fbpx

29 lipca 2021

Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat

Carolyn Steel, „SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat”, przekład: Agnieszka Szling

Wstęp do polskiego wydania: Paweł Bravo. Wydawnictwo Wysoki Zamek 2021.

Jedzenie może ocalić świat. Sitopia – ta książka może ocalić świat. Jej lektura uświadamia nam, jak wielkie znaczenie ma to, co jemy oraz – gdzie to kupujemy, kto nasze pożywienie produkuje, jak przechowuje i pakuje, jak zarządza swoimi odpadami. Czy i ile jemy mięsa, czy pakujemy zakupy do foliówek, kto wyhodował marchewkę i brzoskwinie, które blendujemy na koktajl – to wszystko wpływa na losy naszej planety. Warto o tym pamiętać przy każdych zakupach. Warto przeczytać książkę Carolyn Steel – poleca Paulina Bandura

Historia ludzkości jest historią jedzenia, co do tego nie ma wątpliwości. Jedzenie to skomplikowany związek cielesno-duchowy, który łączy człowieka z tym co na talerzu. Czasami to fatalne zauroczenie. Rozdział po rozdziale, strona po stronie Carolyn Steel obdziera nas z szat Pana Świata, w które lubimy się stroić. Kontrolujemy i niszczymy masy jedzenia. Zamieniamy wartości na technologię, a skomplikowane połączenie duszy z ciałem nas przerasta. Według przyrodnika Edwarda O. Wilsona, którego autorka przywołuje ludzie mają „emocje na poziomie epoki kamienia łupanego, instytucje ze średniowiecza, a technikę o boskich możliwościach”. I to jest przepis na poważne kłopoty, a także na świetną książkę

Maja Dutkiewicz, dziennikarka Radia Kraków – Przystanek Kulinarny, Radio Kulinarne (Blurb Sitopia)

NOTA WYDAWCY

Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia.

Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem.

Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy – zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie.

W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. „Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia.” – pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie – marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują.

SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat – do kupienia TUTAJ

O Sitopii możecie posłuchać również w pierszym bookcaście Radia Kulinarnego

Jakie inne książki polecamy w pierwszym bookcaście Radia Kulinarnego

  • KAWA Esej, Božidar Jezernik, Wydawnictwo Czarne
  • JADŁONOMIA PO POLSKU, Marta Dymek, Wydawnictwo Marginesy
  • DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA, Fania Lewando, Wydawnictwo Znak
  • HAVEL OD KUCHNI, Michael Žantovský,  Wydawnictwo Afera
  • OD MIKMAKA DO ZAZULI. Atlas regionalizmów dla dzieci, Michał Rusinek, Bezdroża
  • ZBRODNIA I WINA, Michał Bardel, Czas Wina

Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

a także Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina

Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:

  • polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
  • rozmowy z autorami
  • zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem

RADIO KULINARNE JEST PATRONEM MEDIALNYM SITOPII. POLECAMY. NAPRAWDĘ WARTO!

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego