fbpx

02 stycznia 2023

Dziękujemy za 2022 !

To był kolejny bardzo udany rok dla naszego radia. Traktujemy ten podcast jako rodzaj rozmowy z Wami – bliskiej relacji z naszymi słuchaczami, zabierając was w świat wina, dobrego jedzenia i literatury kulinarnej. Po 29 miesiącach od uruchomienia naszego radia możemy powiedzieć WARTO BYŁO! Wasze reakcje na poszczególne odcinki tylko to potwierdzają.🎧👍

Zrobiliśmy w roku 2022: 34 pełnometrażowe odcinki, w których rozmawialiśmy z 42 gośćmi – winiarzami, dziennikarzami kulinarnymi i winiarskimi, serowarami, autorami książek i wydawcami, restauratorami i kucharzami.

👍 Zabraliśmy Was m.in. do Aten, Słowenii, Gruzji, na kulinarne południe Europy razem z Bartkiem Kieżunem, Keti Parangulaishvili , Dawidem Pakhuridze i Damianem Buraczewskim. 🍇Oczywiście podróżowaliśmy i rozmawialiśmy również z polskimi winiarzami i serowarami – m.in. z Michałem Pajdoszem, Leszkiem Szczęchem, Joanną Spałek i Marcinem Niemcem, Markiem i Bogumiłą Rak, Sylwestrem Wańczykiem, Gienem Mientkiewiczem. Przepytywaliśmy tych, którzy tak jak my piszą i promują dobre wino i kulinaria – Patrycję Nawrocką, Wojciecha Bosaka, Mariusza Kapczyńskiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego, Annę Gmurczyk, Izę Popko, Jacka Krawczyka

🍇Świętowaliśmy 20 lecie Winnicy Jakubów i wydanie książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” Caroliny Pietyry i Kamila Wernickiego. Nie sposób wymienić wszystkich naszych rozmówców a także wszystkich dobrych rzeczy, które wydarzyły się w tym roku.

📕Maja i Paulina kontynuowały cykl Bookcastów, bo zainteresowanie tych, którzy chcą promować jak i słuchać o książkach jest bardzo duże. A jako, że obie były prekursorkami powszechnej już praktyki polecania książek kulinarnych jako literatury godnej czytania, a nie tylko używania w kuchni, to szykują już nowe pomysły na przedstawianie książek kulinarnych w jeszcze innym świetle.

🍏 No i zrobiliśmy nasz pierwszy radiowy cydr rzemieślniczy z pomocą przyjaciół w kooperatywie z Robertem Ziębą z Winnicy Kresy i Tomkiem Cydrolotem. Premiera wiosną!

🤝 Dziękujemy naszym Partnerom z którymi współpracowaliśmy w tym roku ( (w większością to już nasz kolejny rok ) – Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Wines of Germany, Stowarzyszenie Kobiety i Wino, GMT, Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej, Pstrąg Ojcowski, Festiwal Vitis Music Sfera, Trybuszon, Projekt Buy Italy.

❓Co planujemy w tym 2023? Lista nowych pomysłów wciąż się wydłuża. Na pewno możecie się spodziewać nowych reportaży z polskich winnic, pachnących świeżym drukiem Bookcastów czyli rozmów o książkach kulinarnych i winiarskich, nowego cyklu rozmów (pss… niespodzianka) a także kilku naszych akcji specjalnych. Będą też relacje na żywo i kilka nowinek technicznych! Każdego z nas możecie spotkać również w realnym świecie – Bartosza Promotora Kulinarnego wspierającego polskich winiarzy , serowarów i producentów, realizującego wydarzenia kulinarno-winiarskie, Maję – dziennikarkę kulinarną prowadzącą spotkania autorskie i wspierającą telewizyjnie świat kulinariów i Paulinę – niestrudzoną propagatorkę dobrej literatury kulinarnej. Dziewczyny szykują wspólnie nowy projekt w przestrzeni Krakowa, który radio będzie oczywiście wspierać.

➡ Chcemy docierać do was za pomocą różnych kanałów. Jesteśmy na wszystkich popularnych kanałach podcasterskich (m.in. Spotify, Apple i Google Podcast, YouTube) a także na Empik Go oraz już za kilka dni w Onet Audio ! Oczywiście również na stronie internetowej Radia Kulinarnego – tam również materiały dodatkowe i artykuły. Nasze podcasty są również emitowane co tydzień na antenie internetowego Radia Danielka – dziękujemy za ten rok Jarosław i Iza Adamczyk

🎉Cieszymy się, że jesteście z nami. Życzymy wam w tym nowym roku 2023 niezwykłych wrażeń smakowych, win które was zachwycą, oczywiście dużo zdrowia i radosnej energii. Do zobaczenia na winnych i kulinarnych ścieżkach! 🎉POZDRAWIAMY Maja, Paulina i Bartosz.

Radio Kulinarne Wine Podcast dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego