21 października 2020
Księgi Pajdoszów w Jakubowie
Taki przewrotny i nawiązujący do twórczości Olgi Tokarczuk tytuł nadaliśmy kolejnemu odcinkowi naszego podkastu. Tytuł przyszedł nam do głowy po wysłuchaniu opowieści winiarskiej rodziny Michała Pajdosza i jego mamy Bożeny Pajdosz i po poznaniu samego Jakubowa, w którym mieszkają. Jakubów robi wrażenie na pierwszy rzut oka. Na drugi zachwyca. To mała wioska w województwie dolnośląskim, położona w pobliżu Głogowa.
Na Michała winiarstwo spadło nagle i nieoczekiwanie i to w młodym wieku, gdy myśli się o wszystkim, ale niekoniecznie o ciężkiej i systematycznej pracy. Z dnia na dzień życie zmieniło jednak swój bieg, gdy zmarł ojciec. „Po ojcu odziedziczyłem winnicę i przyjaciół – to oni właśnie pomogli mi stanąć na nogi” – mówił nam Michał, a Bożena dodawała „Wiedziałam, że Michał zostanie winiarzem. Nie rozpatrywaliśmy innego scenariusza”. Doskonałe siedlisko i pierwsze nasadzenia już były, zadbał o nie ojciec Michała, dla którego winnica była wielką pasją. I w ten sposób młody Pajdosz wszedł do winiarskiego świata. Wtedy też zaczęła się jego kariera. Pierwsze wino, które zrobił zyskało uznanie. Został okrzyknięty nową gwiazdą i obarczony wieloma tytułami, w tym zasłużonym tytułem Króla Hibernala. Talent i głód wiedzy i jak my to określamy syndrom niespokojnego ducha każe mu wciąż szukać wiedzy, nowych doznań i pomysłów. Z kolei mama Michała, Bożena za synem stoi murem, pomagając w prowadzeniu winnicy i winiarni, ale ma też własną pasję. Jest pisarką, wydała już dwie książki „Pisane nocą” i „Puch niemarny” .
Jakubów jest zaś takim miejscem, w którym po prostu dobrze się żyje, a historia wydziera z każdego zakątka. Goszcząc u Pajdoszów najpierw poznaliśmy uroki tej starej, bo pochodzącej z X wieku miejscowości, by oczarowani zabytkami i opowieściami, spocząć na wzgórzu, z którego roztacza się widok na Winnicę Jakubów, a na finał spróbować tego co w swej winiarskiej piwnicy Michał tworzy.
Michał dołączył w tym roku – w ramach projektu „Poznaj Smak Gruzji” – do polskiej ekipy spod znaku „qvevri” – właśnie wrócił z Gruzji gdzie podglądał pracę tamtejszych winiarzy i zastosowanie tej tradycyjnej glinianej amfory w procesie produkcji wina. Jego qvevri już czeka w Jakubowie. A my czekamy na kolejne wino z jego ręki. Na to długomacerowane orange wine z qvevri przyjdzie nam jeszcze poczekać wiele miesięcy ale znając Miśka warto uzbroić się w cierpliwość.
Jakubów właśnie dopisuje swój kolejny rozdział w księdze historii.

Przydatne linki
- Strona Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie – Winnica Jakubów
- Strona Afisz Enoturystyczny – Wyjedź do polskiej winnicy
Informacje enoturystyczne

- Kontakt: Winnica Jakubów, Jakubów 14 , 59-160 Radwanice, tel. 665 162 700
- Dojazd samochodem z Poznania 1 godz. 40 min, z Wrocławia 1 godz. 30 min, z Krakowa 4 godz., z Warszawy 4 godz. 50 min
- Degustacja win w winiarni (małe grupy do 10 osób) – kontakt Bożena Pajdosz tele. 665 162 700; mail: pajdosz@winnicajakubow.pl
- Noclegów szukajcie najlepiej w pobliskim Głogowie (8km od Jakubowa)
Nasze rekomendacje – wina od Michała

Yacobus Albae 1 2019, białe wino wytrawne z odmian seyval blanc, pinot blanc, chardonnay oraz bianca; w nosie ziołowo-kwiatowe, w ustach jabłko, gruszka, soczyste i bardzo odświeżające.
H3 2019 wino białe wytrawne ze szczepu hibernal; Michał to mistrz hibernala więc satysfakcja gwarantowana; w nosie cytrusy, grejfrut, młode liście porzeczki i trochę agrestu, w ustach świetna kwasowość, długie.
Yacobus Orange, wino pomarańczowe, „szaleństwo z Jakubowa”, przedsmak tego co nas czeka kiedy … Michał zacznie robić wina w swojej qvevri; kupaż odmian i roczników: hibernal + riesling z 2019, solaris 2019, hibernal + riesling z 2018, fermentowane na skórkach przez 4 tygodnie na dzikich drożdżach, niefiltrowane; część wina dojrzewała w beczce dębowej; w nosie bogactwo – pomarańcze, suszone morele, mirabelki, w ustach średnio zbudowane, z bardzo dobrą owocowością.
D8 2017/2018 wino czerwone wytrawne z odmiany dornfelder z rocznika 2017 i 2018; wina z poszczególnych roczników dojrzewały osobno w beczkach z dębu francuskiego, w finale skupażowane; jedno z naszych ulubionych polskich win czerwonych, w ustach czerwone leśne owoce z odrobiną tytoniu i papryki; w ustach aksamitne z soczystą owocowością.
Solaris 2019 – wino słodkie, które ma już swoją zasłużoną renomę – świetny balans słodyczy i kwasowości z bardzo dużym potencjałem dojrzewania; zachwyca aromatem rodzynek, słodkich kandyzowanych gruszek i pigwy; w ustach bardzo kremowe, pełne; no i świetne do serów pleśniowych i deserów.
Zobacz galerię:
Ruiny Pałacu w Jakubowie Sanktuarium św. Jakuba Sanktuarium św. Jakuba źródełko św. Jakuba