31 października 2025

„Italia w kieliszku wina” – Marc Millon. Rozmowa z autorem książki

Witamy we włoskim, winiarskim odcinku podcastu. Naszym gościem jest Marc Millon, który od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Marc jest autorem książki „Italia w kieliszku wina”, która właśnie ukazała się w Polsce nakładem wydawnictwa bo.wiem.

Książka jest opowieścią o historii, polityce i kulturze Włoch z perspektywy stołu. Ile kosztował kieliszek winnego trunku w Pompejach w dniu wybuchu Wezuwiusza. Jakie wina pijali pierwsi papieże a ile tego napoju można było dziennie spożyć według reguły benedyktyńskiej. Które wino jako jedyne wymieniono z nazwy w „Boskiej Komedii” Dantego. To wszystko w książce „Italia w kieliszku wina”

Zapytaliśmy Marca w rozmowie m.in:

  • Skąd pomysł na książkę?
  • Jak zbierał informacje do książki – odpowiedzi na pytania np.: jakie wino pili Rzymianie przed bitwą z bratem Hannibala, ile kosztowało wino w Pompejach w dniu wybuchu Wezuwiusza i jakie wina pijali pierwsi papieże.
  • Jak dobierał wina do poszczególnych wydarzeń czy epok historycznych, które opisywał
  • Co dziś zostało z czasów starożytnych w winiarstwie a co się zmieniło
  • Czy wina produkowane starożytnymi metodami mogłyby nam w naszych czasach smakować
  • Czy „made in Italia” w winiarstwie i gastronomii to wciąż jeden z najwyższych znaków jakości

Marc Millon od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Jest autorem kilkunastu książek oraz felietonistą „Food & Travel Magazine”, ponadto certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.

Italia w kieliszku wina

Przewodnik nieoczywisty

  • Wydawnictwo bo.wiem
  • Seria: Seria ze Smakiem
  • Rok wydania: 2025
  • Data premiery: 2025.10.16

Historia Włoch, kieliszek po kielliszku (nota wydawcy)
Co łączy królewskie barolo, sycylijskie nero d’avola z ziem odbitych mafii i migdałowo-ziemiste chianti z toskańskich wzgórz? Włoskie wino to coś więcej niż napój – każda kropla jest zapisem sześciu tysięcy lat burzliwej przeszłości Półwyspu Apenińskiego.
Marc Millon prowadzi nas przez wielowarstwową opowieść z elegancją doświadczonego sommeliera i dociekliwością historyka. Ruszamy na wyprawę przez epoki i aromaty – od ziołowych win produkowanych metodami starożytnych Greków, przez przyklasztorne winnice benedyktynów, aż po wyrafinowane nuty zamknięte w butelkach leżakujących na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Odkrywamy uniwersum, w którym wino było świadkiem koronacji i rewolucji, służyło jako waluta w feudalnych umowach i narzędzie społecznych przemian. Opisy kolejnych gatunków win stają się okazją do niezwykłych spotkań – z królem Wiktorem Emanuelem II i jego sekretnymi kochankami, Dantem Alighieri na wygnaniu z dala od ukochanej Florencji czy feministkami, które zmieniły oblicze włoskiego winiarstwa.
Italia w kieliszku wina to nie tylko enologiczna skarbnica informacji, lecz także klucz do zrozumienia włoskiej polityki, kultury i tożsamości.


„Lubię dywagacje o świecie snute z perspektywy stołu. A Marc Millon zaprasza nas na włoską ucztę, na której serwuje się lokalne wino, sery, chleb i owoce. Biorą w niej udział starożytni filozofowie, królowie i zakonnicy, artyści i włoscy winiarze. Rozmawiają o sztuce, polityce i historii. Tematów do dyskusji – i dobrego włoskiego wina – przy tym stole nie zabraknie. Zapraszamy do wspólnego biesiadowania!”
Paulina Bandura, Radio Kulinarne


„Marc Millon przeszedł samego siebie. Fascynującą historię Włoch opowiada językiem wytrawnego reportażysty. Co rusz przenosi czytelnika w inne magiczne miejsce i znienacka wyciąga przy tym odpowiednio dobraną butelkę. Czytając tę książkę, odwiedzamy najważniejsze włoskie zabytki i raczymy się najlepszymi winami. To pozycja do czytania, słuchania i smakowania jednocześnie.”
Michał Bardel, kierownik Centrum Studiów nad Winem Uniwersytetu Civitas


Zainteresowani tematyką włoskich win nie znajdą lepszego przewodnika. To znakomita publikacja o dziejach Włoch oglądanych przez pryzmat lokalnych win, przedstawiona żywym językiem z akademicką erudycją i swadą bon vivanta, godna polecenia zarówno laikom, jak i koneserom.
Jessica B. Harris, pisarka i historyczka kulinarna”


„Marc Millon zabiera nas w przyprawiającą o zawrót głowy włoską eskapadę, podczas której częstuje faktami podanymi z odpowiednio dobranym winnym napojem i pokazuje, jak wino nadaje smak historii, a historia winu. Przygotujcie korkociągi!”
Tom Standage, autor Historii świata w sześciu szklankach

LINK do zakupów książki

Patron mediowy książki

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego