26 lutego 2023
Bookcast – Ucztujemy na Wawelu. Gość: Bartek Kieżun Krakowski Makaroniarz
W tym podcaście ucztujemy i radujemy się, współcześnie mówiąc imprezujemy, próbujemy, degustujemy, pijemy, wylizujemy talerze i opróżniamy kieliszki do dna. Robimy to w towarzystwie Bartka Kieżuna, który ostatnie dwa lata spędził w towarzystwie znanych krakowskich, historycznych osobistości, głów koronowanych i nie tylko, często w miejscach niedostępnych publicznie, intensywnie gotując i zaglądając do ich kuchni lub w ich talerze.

Co z tego wynikło: „Uczta na Wawelu” – książka nie tylko kulinarna, wciągająca niczym aromatyczny rosół czy kieliszek świetnego węgrzyna.
W odcinku pytamy:
- Czy Kazimierz Wielki był specem od eventów kulinarnych
- Czy Henryk Walezy był największym imprezowiczem na Wawelu i kto gonił go na golasa
- Kto w wawelskiej historii był największym sybarytą
- Czy Bona Sforza to idealna kandydatka na celebrytkę i bohaterkę okładki tabloidu
- Co wiemy o kucharzach wawelskich
- Jak zorganizowana była kuchnia na Wawelu
- Jak wyglądała przez wieki karta alkoholi na Wawelu
- Czy uczty na Wzgórzu Wawelskim były „mocno zakrapiane”
- Które z pięknych przedmiotów opisanych w książce niosą ze sobą jakąś tajemnicę
- Jakim kluczem posługiwał się Bartek przy doborze przepisów kulinarnych
- Dlaczego Bartek zawija szczupaka w sosie szafranowym w arrasy a zbroję królewską nadziewa marcepanem
Zapraszamy na Ucztę na Wawelu!

„Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna” Bartek Kieżun
Wydawnictwo Zamku Królewskiego na Wawelu
„Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki. Autor nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.” – źródło: Zamek Królewski na Wawelu
Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz
Dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Autor bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych: Italia do zjedzenia, Ateny do zjedzenia, Stambuł do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia, Hiszpania do zjedzenia.

Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.
Podcast do posłuchania również na Spotify
a także w Apple i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj