To był kolejny bardzo udany rok dla naszego radia. Traktujemy ten podcast jako rodzaj rozmowy z Wami – bliskiej relacji z naszymi słuchaczami, zabierając was w świat wina, dobrego jedzenia i literatury kulinarnej. Po 29 miesiącach od uruchomienia naszego radia możemy powiedzieć WARTO BYŁO! Wasze reakcje na poszczególne odcinki tylko to potwierdzają.
Zrobiliśmy w roku 2022: 34 pełnometrażowe odcinki, w których rozmawialiśmy z 42 gośćmi – winiarzami, dziennikarzami kulinarnymi i winiarskimi, serowarami, autorami książek i wydawcami, restauratorami i kucharzami.
Zabraliśmy Was m.in. do Aten, Słowenii, Gruzji, na kulinarne południe Europy razem z Bartkiem Kieżunem, Keti Parangulaishvili , Dawidem Pakhuridze i Damianem Buraczewskim. Oczywiście podróżowaliśmy i rozmawialiśmy również z polskimi winiarzami i serowarami – m.in. z Michałem Pajdoszem, Leszkiem Szczęchem, Joanną Spałek i Marcinem Niemcem, Markiem i Bogumiłą Rak, Sylwestrem Wańczykiem, Gienem Mientkiewiczem. Przepytywaliśmy tych, którzy tak jak my piszą i promują dobre wino i kulinaria – Patrycję Nawrocką, Wojciecha Bosaka, Mariusza Kapczyńskiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego, Annę Gmurczyk, Izę Popko, Jacka Krawczyka
Leszek Szczęch
Marek Rak
Anna Dąbek
Radek Froń
Jacek Krawczyk
Świętowaliśmy 20 lecie Winnicy Jakubów i wydanie książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” Caroliny Pietyry i Kamila Wernickiego. Nie sposób wymienić wszystkich naszych rozmówców a także wszystkich dobrych rzeczy, które wydarzyły się w tym roku.
Carolina Pietyra i Kamil Wernicki
Bartek Kieżun
Maja i Paulina kontynuowały cykl Bookcastów, bo zainteresowanie tych, którzy chcą promować jak i słuchać o książkach jest bardzo duże. A jako, że obie były prekursorkami powszechnej już praktyki polecania książek kulinarnych jako literatury godnej czytania, a nie tylko używania w kuchni, to szykują już nowe pomysły na przedstawianie książek kulinarnych w jeszcze innym świetle.
No i zrobiliśmy nasz pierwszy radiowy cydr rzemieślniczy z pomocą przyjaciół w kooperatywie z Robertem Ziębą z Winnicy Kresy i Tomkiem Cydrolotem. Premiera wiosną!
Ekipa Przyjaciół Radia i Robert Zięba z Winnicy Kresy
Dziękujemy naszym Partnerom z którymi współpracowaliśmy w tym roku ( (w większością to już nasz kolejny rok ) – Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Wines of Germany, Stowarzyszenie Kobiety i Wino, GMT, Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej, Pstrąg Ojcowski, Festiwal Vitis Music Sfera, Trybuszon, Projekt Buy Italy.
Co planujemy w tym 2023? Lista nowych pomysłów wciąż się wydłuża. Na pewno możecie się spodziewać nowych reportaży z polskich winnic, pachnących świeżym drukiem Bookcastów czyli rozmów o książkach kulinarnych i winiarskich, nowego cyklu rozmów (pss… niespodzianka) a także kilku naszych akcji specjalnych. Będą też relacje na żywo i kilka nowinek technicznych! Każdego z nas możecie spotkać również w realnym świecie – Bartosza Promotora Kulinarnego wspierającego polskich winiarzy , serowarów i producentów, realizującego wydarzenia kulinarno-winiarskie, Maję – dziennikarkę kulinarną prowadzącą spotkania autorskie i wspierającą telewizyjnie świat kulinariów i Paulinę – niestrudzoną propagatorkę dobrej literatury kulinarnej. Dziewczyny szykują wspólnie nowy projekt w przestrzeni Krakowa, który radio będzie oczywiście wspierać.
Chcemy docierać do was za pomocą różnych kanałów. Jesteśmy na wszystkich popularnych kanałach podcasterskich (m.in. Spotify, Apple i Google Podcast, YouTube) a także na Empik Go oraz już za kilka dni w Onet Audio ! Oczywiście również na stronie internetowej Radia Kulinarnego – tam również materiały dodatkowe i artykuły. Nasze podcasty są również emitowane co tydzień na antenie internetowego Radia Danielka – dziękujemy za ten rok Jarosław i Iza Adamczyk
Cieszymy się, że jesteście z nami. Życzymy wam w tym nowym roku 2023 niezwykłych wrażeń smakowych, win które was zachwycą, oczywiście dużo zdrowia i radosnej energii. Do zobaczenia na winnych i kulinarnych ścieżkach! POZDRAWIAMY Maja, Paulina i Bartosz.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZgoda
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.