowa to wina z Chronioną Nazwą Pochodzenia (53,42%)
  • Ponad jedna trzecia (36,78%) to wina z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG).
  • 7,3 mln hl wina wyprodukowanego w 2021 r.
  • 11,5% eksportu portugalskich produktów spożywczych w 2021 r.
  • 47% wolumenu produkcji wina jest eksportowana
  • 9. pozycja Portugalii w międzynarodowym handlu winem w 2021 r
  • 192 028 ha Całkowita powierzchnia winnic w Portugalii (2021)
  • 2,7% powierzchni winnic na świecie
  • źródło: https://asharedpassion.com/en/wines-from-portugal/

Podziękowania: Bartosz Wilczyński Radio Kulinarne podróżował do Portugalii na zaproszenie WINES OF PORTUGAL. Wyjazd prasowy w grupie dziennikarzy winiarskich i kulinarnych (Tomasz Prange-Barczyński, Małgorzata Minta, Gosia Partyka, Dariusz Klimczak, Bartosz Wilczyński) został zrealizowany w ramach międzynarodowej kampanii promocyjnej wina portugalskiego i hiszpańskiego:

” feel EUROPEAN QUALITY with wines from spain and portugal” #aSharedPassion ♥

Do opisów miejsc winiarskich w powyższym wpisie zostały wykorzystane informacje z materiałów prasowych Wines of Portugal. Źródło opisów regionów winiarskich (tłumaczenie) https://www.winesofportugal.com/en/discover/wine-regions/

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego