28 stycznia 2021
Kulinarny Zanzibar Mileny Łakomskiej
To jest pierwszy grzaniec Radia Kulinarnego. W zimę, w czasie pandemii postanowiliśmy wyskoczyć tam gdzie jest ciepło. Kierunkiem pierwszego wyboru obecnie jest w Polsce Zanzibar, który nagle stał się modny. Polacy ruszyli falą na tę wyspę by zażywać kąpieli słonecznych, ale nas akurat Zanzibar interesuje kulinarnie. Bo co taki turysta wiecznie głodny jak my – może tam zjeść i wypić? Okazuje się, że jest tam morze możliwości.
Co tam dokładnie do garnka się wkłada? O kuchni Zanzibaru – rozmawialiśmy z Mileną Łakomską, szefową kuchni z Warszawy, która w pewnym momencie życia rzuciła się w wir podróży. Od 4 lat mieszka i pracuje na Zanzibarze.
W środku zanzibarskiego, upalnego lata rozmawialiśmy z Mileną o:
- Co jest kwintesencją kuchni na Zanzibarze
- Czym o tej porze roku pachnie Zanzibar
- Gdzie na wyspie znaleźć prawdziwe, lokalne jedzenie
- Za co Milena dałaby bez wahania gwiazdkę Michelin kobietom z Spice Girls Bistro
- Czego możecie doświadczyć na jedzeniowym safari z Mileną
- Czy duriana można zestresować i co czyni go legendarnym owocem
- Jak Milena wygniata swoje mango i co z tego powstaje
- Co zjemy na szybko na ulicy
- Co was czeka na nocnym targu w Stone Town
- Skąd się wziął przydomek Mama Cocoa
Posłuchajcie o Spice Girls, sałatce kachumbari, 17 rodzajach bananów, mango dziwolągach, pachnącym ryżu pilau, lodach durianowych, rybkach daga, pełnej smaków zupie urujo i wielu, wielu innych zanzibarskich specjałach. Jest też suplement o tym, jak można mądrze pomagać mieszkańcom wyspy i czego nie powinniśmy robić jako turyści.

Milena Łakomska
Szefowa kuchni, podróżniczka, poszukiwaczka smaków, wielbicielka warzyw i owoców, kulinarna przewodniczka po smakach Zanzibaru, obecnie Executive Chef w Passion Boutique Hotel oraz La Shira Restaurant by Jambiani Villas
Linki
- FB Mileny Łakomskiej
- Instagram Mileny Łakomskiej
Oto kulinarny świat Zanzibaru oczami Mileny
Wszystkie fotografie autorstwa Mileny Łakomskiej