fbpx

12 sierpnia 2021

Polecenia książkowe- Kawa według Božidara Jezernika

Božidar Jezernik „Kawa”

Przekład Joanna Pomorska

Wydawnictwo Czarne Wyd II 2021

Nie ma dla mnie życia bez kawy. Bez jej zapachu, koloru, rozgryzanych z rozkoszą ziarenek. To dzięki kawie nauczyłam się lubić gorzki smak, a stąd blisko było do wytrawności wina. Okazuje się, że nie tylko moje codzienne rytuały straciłyby na smaku i aromacie, gdyby nie odkryto kawy. Uboższa o doznania i przeżycia byłaby cała ludzkość! Od kiedy ktoś (podobno jakiś mnich…) napił się pierwszej filiżanki naparu z dziwnych nasion, ten napój budzi emocje, wznieca rewolucje, uwodzi, sprawia radość. Božidar Jezernik, słoweński etnolog i antropolog, pochyla się z filiżanką kawy nad losami świata. Warto przeczytać,  jakie są efekty jego rozważań – poleca Paulina Bandura

Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Božidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor — jak mniemam — byłby wielce zadowolony.

Robert Makłowicz

NOTA WYDAWCY

Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta „węszyciela kawy”? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Božidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu.

Książka do kupienia TUTAJ

O tej książce możecie posłuchać również w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego

Jakie inne książki polecamy w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego

  • SITOPIA. JAK JEDZENIE MOŻE OCALIĆ ŚWIAT, Carolyn Steel, Wydawnictwo Wysoki Zamek
  • JADŁONOMIA PO POLSKU, Marta Dymek, Wydawnictwo Marginesy
  • DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA, Fania Lewando, Wydawnictwo Znak
  • HAVEL OD KUCHNI, Michael Žantovský,  Wydawnictwo Afera
  • OD MIKMAKA DO ZAZULI. Atlas regionalizmów dla dzieci, Michał Rusinek, Bezdroża
  • ZBRODNIA I WINA, Michał Bardel, Czas Wina

Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

a także w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina

Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:

  • polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
  • rozmowy z autorami
  • zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego