fbpx

09 września 2022

Radio Kulinarne poleca: Bądź najlepszy! – zawody sommelierskie 2022

Radio Kulinarne wspiera rozwój polskie sommelierki i sommelierów:

W tym roku regionalne zawody sommelierskie, odbędą się, aż w trzech miastach: Katowicach, Gdańsku i Szczecinie. Każde Grand Prix przybierze odmienną formę, dlatego organizatorzy zapraszają zawodników do wystartowania we wszystkich zawodach. Da to możliwość sprawdzenia swoich umiejętności w formule blind tastingu, food & wine pairing i final, czyli regularnych zawodach sommelierskich.

Grand Prix Blind Tasting – 18 września

Zapraszamy publiczność na Finał Grand Prix Blind Tasting, który odbędzie się w Hotelu Mercure Gdansk Stare Miasto 18 września o godzinie 18:00.

Prosimy o publiczność rejestrację pod poniższym linkiem:https://docs.google.com/…/1w8H7mAFD1f6wEVBbm01Z…/edit…

Tuż przed finałem, w godzinach 16:45-17:45 odbędzie się degustacja Walk Around otwarta dla wszystkich! Link do zapisów na degustację:https://docs.google.com/…/1KgPBS8q2IPusRd…/edit

A jeśli jest jeszcze zawodnik, który zapomniał zgłosić swoje uczestnictwo prosimy o wypełnienie poniższego formularza:https://docs.google.com/…/1Vp1yCP8kRI5mEM4j0bKkNXL…/edit Serdecznie zapraszamy!!

Przypominamy, że partnerem głównym wszystkich Grand Prix jest organizacja WINA Z TEJO

Grand Prix Food & Wine w Katowicach rozstrzygnięte

Zwycięzcą pierwszego Gran Prix Food & Wine w Katowicach został Łukasz Górski z restauracji Butchery and Wine w Warszawie. Drugie miejsce w konkursie zajął Bartek Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, na trzecim miejscu znalazł się Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co w Warszawie. W konkursie organizowanym 4 września 2022 r. przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w hotelu Mercure Katowice Centrum wzięło udział ośmiu zawodników.

Po eliminacyjnym teście teoretycznym sommelierzy mieli za zadanie opisać dane wino (w tym przypadku Spiesheimer Spätburgunder 2018 Trocken – Weingut Becker) w degustacji w ciemno, ułożyć 3-daniowe menu do określonej butelki (był nią Schneider Rosé Feinherb Georg Albrecht Schneider 2020) oraz dobrać napoje do zaproponowanego lokalnego menu, w którym znalazły się szałot śląski, królik duszony ze śliwkami, rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą oraz kołocz. Na koniec do eklera z fois gras i czereśniami otrzymali Gewurztraminer Artur Metz Michel Léon 2021 i mieli za zadanie uzasadnić, czy to dobre połączenie kulinarne.

W czasie finałowej kolacji trójka finalistów dobierała po jednym winie do każdego z trzech dań, a trafność wyboru oceniali goście, którzy dostali karty do głosowania. Dania przygotowane przez szefa kuchni, Dariusza Paździerę, były szczególnym wzywaniem dla sommelierów ze względu na złożoność smaków i struktury. Na stoły gości trafiły kolejno: jako przystawka wędzony pstrąg z kompresowanym jabłkiem, kalarepą i wasabi, jako danie główne zaserwowano sarnę z puree z fasoli, burakiem, demi glace z czarną porzeczką, a na deser podano brownies z ganache earl grey, orzechami i lodami z buraka.

Partnerami konkursu byli Wina z Tejo (partner główny, fundujący nagrodę dla zwycięzcy) oraz Bodegas Ximenes Spinola, Wineland, Winnica Turnau i Piwnice Półtorak. Wsparcie techniczne zapewnił Vestofrost.

W terminie 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą również o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego