21 sierpnia 2025

Posmakuj Hiszpanii czyli Taste Spain Varsovia 2025. Zaproszenie i relacja z wydarzenia.

Taste Spain Varsovia to miejsce spotkań hiszpańskich producentów z polskimi importerami, detalistami, sommelierami i restauratorami. Podczas wydarzenia będzie można skosztować szerokiego wachlarza hiszpańskich specjałów: serów, owoców morza, jamón ibérico, wędlin, win, likierów i słodyczy.

Co dla Was przygotowali organizatorzy Taste Spain Varsovia w tym roku?

Taste Spain Varsovia to miejsce spotkań hiszpańskich producentów z polskimi importerami, detalistami, sommelierami i restauratorami. Podczas wydarzenia będzie można skosztować szerokiego wachlarza hiszpańskich specjałów: serów, owoców morza, jamón ibérico, wędlin, win, likierów i słodyczy.

Będzie również okazja do spotkań z hiszpańskimi producentami poszukującymi partnerów w Polsce oraz polskimi importerami, którzy już oferują te produkty na naszym rynku. Jak co roku, przygotowujemy dla Państwa szereg atrakcyjnych wydarzeń towarzyszących. We współpracy z apelacją Rueda, najbardziej białą apelacją w Hiszpanii, zaproponujemy degustację komentowana, którą poprowadzi ekspert winiarski. Ponadto przedstawimy Państwu nowe restauracje wyróżnione prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain

Taste Spain to profesjonalne wydarzenie dedykowane firmom związanym z importem i dystrybucją żywności i napojów alkoholowych oraz branży horeca. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja online. Tylko potwierdzenie otrzymane po rejestracji od organizatora uprawnia do uczestnictwa w degustacji. 

REJESTRACJA na wydarzenie TASTE SPAIN VARSOVIA 2025 – TUTAJ

Tego dnia odbędą się dwa spotkania specjalne, w formie prelekcji dla ograniczonej liczby uczestników:    

Hiszpania na talerzu – czym jest autentyczność? Patrycja Siwiec-Pawłowska, autorka książek m.in „Nowa gościnność. Przepis na sukces w biznesie restauracyjnym”, od 12 lat związana
z rozwojem właścicieli biznesów z branży HoReCa poprowadzi panel, w którym grono restauratorów, szefów kuchni, dostawców, krytyków kulinarnych i dziennikarzy, będzie rozmawiać o tym, co oznacza prowadzenie hiszpańskiej restauracji lub hiszpańskiego sklepu
w Polsce, z jakimi wyzwaniami mierzą się właściciele, jak budują swoje menu i ofertę, jak zdobywają autentyczne produkty i jak edukują polskich gości. W panelu wezmą udział przedstawiciele uznanych hiszpańskich restauracji i sklepów hiszpańskich z całej Polski: Euskadi, Tres Toros, Sobremesa, Sol y Sombra, WineTu, Tapas Barcelona, Alejos, Fuego, Morriña, PasoDobre, El Patio, La Pepica, El Catador, Treinta y Tres, DeSabor, La Tienda Española.

White is the new bold! Wojciech Bońkowski MW – ekspert w dziedzinie wina, twórca magazynu Ferment, jedyny polski Master of Wine poprowadzi degustację komentowaną najbardziej białej apelacji w Hiszpanii. Wobec rosnącej popularności świeżych, lżejszych, mniej alkoholowych win zaprezentują się nowoczesne i smakowo odważne pozycje z apelacji DO Rueda.

Taste Spain odbędzie się w czwartek 18 września 2025 w Muzeum Geologicznym w Warszawie w godzinach 12:00-18:00. Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii w Warszawie we współpracy z hiszpańskim instytutem handlu zagranicznego ICEX.

Profil na facebooku Foods & Wines From Spain 

A jak było w tym roku na wydarzeniu? Przeczytajcie relację z wydarzenia!

18 września 2025 roku w Warszawie odbyła się największa degustacja hiszpańskich win
i delikatesów w Polsce. To wydarzenie, o nazwie Taste Spain, gości w Warszawie już po raz 19
i niezmiennie przyciąga wielu branżowych gości zainteresowanych produktami z Hiszpanii.  

