04 stycznia 2022
Co będziemy pić czyli winne trendy na 2022. Gość Tomasz Prange-Barczyński
Tradycyjny początek roku skłania nas do snucia planów i przewidywań na przyszłość. Co się będzie działo w danej branży lub obszarze aktywności społecznej. Ponieważ w Radiu Kulinarnym zajmujemy się tematyką winną dla każdego namówiliśmy do takiego przewidywania i „wróżenia z osadów pet-natów” – do rozmowy o przyszłości znanego dziennikarza i krytyka winiarskiego Tomasza Prange-Barczyńskiego.

W tym odcinku rozmawiamy o winnych trendach na rok 2022:
- Szampan czy naturalny bełcik
- Czym są dla naszego gościa winne trendy
- Co nasz gość przewiduje jeśli chodzi o zachowania konsumentów w 2022
- Co będziemy pić w tym roku – jakie wina
- Czy będziemy łączyć dobre brunello z kubka z comfort foodem na stojąco
- Jakie kierunki enoturystyczne mogą być modne w 2022 – jeśli oczywiście będzie można wrócić do podróżowania. Co może być nowym hitem
- Jak w tym wszystkim odnajduje się Polska i nasze rodzime trendy winne.

Tomasz Prange -Barczyński, dziennikarz i krytyk winiarski, redaktor naczelny magazynu „Ferment. Pismo o winie. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych „PIN do wina”, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tematyce alkoholowej. Najwięcej czasu spędza w winnicach Włoch, Europy Środkowej i Niemiec. Najchętniej zwiedzałby je na rowerze.
Warto zajrzeć
- Winicjatywa Portal o winie