11 czerwca 2020
Winnica Wieliczka. Z szacunkiem dla natury. Goście Agnieszka Wyrobek-Rousseau i Piotr Jaskóła
Biodynamiczni radykałowie, romantyczni fundamentaliści. Poza tym twardo stoją na swojej ziemi, której każdy kawałek uzdrowili po latach rabunkowej gospodarki prowadzonej przez PGR.
Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła od 8 lat lat prowadzą gospodarstwo w Pawlikowicach, zaledwie 3.5 kilometra od słynnej Kopalni Soli w Wieliczce. 12 hektarowe gospodarstwo jest prowadzone w sposób biodynamiczny, a perłą w koronie jest ich winnica.
Są pionierami uprawy biodynamicznej w Polsce. Rok po roku udowadniają, że zaopiekowana w zgodzie z naturą ziemia, daje dobre plony bez chemii. Ich pomocnikami są rośliny, owady, drobne zwierzęta, bakterie a także umiejętność wykorzystywania kalendarza biodynamicznego.
Gospodarstwo Agnieszki i Piotra jest przykładem na to, że nie wszystko stracone, że ziemia jeśli tylko damy jej szansę, oczyści się. Jak oni to robią? Możecie zapytać sami, odwiedzając ich przez cały rok w winnicy i winiarni, degustując tworzone przez nich wina i cydry.
Zanim tam pojedziecie posłuchajcie naszego podcastu, który nagraliśmy z Agnieszką i Piotrem w ich winnicy.

Przydatne linki
- Strona Winnicy Wieliczki
- Strona wydarzenia Każdy ma swojego Bzika – Dni Otwarte w Winnicy Wieliczka
- Strona Afisz Enoturystyczny – Wyjedź do polskiej winnicy
Informacje enoturystyczne
- Degustacja win i cydrów połączona ze zwiedzaniem winnicy i winiarni (program „Podróż w przeszłość”, „Odkrywanie polskiego wina”,” Wielickie smaki z białym i czerwonym”
- Możliwość zorganizowania własnego wydarzenia w winnicy
Nasze rekomendacje – ulubione wina z Winnicy Wieliczka:

- Riesling 2018 Szumiące – delikatnie musujące, dojrzewało w zbiorniku pod ciśnieniem, aromaty cytrusów (limonki), zielonych jabłek, trochę brzoskwini i lipy; odświeżające z bardzo dobrą kwasowością. Zostało raptem kilkaset butelek. Zdobywać i pić od razu!
- Jantar 2019 – wino bursztynowe, zrobione głównie z rieslinga i pozostałych odmian po winobraniu, macerowane 5 miesięcy na skórkach (część wina była zrobiona w ceramicznej amforze), fermentowane na dzikich drożdżach; intensywnie owocowe, delikatnie mirabelkowe, korzenne , herbaciane z delikatnymi taninami; świetne na początek dla każdego kto jeszcze nie próbował win pomarańczowych (bursztynowych)
- Cuvee Regis 2019 – czerwone wytrawne, zrobione z dwóch klasycznych odmian – merlota i pinot noir, w ustach intensywnie owocowe z aromatem bardzo dojrzałych czereśni, jeżyn, leśnych owoców i czarnych porzeczek z dodatkiem kakao; świetne do picia solo a z jedzeniem w parze z pasztetem, serem dojrzewającym, pizzą quattro formaggi,czy wołowiną. Nasze ulubione codzienne.
- Pinot Noir 2018 – czerwone wytrawne, klasowe, delikatne w wydaniu Wieliczki z intensywnymi aromatami czerwonych owoców, wiśni i poziomek z odrobiną białego pieprzu; dla nas klasowe; dla kochających pinoty propozycja obowiązkowa na rok 2020;
- Bzik – półwytrawny cydr z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Do jego wytworzenia Agnieszka i Piotr użyli starych odmian jabłek – przede wszystkim antonówki i kronselki pochodzących z 80 letniego sadu. Tajemnicą aromatu i smaku Bzika są użyte w czasie fermentacji kwiaty czarnego bzu. Bucha ! Bzik jest inspirowany tradycją starych XIX wiecznych polskich jabłeczników. Świetnie chłodzi w upalne dni, a bardzo dobrze poprawia humor w te pochmurne. Idealny na pikniki i na spotkanie w ogrodzie..

Odcinek polecany przez Najlepsze Polskie Podcasty. ”
Podcast: Radio Kulinarne
Odcinek: Winnica Wieliczka. Z szacunkiem dla natury
Kategoria: Wino, ekologia
Słuchałeś reportaży Trójki? Takich, gdzie słychać dźwięki otoczenia, wiatr, ptaki, ruch uliczny? To ten podcast jest właśnie taki, jak te audycje. Słychać ptaki, stukające się kieliszki i śmiech. Słuchając, widziałem oczami wyobraźni winnicę, bażanty i sad. Wzruszyłem się warsztatami dla dzieci, które smakują prawdziwych soków z jabłek. Zaciekawiłem się kiszonymi rydzami i winem o zapachu czereśni i pieprzu. Bardzo mi się to podobało.
Wojtek