Taste Spain 2025 to okazja do spotkania hiszpańskich producentów i polskich importerów, detalistów i restauratorów. Rekordowa liczba 35 wystawców zaprezentowała swoją hiszpańską ofertę polskiej publiczności. Wszyscy oni liczą na znalezienie partnera na naszym rynku lub chcą poszerzyć listę swoich klientów.

Wśród produktów, których można było spróbować znalazły się:

  • stół pełen serów nagrodzonych w konkursie Cheese from Spain Awards
  • wina, likiery, sery, wędliny, oliwa i słodycze
  • pierwszy w historii śródziemnomorski gin!
  • najsłynniejsza hiszpańska woda mineralna
  • owoce morza wraz z instrukcją ich przygotowania

Podczas tego wydarzenia lokale i sklepy odznaczone certyfikatem „Restaurants from Spain” i „Colmados from Spain” otrzymały z rąk Radcy Handlowej Ambasady Hiszpanii dyplomy uznania i podziękowania za wkład w promocję hiszpańskiej kultury kulinarnej w Polsce. Certyfikaty „Restaurants from Spain” i „Colmados from Spain” to prestiżowe znaki jakości nadawane restauracjom i sklepom działającym poza granicami Hiszpanii, które wiernie odzwierciedlają hiszpańską tradycję kulinarną, opartą na wysokiej jakości oryginalnych lokalnych produktach. Certyfikaty przyznawane są przez hiszpański instytut ICEX od 2020 roku zapewniają wsparcie dla restauracji i sklepów w zakresie dostaw składników, szkoleń i promocji. Gościom i klientom pomagają wybrać autentyczne miejsca, gdzie serwuje się oryginalne hiszpańskie produkty.
W ramach wydarzeń popularnością cieszyło się spotkanie specjalne pt. Hiszpania na talerzu – czym jest autentyczność? Poprowadziła je Patrycja Siwiec-Pawłowska, autorka książek m.in „Nowa gościnność. Przepis na sukces w biznesie restauracyjnym”, od 12 lat związana z rozwojem właścicieli biznesów z branży HoReCa. Na spotkaniu w gronie restauratorów, szefów kuchni i dostawców, dyskutowano o tym, co oznacza prowadzenie hiszpańskiej restauracji lub hiszpańskiego sklepu w Polsce, z jakimi wyzwaniami mierzą się właściciele, jak budują swoje menu i ofertę, jak zdobywają autentyczne produkty i jak edukują polskich gości. W panelu wzięli udział przedstawiciele hiszpańskich restauracji i sklepów hiszpańskich z całej Polski: Euskadi, Tres Toros, Sobremesa, Sol y Sombra, WineTu, Tapas Barcelona, Alejos, Fuego, Morriña, PasoDobre, El Patio, La Pepica, El Catador, Treinta y Tres, DeSabor, La Tienda Española.
Wszystkie te lokale są odznaczone certyfikatem Restaurants from Spain.

A po południu Wojciech Bońkowski MW, twórca magazynu Ferment, jedyny polski Master of Wine brawurowo poprowadził degustację komentowaną White is the new bold! Wobec rosnącej popularności świeżych, lżejszych, mniej alkoholowych win Wojciech Bońkowski zaprezentował nowoczesne i smakowo odważne białe pozycje z apelacji DO Rueda.

Na koniec naszej relacji jedna z perełek degustacji: wino – Tinto Pesquera – obecne na spotkaniu za sprawą importera Winkolekcja. Autor tego wina i zarazem legenda regionu Ribera del Duero, hiszpański winiarz Alejandro Fernandez słynął z celnych bonmotów. Parafraza jednego z nich może nam posłużyć za podsumowanie tegorocznego wydania Taste Spain. Na degustację przybyło ponad 200 gości, wypito 350 butelek wina. Spotkanie uważamy za bardzo udane!

Organizatorem Taste Spain 2025 była Ambasada Hiszpanii w Warszawie we współpracy z Hiszpańskim Instytutem Handlu Zagranicznego ICEX, właścicielem marek Foods&Wines from Spain, Restaurants from Spain i Colmados from Spain.

Partnerem medialnym był magazyn Trybuszon, Restauracja oraz Radio Kulinarne. To wydarzenie odbywa się co roku w drugiej połowie września. Wszystkie osoby profesjonalnie związane z dystrybucją wina i delikatesów zapraszamy za rok.

Polecamy. Bo warto!

Patronat Radia Kulinarnego