fbpx

10 stycznia 2022

50 Shades of Georgian Wine. Episode: Rkatsiteli. Gość Wojciech Bosak

W naszym podcaście zabieramy Was często w wirtualne podróże do różnych winiarskich zakątków świata – od winnic polskich, przez niemieckie i francuskie aż do Kalifornii. Lubimy też podróżować do kolebki światowego winiarstwa do Gruzji. Już kilka razy tam zaglądaliśmy. 8 tysięcy lat historii wina robi wrażenie. No i te wina bursztynowe robione w tradycyjnych naczyniach – tak samo od setek lat – w qvevri. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Zwłaszcza w towarzystwie gruzińskiego jedzenia.

Postanowiliśmy dalej przybliżać Wam ten winiarski kraj. Pokazywać jego różne oblicza i odcienie. Przy okazji degustując wina z małych, rodzinnych winnic i opowiadając o tej fantastycznej kulturze winiarskiej. Nie zapominając jaki miała i ma wpływ na współczesne winiarstwo na świecie.

O Rkatsiteli opowiada Wojciech Bosak – dziennikarz winiarski, znawca historii wina, a także kultury i win gruzińskich (winologia.pl)

W tym podcaście:

  • Co to jest rkatsiteli
  • Jakie znaczenie dla gruzińskiego winiarstwa ma ta odmiana
  • Gdzie się ją uprawia w Gruzji
  • Czy to tylko odmiana typowo gruzińska czy występuje jeszcze gdzieś na świecie
  • Jak jest jej historia
  • Jakie wina Gruzini robią z tej odmiany winorośli
  • A jaki rodzaj wina wychodzi najlepiej
  • Jak smakuje wino z rkatsiteli
  • Gdzie Wojtek pił najlepsze rkatsiteli
  • Skąd przywiózł najlepsze wspomnienie winiarskie związane z rkatsiteli

Podcast o Rkatsiteli do posłuchania również na Spotify

a także na Google Podcats i Apple Podcats

Podcast do bezpośredniego pobrania tutaj

Posłuchajcie również naszych wcześniejszych odcinków o winie gruzińskim

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego