01 października 2025
Historyczny sukces polskich serowarów farmerskich we Francji – MEDIA

Polscy serowarzy farmerscy zdobyli 11 medali na jednym z najważniejszych konkursów serowarskich na świecie – MONDIAL DU FROMAGE odbywającym się w Tours. To debiut polskich serowarów na tak prestiżowej imprezie. Do konkursu zostało zgłoszonych 1800 serów z 40 krajów, w tym 40 z Polski. Sery oceniało 300 sędziów – specjalistów serowarskich z całego świata – m.in. Francji, Włoch, Hiszpanii, Brazylii, Japonii, a także z Polski.
Oto lista polskich laureatów
- Medal złoty: AhSer Serowarnia (Namysłów – woj. opolskie) i Wańczykówka (Krzeszów – woj. dolnośląskie)
- Medal srebrny: Fan-Agri (Staniszcze Wielkie – woj. opolskie)
- Medal brązowy: Kub – sery owcze (Kościelna – woj. wielkopolskie), Manufaktura Nowaka (Wilkowice – woj. wielkopolskie), Serowarnia Mera Vallis x 2 (Chodzież – woj. wielkopolskie), Serowarnia Golęczewo (Golęczewo – woj. wielkopolskie), Dom na Wzgórzu. Sery Sudeckie (Grudno – woj. dolnośląskie), Wańczykówka (Krzeszów- woj. dolnośląskie) i Bacówka na Hali Majerz (Czorsztyn – woj. małopolskie)
Zaproszenie do jury serowarskiego skierowane przez organizatorów tego prestiżowego konkursu dla: Bartosza Wilczyńskiego – Promotora Kulinarnego, eksperta serowarskiego, doradcy, dziennikarza kulinarnego pracującego od lat na rzecz polskich serowarów i Michała Jaremkiewicza – doświadczonego serowara, członka Międzynarodowej Gildii Serowarów, to również ogromny zaszczyt i wyróżnienie dla polskiego serowarstwa farmerskiego.
„Udział polskich serowarów i zaproszenie dla polskich jurorów do udziału w tak prestiżowej imprezie to bardzo wiadomość dla całego środowiska polskich serowarów – mamy bardzo dobre sery, którymi się możemy pochwalić. Chcemy promować polskie serowarstwo nie tylko w Polsce, ale i zagranicą – to nasza misja i plan na przyszłość” – mówi Sylwester Wańczyk – Prezes Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NA SERIO, mistrz serowarski z Wańczykówki.
„To co jest największym atutem polskich serowarów farmerskich to dbałość o jakość mleka, rzemieślnicza produkcja serów, naturalność i szacunek dla tradycji. Mamy ogromny kapitał do wykorzystania w przyszłości. Dobra wiadomość jest taka, że polskie sery farmerskie zaczęli już doceniać polscy konsumenci i szefowie kuchni. Jest pewne, że obecność polskich serów i polskich sędziów na międzynarodowym konkursie, a także pierwsze medale to dopiero początek dobrej passy dla polskiego serowarstwa farmerskiego” – dodaje Bartosz Wilczyński Promotor Kulinarny,ekspert serowarski, juror i doradca polskich serowarów farmerskich
Udział polskich serowarów w wydarzeniu był możliwy dzięki wsparciu i zaangażowaniu Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego na Serio – organizacji non profit działającej na rzecz promocji polskiego serowarstwa farmerskiego. To wiodąca organizacja serowarska, która od lat wspiera rozwój polskich serowarów farmerskich, prowadzi specjalistyczne szkolenia i współpracuje z instytucjami publicznymi na rzecz polskiego serowarstwa farmerskiego

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/89288992/grillowane-figi-z-twarogiem-sosem-waniliowym-i-mieta




https://namyslow.naszemiasto.pl/tag/polskie-serowarstwo



