10 czerwca 2025

Kierunek wino! Kierunek Lwów, Paryż, Hiszpania i Włochy. Z wiosennym Trybuszonem w ręku!

Zapraszamy na przegląd prasy. Kto ma już lekturę najnowszego Trybuszona za sobą?
Opowiemy o nim trochę, żeby Was nastroić wiosennie i zachęcić do czytania tekstów, które zwróciły naszą uwagę w tym numerze. Oczywiście idealny do czytania w ogrodzie! Przy winie. Zapraszamy na przegląd prasy – w roli głównej Trybuszon nr 12.

Nowe wydanie Trybuszona przeglądały i polecały nasze dziennikarki Maja Dutkiewicz i Paulina Bandura.

Trzeba poczytać m.in:

  • W Trybuszonie nr 12 mamy sporo inspiracji podróżniczych: Lwów, Paryż, Hiszpania, Włochy.
  • O Lwowie pisze dobrze nam znany Zbigniew Kmieć z Biłgoraja.
  • Paryż na kieliszki rozbiera – a raczej rozlewa Zofia Polakiewicz. Zachęca również, by
    Paryż zwiedzać Pieszo i bez planu
  • Hiszpanię zachwala nasz inny znajomy – nie tylko znany nam z tego, że razem z nami robi podcast Radio Kulinarne 🙂 – Hiszpania razy trzy, ole! Bartosz Wilczyński podpowiada trochę nieoczywistych winiarskich tropów.
  • Mamy w tym numerze Trybuszona także ciekawe pairingi. Ja – mocno kibicuję idei łączeniawina ze słodkościami, dlatego z zainteresowaniem przeczytałam tekst Ewy Karczewskiej,która obserwowała przy pracy dwóch mistrzów: Michała Doroszkiewicza z OVO Pracowni i Jacka Kulzę z Concordia Taste.
  • Małgorzata Partyka tak czuje i smakuje wiosnę – na różowo i zielono. Skosztujcie jej połączeń winno-jedzeniowych
  • W Akademii Wina w 12 numerze Trybuszona przeczytamy m. in. o koncentracji cukruw winie, japońskim winiarstwie i dlaczego butelka na win wygląda tak, jak wygląda i skąd się wzięła oraz kim był Rudolf Steiner
  • “Kobiety na traktory” – trzy wyjątkowe kobiety, które są – na szczęście – daleko odwizerunku stereotypowej francuski i jakie wspaniałe wina robią! autorstwa Katarzyny Wendzonki
  • Załóżcie sobie gorzelnię. Jak? Podpowiada Radosław Froń – prawnik, autor bloga paragrafwkieliszku.pl w tekście w najnowszym numerze Trybuszona

Usiądź, zaplanuj a potem podróżuj z nami!

Do posłuchania również na Spotify:

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego