fbpx

12 sierpnia 2021

Kawa według Božidara Jezernika

Božidar Jezernik “Kawa”

Przekład Joanna Pomorska

Wydawnictwo Czarne Wyd II 2021

Nie ma dla mnie życia bez kawy. Bez jej zapachu, koloru, rozgryzanych z rozkoszą ziarenek. To dzięki kawie nauczyłam się lubić gorzki smak, a stąd blisko było do wytrawności wina. Okazuje się, że nie tylko moje codzienne rytuały straciłyby na smaku i aromacie, gdyby nie odkryto kawy. Uboższa o doznania i przeżycia byłaby cała ludzkość! Od kiedy ktoś (podobno jakiś mnich…) napił się pierwszej filiżanki naparu z dziwnych nasion, ten napój budzi emocje, wznieca rewolucje, uwodzi, sprawia radość. Božidar Jezernik, słoweński etnolog i antropolog, pochyla się z filiżanką kawy nad losami świata. Warto przeczytać,  jakie są efekty jego rozważań – poleca Paulina Bandura

Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Božidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor — jak mniemam — byłby wielce zadowolony.

Robert Makłowicz

NOTA WYDAWCY

Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta „węszyciela kawy”? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Božidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu.

Książka do kupienia TUTAJ

O tej książce możecie posłuchać również w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego

Jakie inne książki polecamy w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego

  • SITOPIA. JAK JEDZENIE MOŻE OCALIĆ ŚWIAT, Carolyn Steel, Wydawnictwo Wysoki Zamek
  • JADŁONOMIA PO POLSKU, Marta Dymek, Wydawnictwo Marginesy
  • DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA, Fania Lewando, Wydawnictwo Znak
  • HAVEL OD KUCHNI, Michael Žantovský,  Wydawnictwo Afera
  • OD MIKMAKA DO ZAZULI. Atlas regionalizmów dla dzieci, Michał Rusinek, Bezdroża
  • ZBRODNIA I WINA, Michał Bardel, Czas Wina

Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

a także w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina

Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:

  • polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
  • rozmowy z autorami
  • zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego