23 grudnia 2020
Nie marnujże!
W Polsce najwięcej jedzenie marnujemy MY KONSUMENCI – w każdej sekundzie wyrzucamy 92 kg żywności, co daje w sumie rocznie potężną górę w postaci 3 mln ton różnych produktów.
W naszym Radiu mówimy o dobrym i szczęśliwym życiu z dobrymi produktami, które są produkowane uczciwie przez ludzi z pasją, a my cenimy takie podejście i chcemy to pokazywać . To oznacza, że nie chcemy również marnować tego co zostało wytworzone z takim trudem. Nie chcemy wyrzucać, stąd przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku postanowiliśmy przywołać w Radiu Kulinarnym hasło, które powtarzamy zawodowo trochę jak mantrę – tym razem w brzmieniu „po KRAKOSKU – NIE MARNUJŻE”.
Dodatkowym pretekstem do rozmowy są najnowsze wyniki badań o marnowaniu żywności w Polsce. Do tej pory opieraliśmy się tylko na danych szacunkowych z 2006 roku, teraz mamy wyniki ze zrealizowanego pierwszego tego typu badania w Polsce na temat tego zjawiska w ramach projektu PROM*.
Naszym gościem była dr inż. Sylwia Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego – ekspertka i członkini jednego z zespołów badawczych, które zaangażowały się w pierwsze tego typu badanie w Polsce, a także Anna Wlezień prowadząca blog Życie od Kuchni – która przygotowała dla nas szereg praktycznych porad, jak marnować mniej żywności w życiu codziennym. A jeśli Wam zostanie jedzenie i produkty, których na pewno nie wykorzystacie warto się po prostu tym PODZIELIĆ.
W tym odcinku usłyszysz:
- Czego dotyczyło badanie w ramach projektu PROM
- Ile naprawdę marnujemy żywności Polsce – jaka jest skala tego zjawiska?
- Na którym etapie „ od pola do konsumenta” marnujemy najwięcej żywności?
- Co jest przyczyną naszego marnotrawstwa?
- Jak wypadamy na tle Europy ?
- Jak zmniejszać to marnotrawstwo ?
- Jaki jest cel kampanii społecznej „Jedz bez wyrzutów”
- Jak dobrze planować zakupy i kupować z „głową”
- Jak przechowywać dobrze żywność ?
- Gdzie podzielić się jedzeniem które nam zostało?

* PROM – Projekt pt. „Opracowanie systemu monitorowania
marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” (w skrócie PROM) to pierwszy tego typu projekt badawczy w Polsce, którego celem było zbadanie, ile żywności marnuje się w Polsce w całym łańcuchu produkcji – tzw. „od pola do stołu”. Liderem projektu jest Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ), a Partnerami projektu są: Instytut Ochrony Środowiska – PIB (IOŚ-PIB), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ). Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu GOSPOSTRATEG.
Warto poczytać
- Artykuł ze szczegółowym omówieniem wyników badań o marnowaniu żywności przeprowadzonych w ramach projektu PROM
- Porady praktyczne „Jak nie marnować żywności czyli planowanie, zakupy, przechowywanie i wykorzystywanie resztek – zapraszamy na blog Życie od Kuchni