17 listopada 2025

Polscy serowarzy z medalami na światowym konkursie sera!

Polscy serowarzy farmerscy zdobyli 10 medali na największym konkursie serowarskim na świecie – WORLD CHEESE AWARDS (13.11.2025). 37 edycja tego wydarzenia odbyła się po raz pierwszy w Szwajcarii w Bernie, tytułowanej na czas wydarzenia „Capital of Cheese – Stolica Sera”. Jury składające się z 265 sędziów oceniło 5244 sery z 46 krajów z 6 kontynentów.

Trwa dobra passa polskich serowarów farmerskich. Po sukcesie na jednym z najważniejszych konkursów serowarskich na świecie – Mondial du Fromage (wrzesień 2025), odbywającym się w Tours, polscy serowarzy farmerscy zdobyli na światowym konkursie kolejne 10 medali. Poszczególne sery otrzymują od sędziów określoną liczbę punktów, i na tej podstawie zostają  przyznane złote, srebrne i brązowe medale. W ocenie uwzględnia się najważniejsze elementy – wygląd, aromat i smak sera.

Oto lista polskich laureatów

Medale złote (3)

  • OSCYPEK – Bacówka na Hali Majerz (woj. małopolskie)
  • SIWY KAZIK – Serowarnia GOLĘCZEWO (woj. wielkopolskie)
  • SER HRABIEGO – Serowarnia SER DOBRY (woj. mazowieckie)

Medale srebrne (4)

  • KOZI GRZEBIET – Wańczykówka (woj. dolnośląskie)
  • KOZA GÓRSKA – Serowarnia Swoboda (woj. podkarpackie)
  • SER SPOD LADY – Gospodarstwo Rolne KozieŁawy (woj. kujawsko-pomorskie)
  • SER GOSPODARZA – Gospodarstwo Rolne KozieŁawy (woj. kujawsko-pomorskie)

Medale brązowe (3)

  • TWARÓG PAŁUCKI – Serowarnia Jasiurkowscy (woj. kujawsko-pomorskie)
  • BLU WAŃCZYK – Wańczykówka (woj. dolnośląskie)
  • OLD WAŃCZYK – Wańczykówka (woj. dolnośląskie)

Trzech polskich sędziów, aktywnych w konkursach międzynarodowych, w tym roku na World Cheese Awards reprezentował Jakub Maziarczyk. Był w gronie tych sędziów, którzy wybierali najlepszy ser świata. W tym roku tytuł World Champion Cheese otrzymał Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial (over 18 months) z Bergkäserei Vorderfultigen w Szwajcarii.

„Kolejne medale dla polskich serowarów przyznane na światowym konkursie to znak, że polskie serowarstwo farmerskie rozwija się w dobrym kierunku, a jakość polskich serów doceniają nie tylko polscy eksperci, ale również zagraniczni sędziowie. Obserwowałem ten światowy konkurs na miejscu i rozmawiałem z jurorami, którzy odkrywają polskie sery – są zaskoczeni ich wysoką jakością”- mówi Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny, ekspert serowarski, dziennikarz komentator na World Cheese Awards.  

„Dodatkowo zaproszenie do spotkania i wymiany doświadczeń z przedstawicielami organizacji z całego świata wspierających rozwój serowarstwa w poszczególnych krajach potwierdza fakt, że staliśmy się już na dobre częścią światowego serowarstwa farmerskiego” – dodaje Sylwester Wańczyk – Prezes Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NA SERIO, mistrz serowarski z Wańczykówki, obecny na World Cheese Awards 2025.

Galeria foto World Cheese Awards 2025

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego