23 września 2025

Małe regiony winiarskie – zaproszenie na XVIII Konwent Polskich Winiarzy

Zapraszamy winiarzy na XVIII Konwent Polskich Winiarzy 21-23.11.2025 do Wrocławia! Tegorocznym hasłem przewodnim jest „Małe regiony winiarskie”

Program Konwentu: nauka, praktyka i inspirujące dyskusje

Trzydniowe spotkanie to intensywna dawka wiedzy i praktyki. Uczestnicy będą mieli dostęp do licznych wykładów, warsztatów i paneli dyskusyjnych prowadzonych przez cenionych ekspertów z Polski i zagranicy. To wyjątkowa okazja, aby posłuchać m.in. o:

  • budowaniu tożsamości małych regionów winiarskich,
  • innowacyjnych technikach produkcji (jak flotacja, użycie drożdży natywnych czy minimalizacja siarki),
  • historycznych odmianach winorośli,
  • aspektach prawnych i marketingowych związanych z branżą (m.in. etykiety, ślad węglowy),
  • masterclassach i degustacjach, w tym degustacji unikalnych win z regionów Corpinnat i Somló.

Wśród prelegentów pojawią się znane nazwiska, m.in. Mariusz Kapczyński, Maciej Nowicki, Iza Kamińska, a także eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu SWPS. Będzie też możliwość spotkania z dostawcami sprzętu i rozwiązań dla winiarstwa, a także wzięcia udziału w imprezie integracyjnej, sprzyjającej budowaniu relacji.

Program Konwentu

Piątek 21.11

  • 15.00-17.00 Rejestracja
  • 17.00-17.15 Powitanie gości
  • 17.15-19.15 Panel dyskusyjny: Jak budować tożsamość małych regionów winiarskich? Mariusz Kapczyński, Maciej Nowicki, Iza Kamińska, Jan Eggers, Adam Hesz
  • 20.00 Impreza integracyjna

Sobota 22.11

  • 9.30-10.00 Poranna kawa, speed dating
  • 10.00-11.00 Uroczyste otwarcie Konwentu
  • 11.10-11.40
    • Sala 1: Flotacja – jak minimalizować straty moszczu? Przedstawiciel TSN SP. z o.o./ Mateusz Grocholski, Dom Charbielin
    • Sala 2: Wino i jego światy (na przykładzie projektu strategii komunikacji win trzebnickich) Adrian Seliga/dr Paulina Woźniak Uniwersytet SWPS
    • Sala 3: Masterclass i degustacja: Corpinnat – winna schizma, prowadząca Iza Kamińska, Dzikie Drożdże
  • 11.50-12.20
    • Sala 1: Stary pień, nowa odmiana. Jak szczepić skutecznie? Marek Janosz/ Michał Kmita, Winnica Jerzmanice
    • Sala 2: Techniczne aspekty etykiety. Co musi znaleźć się na etykiecie i jak ją przygotować? Bartek Zdzieniecki, Profi Label/ Maciej Kisiel, Mamy To
    • Sala 3: Twoje laboratorium – UPWr jako Twój partner w analizie wina, dr. inż. Joanna Chmielewska UPWr
  • 12.20-13.20 Przerwa kawowa, speed dating
  • 13.20-13.50
    • Sala 1: Minimalizacja siarki w winie, Ing. Katarina Savkova, Wine Technology
    • Sala 2: Obliczanie śladu węglowego w winiarni, Dr Magdalena Wróbel Jędrzejewska, IBPRS
    • Sala 3: Masterclass i degustacja: Somló – Dawid a jednak goliat, prowadzący Bartosz Makles, Wina Wulkaniczne
  • 14.00-14.30
    • Sala 1: Zaginione aromaty. Raport z badań nad historycznymi odmianami winorośli z okolic Zielonej Góry, Przemek Karwowski, Gloria Monte Verde
    • Sala 2: Wino i jego gęby (projekt studencki etykiet i wizualnej gęby wina) dr hab. Mariusz Wszołek, Uniwersytet SWPS
    • Sala 3: Izba Win Polskich – prezentacja Maciej Krystowski
  • 14.30-15.30 Obiad
  • 15.30-16.00
    • Sala 1: Fermentując przyszłość: Jak drożdże natywne redefiniują współczesne winiarstwo, dr Joanna Chmielewska UPWr/Michał Pajdosz, Winnica Jakubów
    • Sala 2: Wino i jego dyskursy (wizualne) prezentacja wyników badań, Jan Andrzejewski Ars Vini/ prof. dr hab. Dariusz Galasiński UWr
    • Sala 3: Wino w beczce: Początek romansu czy trudnego małżeństwa? Techniczne aspekty doboru beczek
  • 16.10-16.40
    • Sala 1: Enzymy – sprzymierzeniec winiarza? Fermentis/Le Mag
    • Sala 2: Ekologiczna ochrona winnicy przed mączniakiem rzekomym i prawdziwym, dr Janusz Mazurek, UPWr
    • Sala 3: Winogrady i winne wzgórza. Uprawa i produkcja wina na średniowiecznym Śląsku, dr Dagmara Adamska UWr

Niedziela 23.11

  • 9.30-10.30 Poranna kawa, spotkania speed dating
  • 10.30-11.00
    • Sala 1: Panel dyskusyjny: Wino w podróży: Jak polskie butelki podbijają świat? Patrycja Nawrocka i goście: Vin de pologne, Polish Wine Fest, Grape&Grono
    • Sala 2: Tlen, niewidzialny sprzymierzeniec. Od chaosu do perfekcji w fermentacji wina, dr Przemysław Leszczyński UPWr
  • 11.10-11.40 Sala 1: Rynek wina – stan na sezon 2025/2026 – KOWR
  • 11.50-12.20 Sala 1: Oznaczenia geograficzne jako ważny aspekt identyfikacji mikroregionów winiarskich, Ministerstwo Rolnictwa
  • 12.30-13.30 Wolne wnioski, zakończenie konwentu. Prezentacja organizatora kolejnego konwentu

Miejsce Konwentu: Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Wrocław Pawłowice, należące do Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:
Organizator merytoryczny: Polski Instytut Winorośli i Wina
Organizator wykonawczy: Trzebnicki Szlak Winnic: oraz Wokół Wulkanów



LINK do zapisów i wyboru wykładów: https://konwentpolskichwiniarzy.konfeo.com/

Patronat mediowy

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego