21 listopada 2021
Bookcast – Italia dla zielonych. Gościni Alicja Rokicka Wegan Nerd
Do wina w naszych podcastach polecamy zawsze dobre, lokalne jedzenie. Tym razem nie będzie inaczej. W naszych winiarsko-kulinarnych podróżach i poleceniach książkowych zabieramy Was do Włoch. To jest bardzo zielona podróż, a naszą przewodniczką jest jedna z najbardziej znanych blogerek wegańskich – Alicja Rokicka, szerzej znana jako Wegan Nerd. Zakochana we Włoszech po uszy. Ta miłość zaczęła się od włoskiej sztuki i architektury, a pięknie rozwija – jako wyjątkowe uczucie do kuchni włoskiej. Roślinnej, oczywiście.
Pretekstem do naszej radiowej podróży jest najnowsza książka Alicji pt. „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska”. Zapraszamy do słonecznej Italii.

Tradycyjna, lokalna kuchnia Italii to w dużej mierze kuchnia wegetariańska i wegańska. Dojrzałe w południowym słońcu warzywa i owoce, produkty mączne i rośliny strączkowe, no i oliwa – między innymi składają się na tradycyjne lokalne smaki.
Układamy razem z Alicją Rokicką idealny włoskie śniadanie, obiad i kolację, serwując aperitivo i wino włoskie zielony co chwila przenosząc się wirtualnie z jednego włoskiego miasta do innego.
Zapraszamy do podróży z Alicją
fot. Alicja Rokicka
W podcaście w rozmowie z Alicją:
- Co zjemy na dobry początek dnia z Alicją
- Czas na zakupy! Gdzie włoski weganin kupuje składniki na obiad?
- Co warto wiedzieć o włoskim aperitivo czyli co pije się we Włoszech, by zaostrzyć apetyt
- Czy to co możemy dostać na włoskim targowisku jest odzwierciedleniem tej znaczącej roli, jaką jedzenie ma w kulturze włoskiej
- Jaki makaron ma ochotę ugotować Alicja
- Czy Alicja poleca włoski street food
Alicja Rokicka – Wegen Nerd

Alicja tak sama pisze o sobie na blogu: „Na dietę wegetariańską 'przeszłam’ mając około 13 lat. . Już od tego czasu zaczęłam gotować samodzielnie, głównie dla siebie. Podjęłam wyzwanie. Nie tylko dlatego, że chciałam udowodnić sobie i rodzinie, że najnormalniej w świecie to nie jest dla mnie problem, ale na 100% byłam pewna czego chcę, że za żadne skarby i przekupstwa nie zmienię decyzji i wartości, które zaczęły we mnie rozkwitać.
Od około 12 lat jestem na diecie wegańskiej i szybko stało się iż nie wyobrażam sobie innego stylu życia. Uwielbiam gazety o jedzeniu, uwielbiam programy o gotowaniu, godzinami siedzę na blogspocie czy pinterst i czytam blogi z całego świata.
Napisałabym, że kocham podróżować, ale kocham tylko Włochy i lubię tam wracać. Z wykształcenia jestem graficzką. Ukończyłam ASP w Krakowie ze specjalizacją film animowany i projektowanie książek. Farby, brudzenie rąk i rysowanie to zawsze była moja pasja i nigdy to się nie zmieni. No cóż, może sławną artystą już nie zostanę, ale nie mam czego żałować, no i przecież sporo życia przede mną!

Wegan Nerd to autorski blog Alicji Rokickiej – wegański, 100% roślinny, czyli taki w którym nie znajdziecie przepisów z mięsem, rybami, nabiałem w tym mleka i innych produktów odzwierzęcych. Kuchnia roślinna nie działa konwencjonalnie. Pełno w niej świeżych produktów, ciekawych połączeń, warzywa zamieniają się w pyszne desery, główne danie bywają wymyślne, ale i proste zawsze kolorowe i smaczne. Tutaj najważniejsze są chwasty, polskie bulwy, owoce i kwiaty. Staram się używać produktów lokalnych i sezonowych. Większość to przepisy autorskie, są też znalezione gdzieś tam, jak i znalezione, ale przerobione po mojemu. Alicja dodaje autorskie zdjęcia przyrządzonych potraw.
Blog Alicji i profil Alicji na instragramie
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska – najnowsza książka Alicji Rokickiej

Wydawnictwo Marginesy. Książkę kupicie tutaj

Podcastu z Alicją posłuchacie również na Spotify:
a także w Apple Podcasts i Google Podcats oraz w innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastów.
WERSJA DO POBRANIA – Podcast możesz też pobrać także bezpośrednio na swoje urządzenie (w formacie mp3) tutaj
Posłuchajcie również naszego ostatniego bookcastu
Co znajdziecie w naszych cyklicznych bookcastach:
- polecenia i recenzje książek kulinarnych i winiarskich
- rozmowy z autorami
- zaproszenia na wydarzenia kulturalne związane z winem i jedzeniem