fbpx

10 października 2021

Może obiad w Rzymie?

Andreas Viestad. Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku

Przekład Małgorzata Rost

Wydawnictwo Znak Koncept 2021

Dla Włocha makaron jest potwierdzeniem, że wszystko jest w porządku i że jest Włochem. W jakim innym kraju tak prężnie działa instytucja, która broni włoskości potraw? Accademia Italiana della Cucina dba o autentyczność włoskiej kuchni i wskazuje palcem tych, którzy od tradycji próbują odejść. Autor, norweski dziennikarz, też jest fanem autentycznej kuchni włoskiej, a jego ulubiona potrawa to carbonara serwowana w rzymskiej restauracji La Carbonara. Siada przy stole, zamawia swój ulubiony makaron i opowiada historię świata z perspektywy talerza. Losy ludzkości dzieli na obszary związane ze składnikami potraw: chleb, antipasto, oliwa, sól, makaron, pieprz, wino, mięso, ogień, cytryna. Ta ostatnia podobno doprowadziła do rozkwitu mafii sycylijskiej, pszenica – spowodowała powstanie i upadek Cesarstwa Rzymskiego, przeciwko makaronowi występowali futuryści. I tylko wino potraktowane tu zostało nieco po macoszemu, dlatego może autor polskiego wina by się napił? Zapraszamy! Paulina Bandura

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.

Nigella Lawson

NOTA WYDAWCY

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

Książka do kupienia TUTAJ

O tej książce możecie posłuchać również w drugim bookcaście Radia Kulinarnego

Jakie inne książki polecamy w drugim bookcaście Radia Kulinarnego

WŁOCHY POŁUDNIOWE. Adamczewski. Bardel. Boruta. Gąsiorek. Giebuta. Gogoliński. Kieżun. Korn-Suchocka. Poremba. Romanowska. Wis. Wojnarowska

Wydawnictwo Czas Wina

Podcastu o książkach możecie słuchać również w aplikacji SPOTIFY

a także w Apple Podcats i Google Podcasts oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.

WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj.

Posłuchajcie również podcastu kryminalnego zrealizowanego na podstawie książki Michała Bardela Zbrodnia i Wina

Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:

  • polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
  • rozmowy z autorami
  • zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego