fbpx

05 września 2024

Posmakuj Hiszpanię! Taste Spain Poland – zapraszamy na imprezę branżową.

Taste Spain Polonia, wcześniej znane jako Varsovino, to coroczne spotkanie hiszpańskich producentów z polskimi importerami, dystrybutorami, sommelierami, restauratorami i przedstawicielami mediów branżowych, którzy zapraszają do odkrywania hiszpańskich smaków i nawiązania nowych kontaktów handlowych.

Podczas wydarzenia 29 hiszpańskich firm poszukujących polskich partnerów zaoferuje gościom do degustacji swoje produkty delikatesowe: wina i likier, jamón ibérico, wędliny, sery oraz słodycze.

Degustacji walk around towarzyszyć będą dwie Masterklasy: degustacja komentowana oliwy z oliwek, którą poprowadzi Monika Solińska, jedyna polska certyfikowana sommelierka oliwy oraz warsztaty profesjonalnego krojenia szynki prowadzone przez gościa specjalnego, maestro jamonero Jesus Manuel García.    

Wydarzenie odbędzie się we wtorek 24 września 2024 w Muzeum Geologicznym w Warszawie w godzinach 12:00-18:00.

Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii w Warszawie we współpracy z hiszpańskim instytutem handlu zagranicznego ICEX oraz agencją Taste it All.

Patron medialny wydarzenia

Szczegóły oraz bieżąca komunikacji prowadzone są w Wydarzeniu na Facebooku https://www.facebook.com/share/fbzH6D3niTtGCEST/
Katalog wystawców oraz link rejestracyjny na Taste Spain pod adresem https://www.tasteitall.pl/kalendarzimprez/taste-spain-2024,p29529133

Plan Degustacji:

  • 12.00 -18.00 Wystawa ogólna
  • 12.30 – 14.00 Degustacja hiszpańskiej oliwy z oliwek, którą poprowadzi Monika Solińska, pierwsza i jedyna w Polsce sommelierka oliwna certyfikowana przez nowojorski “Olive Oil Times” i International Culinary Center w Londynie. Monika Solińska, obok dzielenia się wiedzą podczas wykładów i warsztatów, prowadzi sklep z ekskluzywnymi oliwami z całego świata EVOO Premium.
  • 15.00-16.30 Warsztaty profesjonalnego  krojenia szynki iberyjskiej, które poprowadzi gość specjalny Jesús Manuel García posiadający tytuł mistrza  cortador de jamon, rekomendowany  przez  ASICI – hiszpańskie zrzeszenie producentów wieprzowiny iberyjskiej. Jesús M. García posiada ponad dwudziestoletnie doświadczenie w swoim fachu. To szczególne zainteresowanie i pasję odziedziczył po swoim ojcu, dzięki któremu pierwsze” kroki” a właściwie cięcia dokonywał już w wieku 8 lat. Podczas warsztatów  Jesús M. García wyjawi tajniki umiejętnego krojenia szynki. Technika stosowana przez hiszpańskich mistrzów polega na krojeniu pod odpowiednim kątem jak najcieńszych plastrów  co pozwala na uwolnienie i podkreślenie wyjątkowych walorów szynki. Przy mistrzowskim cięciu, plaster szynki jest odpowiednio cienki, a przerosty tłuszczu dodatkowo zmiękczają teksturę mięsa, roztapiając się na podniebieniu.

Ważna informacja dotycząca rejestracji udziału w wydarzeniu:

Taste Spain to profesjonalne wydarzenie dedykowane firmom związanym z importem i dystrybucją żywności i napojów alkoholowych oraz branży HoReCa. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja online, do której zapraszamy wyłącznie osoby zawodowo zajmujące się winem i gastronomią oraz media branżowe. Po weryfikacji zarejestrowanych gości organizator będzie wysyłać emailowe potwierdzenia uczestnictwa niezbędne do udziału w degustacji. Weryfikacje otrzymają rejestracje zawierające dane reprezentowanej firmy, prosimy zatem o podawanie firmowych adresów email. *Szczegółowe instrukcje na dole strony – warto przeczytać aby skrócić czas poświęcony na rejestrację.

Lista wystawców:

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego