12 sierpnia 2021
Polecenia książkowe- Kawa według Božidara Jezernika
Božidar Jezernik „Kawa”
Przekład Joanna Pomorska
Wydawnictwo Czarne Wyd II 2021


Nie ma dla mnie życia bez kawy. Bez jej zapachu, koloru, rozgryzanych z rozkoszą ziarenek. To dzięki kawie nauczyłam się lubić gorzki smak, a stąd blisko było do wytrawności wina. Okazuje się, że nie tylko moje codzienne rytuały straciłyby na smaku i aromacie, gdyby nie odkryto kawy. Uboższa o doznania i przeżycia byłaby cała ludzkość! Od kiedy ktoś (podobno jakiś mnich…) napił się pierwszej filiżanki naparu z dziwnych nasion, ten napój budzi emocje, wznieca rewolucje, uwodzi, sprawia radość. Božidar Jezernik, słoweński etnolog i antropolog, pochyla się z filiżanką kawy nad losami świata. Warto przeczytać, jakie są efekty jego rozważań – poleca Paulina Bandura
Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Božidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor — jak mniemam — byłby wielce zadowolony.
Robert Makłowicz
NOTA WYDAWCY
Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta „węszyciela kawy”? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Božidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu.

Książka do kupienia TUTAJ
O tej książce możecie posłuchać również w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego
Jakie inne książki polecamy w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego
- SITOPIA. JAK JEDZENIE MOŻE OCALIĆ ŚWIAT, Carolyn Steel, Wydawnictwo Wysoki Zamek
- JADŁONOMIA PO POLSKU, Marta Dymek, Wydawnictwo Marginesy
- DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA, Fania Lewando, Wydawnictwo Znak
- HAVEL OD KUCHNI, Michael Žantovský, Wydawnictwo Afera
- OD MIKMAKA DO ZAZULI. Atlas regionalizmów dla dzieci, Michał Rusinek, Bezdroża
- ZBRODNIA I WINA, Michał Bardel, Czas Wina
Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY
a także w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.
Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina
Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:
- polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
- rozmowy z autorami
- zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem