12 czerwca 2024
Słowenia – urok oryginału
To wymarzone miejsce dla ludzi, którzy lubią łączyć podróże winiarskie z turystyką kulinarną i zaglądaniem w niezwykłe miejsca. Kraj mały (ma tylko dwa miliony mieszkańców), ale niezwykle różnorodny jeśli chodzi o krajobrazy i winiarską tradycję. Co jest szczególnie godne uwagi? Sprawdziliśmy to podczas dziennikarskiego wine tripu do Słowenii.
Wino w Słowenii jest niewątpliwie napojem narodowym. Oficjalne jego spożycie w roku rynkowym 2021/2022 wynosiło około 33 l na obywatela, ale trzeba dodać do tego jeszcze 30% rynku win domowych, a to daje w sumie aż 43 l na głowę. Do tego wychwalający wino hymn narodowy Zdravjica (Toast) i długa lista endemicznych odmian winorośli, przywracanych po latach zapomnienia. Wiele znanych win popularność zawdzięcza właśnie tym winiarzom, którzy największego kapitału Słowenii upatrują w odkurzaniu tradycji. Te działania przynoszą już konkretne wyniki, ponieważ niektóre zapomniane, niechciane i traktowane z politowaniem odmiany winorośli wracają na salony, zaczynają być cenione zarówno w Słowenii, jak i innych krajach.
Opowiadamy wam w tym odcinku o cvičku i žametovce – o winie i o odmianie, które Słoweńcy odczarowali. Zabieramy więc was do mikroregionu Dolenjska, który wraz z Belą krajiną i Bizeljskiem-Sremičem tworzą region winiarski Posavje, położony wzdłuż granicy z Chorwacją. Najcieplejszym mikroregionem Posavja jest Bela krajina, tylko nieco chłodniejsza od Primorskiej nad Adriatykiem, z kolei sąsiednia Dolenjska to najzimniejszy mikroregion winiarski w całej Słowenii.
W tym odcinku opowiadamy wam o:
- kwintesencji winiarstwa słoweńskiego i znaku rozpoznawczym Dolenjskiej czyli o cvičku
- narodowej ikonie winiarskiej – czerwonej odmianie winorosli czyli o žametnej črninie
- o Starej winorośli wpisanej do Księgi Rekordów Guinnessa i jej opiekunie
- historii rodziny winiarskiej Frelih i jej wkładzie w rozwój win musujących w Dolenjskiej i formalną rejestrację cvička
- polecanych przez nas producentach wina cviček
Wizytę winiarską w Słowenii i degustacje win w winnicach odbyliśmy na zaproszenie Słoweńskiej Organizacji Turystycznej przy współpracy Damiana Buraczewskiego – propagatora win słoweńskich, autora bloga www.slovvine.com
Relacja z naszego dziennikarskiego tripu wraz ze zdjęciami i winiarskim słownikiem słoweńskim autorstwa Damiana Buraczewskiego jest również do przeczytania w wiosennym – 8 numerze Trybuszona, który jest cały czas dostępny na rynku. W tym numerze przeczytacie również artykuł Damiana o Dolinie Wipawy – o bardzo ciekawym subregionie Primorskiej- zachodniego regionu winiarskiego, mieszance kultury słowiańskiej , austriackiej i włoskiej wraz z polecaniami 6 winiarni na medal, regionalnymi hitami turystycznymi i kulinarnymi poleceniami.
A poza tym prezentacja winiarni Klet Krsko – o największej w Posavju spółdzielni winiarskiej i największej piwnicy wina cviček oraz winiarni Klet Brda – również spółdzielni winiarskiej położonej w zachodniej części Słowenii w połowie drogi między Alpami a Morzem Adriatyckim.
Dla tych którzy dowiedzieć się więcej o tym kraju w dziale Akademia Wina- Słowenia w pigułce autorstwa Karoliny Rudaś – Kiwiorskiej.
Tradycją Trybuszona są również Panele degustacje – jeśli chcecie poznać wynik – ocenę win słoweńskich dostępnych w Polsce – zarówno białych i czerwonych zajrzyjcie koniecznie do tego numeru Trybuszona.
Stara Trta czyli Stara winorośl w Mariborze
To żywy pomnik słoweńskiego winiarstwa. To ponad 400-letnia winorośl odmiany žametovka (znanej również jako žametna črnina, modra kavčina i kolner blauer) rosnąca w starej części Mariboru.
Przetrwała burze, pożary, wojny i nadal owocuje. Została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Pierwsze zorganizowane zbiory zostały przeprowadzone w formie eventu w roku 1987 roku i od tamtej pory jest to jeden z głównych punktów obchodów Święta Dzielnicy (Festival Lent).
Gotowe wino jest rozlewane do buteleczek o pojemności 250 ml, zaprojektowanych przez artystę Oskara Kogoja.
O wieku tej historycznej winorośli świadczą jej wizerunki na obrazach Mariboru z 1657 i 1687 roku, znajdujące się w Styryjskim Muzeum
Prowincji w Grazu. Winorośl została przedstawiona na tych obrazach na tle budynku wzniesionego w XVI wieku przy ulicy Vojašniška 8 w Mariborze, tuż nad rzeką Drawą. Aktualnie ten budynek, zwany Domem Starej Winorośli (Hiša Stare trte), pełni funkcję winoteki i centrum winiarskiego. Opiekunem tej Stara Trty jest Stanislaw Kocutar – który traktuje to zajęcie jako misję i mając poczucie wielkiej odpowiedzialności.
Koniecznie musicie tam zajrzeć podczas wizyty w Mariborze. Tutaj więcej szczegółów
- https://www.visitmaribor.si/en/what-to-do/wine-and-culinary/old-vine-house/
- https://www.slovenia.info/en/places-to-go/attractions/world-s-oldest-vine
Najbardziej podobały nam wina cviček od:
- Frelih Cviček Od Fare,
- Colnar Cviček,
- Albiana Cviček
- oraz ten od największego producenta tego rodzaju wina – Klet Krško.
Zapraszamy do galerii foto:
Veronika Frelih – Winnica Frelih Klet Krško Klet Krško Albiana Cviček