fbpx

19 września 2022

Bocuse d’Or – zmierz się z najlepszymi w kulinarnych igrzyskach świata. Gość Jacek Krawczyk – Prezes Bocuse d’Or Poland

Bocuse d’Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie nazwany na cześć wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse’a. Konkurs odbywa się co dwa lata z finałem w ciągu dwóch dni stycznia w Lyonie we Francji. To wydarzenie jest często określane jest jako gastronomiczny odpowiednik igrzysk olimpijskich lub mistrzostw świata kucharzy. Przy okazji Bocuse d’Or Poland On Tour – cyklu kolacji degustacyjnych z udziałem polskich szefów kuchni związanych z konkursem rozmawialiśmy w Krakowie w restauracji Biała Róża z Jackiem Krawczykiem – Prezesem Zarządu Bocuse d’Or Poland.

W tym odcinku:

  • Dlaczego konkurs Bocuse d’Or jest jedyny w swoim rodzaju
  • Czy ten konkurs wyznacza nowe trendy w światowej gastronomii
  • Jak na tle innych krajów wypada w konkursie polska ekipa szefów
  • Skąd się biorą pomysły kulinarne szefów na dania konkursowe
  • Czy polscy szefowie kuchni znają się na winie, alkoholach i pairingu.
  • Jak przebiegają przygotowania w nowej edycji konkursu 2023
  • W jakim stanie znajduje polska gastronomia

W Krakowie w gościnnych progach restauracji Biała Róża w ramach Bocuse d’Or On Tour 5 – daniową kolację degustacyjną przygotowali:

  • Łukasz Cichy – brązowy medalista polskiej selekcji 2021 z przyjaciółmi – szefami kuchni: 
  • Adam Chrząstowski- Head Chef Academy Bocuse d’Or Poland,
  • Marcin Sołtys – Filipa 18 Food Wine Art
  • Grzegorzem Ficem Restauracji Albertina

Menu kolacji Bocuse d’Or

  • Amuse-bouche – Łosoś MOWI Supreme wędzony, wasabi, ziemniak, por, kawior ze ślimaka – Łukasz Cichy
  • Comber z jelenia, popiół, mus ziemniaczany, cebula pieczona – Marcin Sołtys
  • Cynaderki z królika, biała czekolada, piernik toruński – Adam Chrząstowski
  • Cappuccino z selera, słonecznik, jabłko, sok z buraka – Marcin Sołtys
  • Łosoś MOWI Supreme, kiszone liście dębu, dynia, burak, aronia – Łukasz Cichy
  • Mirabelka, ptyś, morele, pistacja – Grzegorz Fic

Odcinek do posłuchania również na Spotify

a także w Apple i Google Podcast oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego