fbpx

30 listopada 2022

Georgian Madams Wine czyli Wino jest Kobietą!

RADIO KULINARNE POLECA!

Zapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu – w pierwszej edycji Georgian Madams Wine. To festiwal poświęcony gruzińskiemu winu produkowanemu przez wyjątkowe kobiety – winiarki.

Już 3 i 4 grudnia dwadzieścia winiarek ze wszystkich regionów z Gruzji przyjedzie do Krakowa, by w gościnnych wnętrzach hotelu Radisson Blu prezentować swoje najlepsze etykiety.

Pierwszy dzień wydarzenia – sobota, 3 grudnia – przeznaczony jest na targi i degustację wina. W targowym foyer odtwarzany będzie także film, ukazujący gruzińską branżę winną z kobiecej perspektywy. niedzielę,

Drugi dzień wydarzenia – niedziela, 4 grudnia – to szereg debat i paneli dyskusyjnych z udziałem gruzińskich i polskich producentek wina oraz innych zaproszonych gości. Towarzyszyć im będzie również degustacja win.

Wstęp na wydarzenie jest otwarty i bezpłatny, zarówno dla przedstawicieli branży winiarskiej, jak i indywidualnych odwiedzających. O udziale w panelach dyskusyjnych decyduje kolejność przybycia – na każdym z nich dostępnych będzie ok. 50-70 miejsc.

Program wydarzenia

3 grudnia (sobota) – dzień wystawienniczy

🍷 11:00-19:00 Targi oraz degustacja win dla gości – 20 stoisk gruzińskich producentek prezentujących swoje wina (wraz z degustacją)

4 grudnia (niedziela) – dzień konferencyjny

🍷 12:00-13:00 Wprowadzenie do gruzińskiego winiarstwa

Moderator: Keto Prangulaishvili – założycielka O’Lile – firmy importującej gruzińskie wina w Polsce

  • Historia Gruzji jako kolebki winiarstwa w pigułce
  • Od bursztynu do wielkich czerwieni z kwewri – czyli charakterystyka gruzińskiego stylu produkcji win
  • Gruzini jako protoplaści ekonomii ZERO WASTE – czyli z czego robi się czaczę?
  • Czy picie gruzińskiego wina to najlepsza medycyna? Q&A z lekarzem
  • Degustacja wina

🍷 13:00-14:00 Kachetia – serce gruzińskiego winiarstwa

Gość specjalny: Ketevan Aladashvili – Katewine Winery (Kachetia, Gruzja)

  • Kachetia jako symbol winiarskich tradycji Gruzji
  • Technologia produkcji wina w kwewri
  • Najsłynniejsze mikroregiony Kachetii
  • Sesja pytań i odpowiedzi
  • Degustacja win

🍷 14:00-15:00 Od Mukuzani do Usakhelauri – czyli winiarska Gruzja od wschodu do zachodu

Gość specjalny: Shorena Pataridze – Pataridze’s Rachuli Winery (Racha)

  • Technologia produkcji win z lokalnych odmian w kwewri
  • Powrót do natury – czyli jak robić wina ekologiczne i BIO
  • Nie tylko Kachetia, czyli o mniej znanych regionach winiarskich Gruzji
  • Europejski styl zachodu vs. tradycyjny oldschool wschodu
  • Sesja pytań i odpowiedzi
  • Degustacja win

🍷 15:00-16:00 Pomiędzy nowymi trendami a tradycją

Gość specjalny: Marina Kurtanidze – Marina Winery (Kartlia)

• Technologia produkcji tradycyjnego wina w stylu kartlijskim
• Jak Gruzja adaptuje nowe trendy – czy będzie boom na gruzińskie pet-naty?
• Kto szybciej podchwytuje nowe trendy – gruzińscy winiarze czy winiarki?
• Sesja pytań i odpowiedzi
• Degustacja win

🍷 16:00-17:00 Wino jest kobietą

Gość specjalny: polskie oraz gruzińskie producentki wina Moderator: Keto Prangulaishvili

  • Wyzwania stojące przed kobietami produkującymi wino w Polsce i Gruzji
  • Liczebność i wpływ kobiet-winiarzy na obraz branży w obu krajach Inicjatywy i projekty wspierające kobiety wina w obu krajach
  • Perspektywy i koncepcje rozwoju oraz promocji kobiet-winiarzy w Polsce i Gruzji

DODATKOWE INFORMACJE: wydarzenie na FB

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego