29 lipca 2021
Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat
Carolyn Steel, „SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat”, przekład: Agnieszka Szling
Wstęp do polskiego wydania: Paweł Bravo. Wydawnictwo Wysoki Zamek 2021.


Jedzenie może ocalić świat. Sitopia – ta książka może ocalić świat. Jej lektura uświadamia nam, jak wielkie znaczenie ma to, co jemy oraz – gdzie to kupujemy, kto nasze pożywienie produkuje, jak przechowuje i pakuje, jak zarządza swoimi odpadami. Czy i ile jemy mięsa, czy pakujemy zakupy do foliówek, kto wyhodował marchewkę i brzoskwinie, które blendujemy na koktajl – to wszystko wpływa na losy naszej planety. Warto o tym pamiętać przy każdych zakupach. Warto przeczytać książkę Carolyn Steel – poleca Paulina Bandura
Historia ludzkości jest historią jedzenia, co do tego nie ma wątpliwości. Jedzenie to skomplikowany związek cielesno-duchowy, który łączy człowieka z tym co na talerzu. Czasami to fatalne zauroczenie. Rozdział po rozdziale, strona po stronie Carolyn Steel obdziera nas z szat Pana Świata, w które lubimy się stroić. Kontrolujemy i niszczymy masy jedzenia. Zamieniamy wartości na technologię, a skomplikowane połączenie duszy z ciałem nas przerasta. Według przyrodnika Edwarda O. Wilsona, którego autorka przywołuje ludzie mają „emocje na poziomie epoki kamienia łupanego, instytucje ze średniowiecza, a technikę o boskich możliwościach”. I to jest przepis na poważne kłopoty, a także na świetną książkę
Maja Dutkiewicz, dziennikarka Radia Kraków – Przystanek Kulinarny, Radio Kulinarne (Blurb Sitopia)

NOTA WYDAWCY
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia.
Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem.
Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy – zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie.
W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. „Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia.” – pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie – marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują.

SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat – do kupienia TUTAJ
O Sitopii możecie posłuchać również w pierszym bookcaście Radia Kulinarnego
Jakie inne książki polecamy w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego
- KAWA Esej, Božidar Jezernik, Wydawnictwo Czarne
- JADŁONOMIA PO POLSKU, Marta Dymek, Wydawnictwo Marginesy
- DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA, Fania Lewando, Wydawnictwo Znak
- HAVEL OD KUCHNI, Michael Žantovský, Wydawnictwo Afera
- OD MIKMAKA DO ZAZULI. Atlas regionalizmów dla dzieci, Michał Rusinek, Bezdroża
- ZBRODNIA I WINA, Michał Bardel, Czas Wina
Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY
a także w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.
Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina
Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:
- polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
- rozmowy z autorami
- zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem