06 stycznia 2021
Co i jak będziemy jeść w 2021 – podsumowanie 2020 i prognozy na nowy rok
Początek każdego roku to tradycyjny czas podsumowań i prognozowania. I właśnie z tej okazji do rozmowy w Radiu Kulinarnym zaprosiliśmy Małgosię Mintę – dziennikarkę kulinarną i blogerkę, żeby porozmawiać o tym co kulinarnie się wydarzyło w 2020 i pokusić o prognozy na 2021.
Poprzedni rok wywrócił całe nasze życie do góry nogami, również sferę kulinarną i tę restauracyjną i tę naszą osobistą – dotknął każdego z nas – i pokazał też że kuchnia, kultura stołu, szeroko pojęte kulinaria są dla nas ludzi bardzo ważne.
W tym odcinku rozmawiamy o:
- Czy coś pozytywnego pozostanie z czasów pandemii?
- Kto sobie do tej pory radził najlepiej?
- Co zrobić i czym zaskoczyć żebyśmy za kilka tygodni wrócili do restauracji ?
- Skąd się biorą trendy i mody w świecie kulinarnym?
- Co nas czeka w 2021 roku – jakie trendy się przewiduje?
- Co z trendami, które odnoszą do naszej polskiej kuchni z polskimi dobrymi, lokalnymi produktami?
Małgosia Minta – dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych
Hedonistka. Tropicielka prawdziwych smaków. Publikuje na łamach „Wysokich Obcasów”, a także magazynu „Usta”, „Label Magazine i innych. Współautorka książki „Apetyt na Polskę” (2015), autorka książki „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą” (2016). Konsultantka i ekspertka kulinarna, specjalistka ds. trendów kulinarnych, inicjatorka pierwszej polskiej konferencji bloggerów kulinarnych Food Blogger Fest. W jedzeniu najbardziej intrygują ją ludzie, którzy za nim stoją – szefowe i szefowie kuchni, autorzy, producenci, hodowcy – którzy robią dobre rzeczy dobrze.
Warto zajrzeć
- Blog Małgosi Minty MINTA EATS
- „Trendy kulinarne na 2021 rok” artykuł Małgosi Minty w Voque