fbpx

26 lutego 2023

Bookcast – Ucztujemy na Wawelu. Gość: Bartek Kieżun Krakowski Makaroniarz

W tym podcaście ucztujemy i radujemy się, współcześnie mówiąc imprezujemy, próbujemy, degustujemy, pijemy, wylizujemy talerze i opróżniamy kieliszki do dna. Robimy to w towarzystwie Bartka Kieżuna, który ostatnie dwa lata spędził w towarzystwie znanych krakowskich, historycznych osobistości, głów koronowanych i nie tylko, często w miejscach niedostępnych publicznie, intensywnie gotując i zaglądając do ich kuchni lub w ich talerze.

Bartek Kieżun & ekipa Radia Kulinarnego

Co z tego wynikło: „Uczta na Wawelu” – książka nie tylko kulinarna, wciągająca niczym aromatyczny rosół czy kieliszek świetnego węgrzyna.

W odcinku pytamy:

  • Czy Kazimierz Wielki był specem od eventów kulinarnych
  • Czy Henryk Walezy był największym imprezowiczem na Wawelu i kto gonił go na golasa
  • Kto w wawelskiej historii był największym sybarytą
  • Czy Bona Sforza to idealna kandydatka na celebrytkę i bohaterkę okładki tabloidu
  • Co wiemy o kucharzach wawelskich
  • Jak zorganizowana była kuchnia na Wawelu
  • Jak wyglądała przez wieki karta alkoholi na Wawelu
  • Czy uczty na Wzgórzu Wawelskim były „mocno zakrapiane”
  • Które z pięknych przedmiotów opisanych w książce niosą ze sobą jakąś tajemnicę
  • Jakim kluczem posługiwał się Bartek przy doborze przepisów kulinarnych
  • Dlaczego Bartek zawija szczupaka w sosie szafranowym w arrasy a zbroję królewską nadziewa marcepanem

Zapraszamy na Ucztę na Wawelu!

qrf

„Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna” Bartek Kieżun

Wydawnictwo Zamku Królewskiego na Wawelu

„Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje  przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki. Autor nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.” – źródło: Zamek Królewski na Wawelu

Książka do kupienia tutaj

Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz

Dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Autor bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych: Italia do zjedzenia, Ateny do zjedzenia, Stambuł do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia, Hiszpania do zjedzenia.

Bartek Kieżun fot. Maja Dutkiewicz

Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.

Podcast do posłuchania również na Spotify

a także w Apple i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj

Posłuchajcie również innych rozmów z Bartkiem Kieżunem w Radiu Kulinarnym

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego